Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Cluj-Napoca, PRIMUL ORAŞ din România în care locuitorii DECID cum şi pe ce se cheltuie banii primăriei

Publicat acum

pe

Primăria Cluj-Napoca a lansat în iulie primul proces de bugetare participativă din România, în cadrul căruia locuitorii municipiului pot depune proiecte pe diverse domenii, iar cele care întrunesc cel mai mare număr de voturi urmează să fie finanţate şi implementate începând cu anul 2018, scrie Mediafax.

Primarul Emil Boc a declarat, în luna iulie, într-o conferinţă de presă că valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primăria Cluj-Napoca a lansat primul proces de bugetare participativă din România, o formă de respect pentru clujenii care plătesc taxe şi impozite locale şi care pot decide cum se cheltuiesc banii în interes public. În perioada 17 iulie-20 august, clujenii pot propune proiecte pentru oraş prin intermediul platformei www.bugetareparticipativa.ro, care trebuie să se încadreze în şase domenii precum alei, trotuare şi zone pietonale, mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei, spaţii verzi şi locuri de joacă, amenajare spaţii publice – mobilier urban, iluminat public, infrastructură educaţională şi culturală, oraşul digital. Proiectele care obţin cel mai mare număr de voturi vor fi implementate de către Primăria Cluj-Napoca începând cu anul 2018. Valoarea maximă a bugetului estimat pentru fiecare proiect este de 150.000 euro”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, prin acest proces de bugetare participativă online, municipalitatea urmăreşte implicarea directă în luarea deciziilor privind proiectele oraşului a tuturor celor care locuiesc, muncesc sau studiază în Cluj-Napoca şi au cel puţin 18 ani.

Primăria Cluj-Napoca le propune clujenilor implicarea activă în procesul de luare a deciziilor în ceea ce priveşte viitoarele proiecte ale municipalităţii, fiind vorba despre o acţiune democratică de deliberare şi decizie pentru stabilirea modalităţii optime de cheltuire a unei părţi din bugetul local”, a mai spus primarul municipiului Cluj-Napoca.

Acesta a explicat că procesul este o continuare a proiectului pilot de bugetare participativă realizat în 2013 în cel mai mare cartier al Clujului, Mănăştur, şi a procesului participativ pentru tineret desfăşurat în anul 2015, Com’On Cluj-Napoca.

Potrivit lui Boc, înregistrarea participanţilor se face pe platforma online www.bugetareparticipativa.ro, adaptată pentru dispozitivele mobile sau desktop, fiecare cetăţean având posibilitatea de a formula una sau mai multe propuneri de proiecte.

Analiza tehnică şi legală a proiectelor se face de către departamentele din cadrul Primăriei Cluj-Napoca. În urma acestei verificări, se va stabili lista proiectelor care sunt eligibile. Fiecare persoană al cărei proiect a fost declarat neeligibil poate să primească, la cerere, un răspuns scris cuprinzând motivele pentru care propunerea a fost declarată neeligibilă. Toate proiectele declarate eligibile urmează să fie supuse votului cetăţenilor, iar proiectele care obţin cel mai mare număr de voturi urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Cluj-Napoca. Vor fi finanţate un număr de 15 proiecte”, a precizat Boc.

Persoanele care nu au acces la internet vor putea înscrie propuneri de proiecte în perioada 17 iulie-20 august cu sprijinul Primăriei la Centrul de Cultură Urbană Casino unde va fi amenajat un birou şi unde, în fiecare zi lucrătoare din perioada de depunere, doi funcţionari ai Primăriei vor ajuta cetăţenii să depună proiecte pe platformă şi vor oferi informaţiile necesare.

Conform calendarului bugetării participative, rezultatele finale se vor afişa în 27 noiembrie iar proiectele câştigătoare vor fi incluse în luna decembrie pentru finanţare din bugetul municipiului de anul viitor.

Platforma www.bugetareparticipativa.ro este realizată pentru comunitatea clujeană de compania Evozon prin clusterul iTech by ARIES Transilvania.

 

Sursa – Mediafax.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER