Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Cluj: 23% dintre copiii români au fost agresaţi online în 2018, relevă Raportul EU Kids Online

Publicat acum

pe

Circa 23% dintre copiii din România au fost agresaţi online în 2018, procent care se află în creştere, relevă Raportul EU Kids Online 2018 „Acces, utilizări, riscuri şi oportunităţi ale internetului pentru copiii din România”, prezentat, marţi, la Cluj-Napoca, arată Agerpres.

Am vorbit despre fenomenul de cyberbullying – agresivitatea online, cu care copiii români se confruntă, şi am constatat un trend ascendent, de la 12% în 2013 la 23% în 2018, astfel că expunerea la cyberbullying s-a dublat. De asemenea, am constatat scăderea acestei agresivităţi în mediul offline, în şcoli, în paralel cu o creştere a cyberbullying-ului. Dintre cei care au raportat că au fost victime ale bullying-ului, unul din patru este victimă a cyberbullying-ului cel puţin o dată pe lună, cea mai comună formă fiind trimiterea de mesaje răutăcioase sau jignitoare. Este un cerc vicios, în care observăm că o persoană care este agresată poate deveni foarte uşor abuzator şi să perpetueze acest ciclu al violenţei. Fetele se declară în mai mare măsură decât băieţii destul de sau foarte deranjate (53% faţă de 24%) de astfel de situaţii”, a declarat Monica Barbovschi, unul dintre sociologii care au realizat studiul.

Potrivit cercetării, mesajele au fost inclusiv cu caracter sexual.

La nivelul tuturor celor care au primit astfel de mesaje, 43% au fost destul de sau foarte deranjaţi de această situaţie, în timp ce 20% declară că au fost fericiţi. 15% din copii declară că li s-au solicitat informaţii cu caracter sexual, iar 7% că au trimis sau au postat informaţii despre ei cu caracter sexual. 36% dintre copii au văzut online sau offline imagini cu caracter sexual în ultimele 12 luni”, relevă studiul, conform sursei citate.

De asemenea, o treime dintre copii au fost expuşi la o formă sau alta de discurs incitator la ură – cyberhate -, iar 23% dintre cei care au declarat că au fost expuşi la cyberhate au spus că au căutat în mod intenţionat site-uri sau conţinuturi care promovau mesaje sau comentarii instigatoare la ură sau degradante împotriva unor oameni sau a unor grupuri de oameni.

Cyberbullying-ul înseamnă o rată mai mare de tulburări anxioase, de depresie, abandon şcolar şi un risc suicidar mai crescut. De asemenea, această agresivitate online nu se termină niciodată, nefiind similară bullyingului din şcoală, când la finalul orelor copii merg acasă unde sunt protejaţi, ci se manifestă 24 de ore din 24”, a spus psihologul Oana Cobeanu, potrivit sursei citate.

Raportul naţional EU Kids Online 2018 a fost realizat de „Platforma DigiLiv-REI – Vieţi digitale. Cercetare, Educare, Intervenţie” pe un eşantion de 935 de băieţi şi fete de 9-17 ani, în perioada martie-aprilie 2018, iar datele au fost culese de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER