Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Cluj | Cercetătorii UBB dezvoltă tehnologii inovative pentru energia electrică şi hidrogen

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Cercetători de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au în studiu un proiect de cercetare privind dezvoltarea de tehnologii inovative pentru producerea energiei electrice şi a hidrogenului, potrivit Agerpres.

Proiectul este derulat de Departamentul de Inginerie Chimică al Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică din cadrul UBB.

În cadrul unui articol publicat de echipa implicată în proiect se prezintă evaluarea tehnico-economică şi de mediu a unei centrale electrice cu emisii de CO2 aproape nule proiectată să fie operată flexibil şi în acelaşi timp fezabilă din punct de vedere economic. Astfel, a fost proiectată deja o instalaţie de producere a energiei electrice prin reformarea catalitică a gazului metan cu alimentare secvenţială a gazelor, ce produce energie electrică în perioadele când energie regenerabilă nu este disponibilă şi care este capabilă să producă şi hidrogen (care, spre deosebire de energia electrică, se poate stoca pentru consum ulterior). Această flexibilitate de operare a instalaţiei prin modificarea vectorului energetic produs permite funcţionarea în mod continuu, chiar şi atunci când producţia de energie solară şi eoliană este ridicată, iar producerea de energie electrică prin arderea combustibililor fosili este, în general, neeconomică. Astfel, tehnologia inovativă propusă va produce electricitate în perioada când producţia de energie regenerabilă este mică şi hidrogen în perioada de producţie maximă a energiei din surse regenerabile„, se arată în comunicat.

Proiectul este realizat cu parteneri din Norvegia, Elveţia, Olanda, Turcia şi România, având finanţare din partea Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) şi a Uniunii Europene şi se încadrează în direcţiile Planului strategic european privind tehnologiile de producere a energiei, care vizează accelerarea inovaţiei, dezvoltarea şi implementarea unor tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Problema schimbărilor climatice a devenit o preocupare globală majoră şi este una dintre cele mai importante provocări recente. Schimbările climatice şi încălzirea globală sunt cauzate de creşterea cantităţii gazelor cu efect de seră, în principal a dioxidului de carbon rezultat din activităţile umane. Sectorul de generare a energiei electrice prin arderea combustibililor fosili (cărbune, gaz metan, etc.) este un contribuitor semnificativ la creşterea concentraţiei de CO2 în atmosferă, ceea ce duce la creşterea încălzirii globale. Conform studiului realizat de echipa de cercetători, energia regenerabilă va avea un rol major în decarbonizarea sectorului de producere a energiei electrice, dar una dintre provocările acestor tehnologii este comportamentul lor impredictibil în timp. Acest lucru presupune existenţa unor instalaţii de producere a energiei electrice prin arderea combustibililor fosili, cu emisii scăzute de dioxid de carbon, proiectate să funcţioneze flexibil, astfel încât să poată suplimenta necesarul de energie în perioadele în care energia regenerabilă nu este disponibilă. Pentru a reduce penalitatea energetică şi de cost, în timpul perioadelor de consum energetic maxim, s-a propus operarea flexibilă a instalaţiilor de producere a energiei regenerabile cu emisii scăzute de CO2 pentru a furniza energie curată”, se mai menţionează în comunicat.

Studiul a fost publicat, în colaborare cu partenerii proiectului, în revista „Renewable and Sustainable Energy Reviews”.

Ştiri din zonă

Acțiune preventivă a polițiștilor la Gherla! Au fost vizați atât șoferii, cât și pietonii

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

În perioada 11 – 13 octombrie, poliţiştii Biroului de Ordine Publică Gherla au organizat şi desfăşurat actvităţi de prevenire a infracţiunilor stradale în zona lăcaşelor de cult, a pieţelor agroalimentare şi a supermarket-urilor din municipiu.

Activităţile desfăşurate au condus la legitimarea a 53 de persoane şi au fost controlate 42 de vehicule.

Abaterile constate au condus la aplicarea a 14 sancţiuni contravenţionale, 9 pentru abateri de la legislaţia rutieră, iar 5 pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.

De asemenea, pentru neregulile constatate a fost retras 1 certificat de înmatriculare şi 1 set de plăcuţe de înmatriculare.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Bărbat din Reteag, condamnat la închisoare pentru FURT!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

La data de 11 octombrie, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Curtea de Apel Cluj, împotriva unui bărbat de 32 de ani, din Reteag.

Bărbatul a fost condamnat la 1 an, 8 luni și 19 zile închisoare, pentru comiterea infracțiunii de furt și a fost încarcerat în Penitenciarul Bistrița.

Totodată, la aceeași dată, a fost pus în aplicare un alt mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Năsăud, împotriva unui tânăr de 24 ani, din localitatea Rebra.

Tânărul a fost condamnat la 1 an și 3 luni de închisoare, pentru comiterea infracțiunii de conducere sub influența băuturilor alcoolice și a fost încarcerat în Penitenciarul Bistrița.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

ACCIDENT pe DN1C, în Bonțida, după ce nu s-ar fi asigurat la efectuarea unui viraj – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Un accident de circulație s-a produs luni, în jurul orei 11:50, pe DN1C, pe raza localității clujene Bonțida.

În urma unui apel la 112, la fața locului intervin pompierii din cadrul ISU Cluj, mai multe echipaje de prim-ajutor, dar și polițiștii.

ACTUALIZARE: O femeie în vârstă de 38 de ani, din Aluniș, în timp ce conducea un autoturism dinspre Gherla înspre Cluj, nu s-a asigurat la efectuarea virajului la stânga și a fost acroșată – în partea laterală stânga față – de un ansablu de vehicule, condus regulamentar de un bărbat de 33 de ani (din Rîu de Mori, Hunedoara), care efectua manevra de depășire regulamentară pe marcaj discontinuu.

Din fericire, nu s-au înregistrat victime. Conducătorii auto nu au consumat alcool înainte de a urca la volan.

Continuă să citești

RECLAMĂ

PUBLICITATE ELECTORALĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare