Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Cluj | Cercetătorii UBB dezvoltă tehnologii inovative pentru energia electrică şi hidrogen

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Cercetători de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au în studiu un proiect de cercetare privind dezvoltarea de tehnologii inovative pentru producerea energiei electrice şi a hidrogenului, potrivit Agerpres.

Proiectul este derulat de Departamentul de Inginerie Chimică al Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică din cadrul UBB.

În cadrul unui articol publicat de echipa implicată în proiect se prezintă evaluarea tehnico-economică şi de mediu a unei centrale electrice cu emisii de CO2 aproape nule proiectată să fie operată flexibil şi în acelaşi timp fezabilă din punct de vedere economic. Astfel, a fost proiectată deja o instalaţie de producere a energiei electrice prin reformarea catalitică a gazului metan cu alimentare secvenţială a gazelor, ce produce energie electrică în perioadele când energie regenerabilă nu este disponibilă şi care este capabilă să producă şi hidrogen (care, spre deosebire de energia electrică, se poate stoca pentru consum ulterior). Această flexibilitate de operare a instalaţiei prin modificarea vectorului energetic produs permite funcţionarea în mod continuu, chiar şi atunci când producţia de energie solară şi eoliană este ridicată, iar producerea de energie electrică prin arderea combustibililor fosili este, în general, neeconomică. Astfel, tehnologia inovativă propusă va produce electricitate în perioada când producţia de energie regenerabilă este mică şi hidrogen în perioada de producţie maximă a energiei din surse regenerabile„, se arată în comunicat.

Proiectul este realizat cu parteneri din Norvegia, Elveţia, Olanda, Turcia şi România, având finanţare din partea Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) şi a Uniunii Europene şi se încadrează în direcţiile Planului strategic european privind tehnologiile de producere a energiei, care vizează accelerarea inovaţiei, dezvoltarea şi implementarea unor tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Problema schimbărilor climatice a devenit o preocupare globală majoră şi este una dintre cele mai importante provocări recente. Schimbările climatice şi încălzirea globală sunt cauzate de creşterea cantităţii gazelor cu efect de seră, în principal a dioxidului de carbon rezultat din activităţile umane. Sectorul de generare a energiei electrice prin arderea combustibililor fosili (cărbune, gaz metan, etc.) este un contribuitor semnificativ la creşterea concentraţiei de CO2 în atmosferă, ceea ce duce la creşterea încălzirii globale. Conform studiului realizat de echipa de cercetători, energia regenerabilă va avea un rol major în decarbonizarea sectorului de producere a energiei electrice, dar una dintre provocările acestor tehnologii este comportamentul lor impredictibil în timp. Acest lucru presupune existenţa unor instalaţii de producere a energiei electrice prin arderea combustibililor fosili, cu emisii scăzute de dioxid de carbon, proiectate să funcţioneze flexibil, astfel încât să poată suplimenta necesarul de energie în perioadele în care energia regenerabilă nu este disponibilă. Pentru a reduce penalitatea energetică şi de cost, în timpul perioadelor de consum energetic maxim, s-a propus operarea flexibilă a instalaţiilor de producere a energiei regenerabile cu emisii scăzute de CO2 pentru a furniza energie curată”, se mai menţionează în comunicat.

Studiul a fost publicat, în colaborare cu partenerii proiectului, în revista „Renewable and Sustainable Energy Reviews”.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

TU AI DAT LIKE?

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER