Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Cluj: Prima platformă online a donatorilor de sânge a adunat peste 800 de utilizatori

Publicat acum

pe

Prima platformă online din România a donatorilor de sânge activi a adunat, în circa o lună de funcționare, peste 800 de persoane, în special tineri, care sunt dispuși să doneze sânge atunci când e nevoie de grupa lor sanguină, potrivit Agerpres.

Prima platformă online din România a donatorilor de sânge activi a adunat, în circa o lună de funcționare, peste 800 de persoane, în special tineri, care sunt dispuși să doneze sânge atunci când e nevoie de grupa lor sanguină.

Inițiatorul aplicației www.donez450.ro, Roxana Sălăgean, președinte al Asociației Soft for Life, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că platforma nu este doar o bază de date cu cei care vor să doneze, ci și una de educare și de informare.

„Platforma are două componente: ‘comunitatea’ donatorilor, care își creează cont în aplicație confirmând astfel că vor să primească notificări despre necesarul de sânge, și partea dedicată centrelor de transfuzii, care pot vedea statistici pe grupele sanguine a celor înscriși în aplicație și vor putea trimite apeluri la donare sau mesaje informative. Notificările se trimit axate pe grupele de sânge de care este nevoie, astfel încât un utilizator va primi notificarea doar dacă aceasta se adresează grupei sanguine pe care și-a setat-o. Suntem foarte bucuroși că CRTS Cluj a avut deschiderea spre această inițiativă de responsabilitate socială exclusiv clujeană și că am găsit în OSM Cluj și Lions Genesis Cluj-Napoca partenerii cu ajutorul cărora donez450 a ajuns la un nou nivel’, a menționat Roxana Sălăgean.

Ea a mai spus că ținta pentru acest an e ca aplicația să adune 4.000 de utilizatori înscriși.

Directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) Cluj, Adriana Sime, a apreciat activitatea derulată în proiect și a subliniat că platforma donez450.ro și Registrul electronic al donatorilor de sânge și componente sanguine sunt proiecte diferite.

‘Proiectul donez450 a desfășurat o prolifică activitate de promovare a donării, datorită căreia au avut loc mai multe sesiuni de donare a studenților și nu numai. Au mai fost avocați, arhitecți, jandarmi, pompieri. Una din modalitățile prin care s-a realizat promovarea este înființarea aplicației online Donez450.ro. Țin să subliniez faptul că în presa recentă s-a strecurat o confuzie între aplicația Donez450.ro și Registrul electronic al donatorilor de sânge și componente sanguine, realizat de către Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Hematologie. Există diferență între aplicația donez450.ro și registrul electronic al donatorilor, deoarece în timp ce aplicația Donez450.ro are ca bază de date informații introduse personal de către potențiali donatori, registrul electronic al donatorilor reprezintă singura bază de date națională, oficială, cuprinzând date oficiale ale donatorilor, prelucrate de centrele de transfuzie. Între cele două proiecte nu există transfer de date. Informațiile cuprinse în registrul electronic sunt cu caracter confidențial și nu sunt divulgate’, a explicat Adriana Sime.

Președintele Lions Genesis Cluj-Napoca, Cristina Corpodean, a declarat, în aceeași conferință de presă, că platforma poate fi răspunsul la o problemă națională.

‘Platforma donez450 poate fi răspunsul la o problemă strategică, națională — lipsa de sânge în toate spitalele din România. Am pornit la drum cu o inițiativă locală, clujeană, conturată încă de anul trecut, când clubul Lions Genesis Cluj-Napoca, împreună cu Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, au pus bazele acestei colaborări. Donarea de sânge este, la momentul de față un proces sinusoidal, tributar campaniilor punctuale organizate de diferite entități din sistemul de sănătate. Prin aplicația donez450 ne adresăm donatorilor activi din România, existenți și cu potențial și oferim suport în procesul de donare prin notificări prin e-mail și prin sms, în funcție de nevoile de sânge din centrele de donare’, a menționat Cristina Corpodean.

Alexandru Sîrbu, reprezentantul Organizației Studenților Mediciniști (OSM) Cluj, a afirmat că platforma este un exemplu care trebuie dezvoltat la nivel național.

‘Este o inițiativă unică, a cărei realizare a durat circa un an, este un produs sută la sută clujean și vrem să punem foarte bine la punct această platformă la Cluj, pentru a putea da un exemplu bun de funcționare și a-l lansa la nivel național’, a menționat Sîrbu.

 

Sursa – Agerpres.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER