Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Cluj | Comisarul european Tibor Navracsics a vizitat Castelul Banffy din Bonțida

Publicat acum

pe

Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a vizitat, joi, Castelul Banffy din localitatea clujeană Bonțida, ocazie cu care a declarat că acesta reprezintă o parte importantă a patrimoniului cultural și că a ținut să-l viziteze cu atât mai mult cu cât 2018 va fi Anul European al Patrimoniului Cultural, scrie Agerpres.

Castelul Banffy este o parte remarcabilă a patrimoniului cultural românesc. Anul viitor noi vom sărbători în UE patrimoniul cultural și este o bună ocazie de a vizita acest loc și de a discuta despre oportunitățile pe care acest loc ni le oferă, deoarece pentru noi patrimoniul cultural nu este doar o parte a istoriei, ci reprezintă și o modalitate de dezvoltare economică”, a spus Tibor Navracsics.

El a mai spus că astfel de locuri atrag turiști și investitori, ceea ce reprezintă o bună oportunitate de dezvoltare nu numai a localității respective, ci și a regiunii și a țării. De asemenea, el a spus că este o forate bună idee ca în incinta castelului să se desfășoare și activități precum Festivalul Electric Castle.

Castelul Banffy din Bonțida este în proces de restaurare, de care se ocupă Fundația Transylvania Trust.

Președintele fundației, Hegedus Csilla, fost ministru al Culturii, a declarat, pentru AGERPRES, că mai e nevoie de foarte mulți bani pentru restaurarea castelului și că statul român nu mai finanțează lucrările.

Suntem în cel mai fantastic castel din România, nu doar datorită valorii istorice, ci și faptului că aici se ține Festivalul Electric Castle. Din păcate, statul român, de 16 ani deja, nu mai finanțează lucrările de restaurare de la Castelul Banffy din Bonțida, nici la fonduri europene nu putem să aplicăm pentru restaurarea castelului, deși aici se desfășoară doar activități culturale pentru comunitatea locală, regională și internațională și am și primit în 2008 premiul cel mare al UE, Europa Nostra, pentru activitățile comunitare de aici de la castel”, a spus Hegedus Csilla.

Potrivit acesteia, ar mai fi nevoie de 5-6 milioane de euro pentru restaurarea castelului.

Suntem în al cincilea proiect finanțat de Programul cadru cultură, prin care am vrut să arătăm că patrimoniul construit nu este doar parte a trecutului, ci, datorită artiștilor contemporani, el poate să devină un punct de atracție ca atare, dacă este regândit în termenii sec 21. (…) Până acum am reușit să cheltuim 2,5 milioane de euro, majoritatea banilor venind de la Comisia Europeană, o parte de la fundații americane, britanice și ungurești, dar și de la Fondul Cultural Național din România. Încă mai avem nevoie de 5-6 milioane de euro pentru a termina lucrările de restaurare. Dacă mă întrebați de unde, habar n-am de unde vom face rost. Singurii bani care vin în momentul de față pentru restaurarea castelului sunt de la Electric Castle”, a menționat Hegedus Csilla.

Castelul Banffy din Bonțida, a cărui piatră de temeile a fost pusă, potrivit unor documente istorice, în urmă cu aproape 600 de ani, în 1437, a avut o istorie zbuciumată, primind de-a lungul timpului destinații foarte diverse și fiind supranumit odinioară Versailles-ul Transilvaniei.

 

Sursa – Agerpres.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER