Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

CLUJ | Statuie a generalului Gheorghe Mărdărescu, dezvelită în prezenţa ministrului Apărării Naţionale şi a preşedintelui Academiei

Publicat acum

pe

loading...

O statuie a generalului Gheorghe Mărdărescu, cel care a deţinut un rol central în acţiunile armatei române în perioada Primului Război Mondial şi a avut comanda forţelor armate din Transilvania în 1919, a fost dezvelită miercuri, la Cluj-Napoca, la iniţiativa Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) şi în prezenţa ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Leş, transmite Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă difuzat de CCIR, la eveniment au mai luat parte preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, preşedintele CCIR, Mihai Daraban, alţi reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi preşedinţi de camere de comerţ judeţene.

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a evocat personalitatea generalului Gheorghe Mărdărescu, care a contribuit decisiv la stoparea înaintării comunismului spre centrul Europei.

Evocăm astăzi personalitatea unui soldat minunat mai presus decât orice laudă, aşa cum îl caracteriza mareşalul Alexandru Averescu. Gheorghe Mărdărescu a fost în primul rând un om cu caracter excepţional, un vizionar, un mare patriot şi un conducător redutabil. Generalul Gheorghe Mărdărescu a înţeles încă de la început pericolul comunismului şi a acţionat rapid în stoparea acestui flagel. De asemenea, a acţionat neobosit pentru modernizarea armatei, a militat ca România să se poată impune ca putere regională, alături de Iugoslavia, Cehoslovacia şi Polonia. Mulţumesc Camerei de Comerţ şi Industrie a României pentru susţinerea proiectului de edificare a monumentului generalului Gheorghe Mărdărescu, aici, la Cluj, în inima Transilvaniei, de unde a pornit ultima campanie militară din perioada Primului Război Mondial”, a afirmat Leş, potrivit documentului citat.

Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a lăudat iniţiativa Camerei de Comerţ şi Industrie şi a subliniat contribuţia armatei la consolidarea şi dezvoltarea statului român.

România a reuşit să se dezvolte în secolul XX datorită unei instituţii fundamentale, şi anume Armata Română. Această instituţie este cea care a acţionat în stoparea a două regimuri dictatoriale, care au ameninţat întreg continentul european. În 1919, Armata Româna a oprit extinderea bolşevismului, a comunismului de tip sovietic, care avea toate şansele să se instaureze în Europa Centrală. În 1944-1945, Armata Română a contribuit decisiv la oprirea fascismului. Aceste acţiuni au avut ca rezultat consolidarea României şi mai ales apartenenţa Transilvaniei la statul român”, a spus Ioan Aurel Pop.

La rândul său, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a evocat personalitatea generalului Gheorghe Mărdărescu.

Prezenţa atâtor oficialităţi astăzi, la Cluj-Napoca, este un indiciu clar al însemnătăţii acestui moment şi al importanţei pe care generalul Gheorghe Mărdărescu a avut-o pentru istoria noastră. Apreciez în mod deosebit dedicaţia, efortul şi perseverenţa Camerei de Comerţ şi Industrie a României de a duce la capăt acest proiect şi sper să fie un model şi pentru alte instituţii, fie ele private sau de stat. Gheorghe Mărdărescu a contribuit decisiv la realizarea actului de la 1918 şi, totodată, la apărarea Marii Uniri. A fost cel care a oprit evoluţia şi răspândirea bolşevismului în Europa şi poate fi asemănat cu Iancu de Hunedoara care, la bătălia de la Belgrad, a oprit ascensiunea Imperiului Otoman. Prin faptele sale de arme, Gheorghe Mărdărescu a oferit României şansa de a avea 20 de ani de democraţie”, a afirmat Boc.

Preşedintele CCIR, Mihai Daraban, a amintit în discursul său motivaţia care a condus la realizarea acestui proiect.

Anul acesta, Camera de Comerţ şi Industrie a României împlineşte 155 de ani de la înfiinţare. Alături de multe alte instituţii ale României moderne, precum Senatul României, Banca Naţională sau Curtea de Conturi, Camera de Comerţ şi Industrie a României a fost şi iată că este în continuare un martor instituţional al tuturor evenimentelor care au condus la conturarea României contemporane. (…) Ne-am dorit foarte mult să omagiem şi în acelaşi timp să facem o reparaţie istorică, readucându-l pe generalul Mărdărescu în atenţia publicului. După cum bine ştiţi, faptele sale de arme au fost cenzurate în perioada dinainte de ’89. Am ţinut să fim astăzi aici pentru că ne dorim să contribuim la Centenar care, în percepţia noastră, trebuie sărbătorit între 1 decembrie 2018 şi iunie 2020, poate chiar până la 28 octombrie 2020, odată cu tratatul de la Paris prin care este recunoscută şi Basarabia la nivel internaţional ca parte a României”, a declarat Baraban.

Ceremonia de dezvelire a statuii generalului Gheorghe Mărdărescu a fost urmată de o sesiune de dezbateri care au avut loc în aula Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB).

Ştiri din zonă

Beclean | A sunat la 112 speriat că i-a fost furată mașina, însă uitase unde a parcat-o

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Joi, 12 decembrie, polițiștii au fost alertați prin 112, de către un bărbat de 40 de ani, despre faptul că dintr-o parcare din orașul Beclean i-a fost sustras autoturismul.

Polițiștii au declanșat de îndată activități pentru depistarea acestuia, iar după aproximativ 20 de minute de la apelul 112, au găsit mașina pe raza orașului, în apropierea locului de unde a fost semnalat furtul.

Cu ocazia verificărilor efectuate și a vizionării camerelor de supraveghere din zonă, a rezultat faptul că bărbatul de 40 ani, din Nușeni și-ar fi mutat autoturismul din parcarea respectivă, fapt de care nu și-a mai amintit.

Bărbatul a fost sancționat contravențional conform Legii 61/1991, pentru ”alarmarea publicului, a organelor specializate pentru a interveni în caz de pericol ori a organelor de menţinere a ordinii publice, prin darea semnalelor de pericol sau, după caz, prin solicitarea intervenţiei la faţa locului, fără motiv întemeiat”.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Mare atenție! Circulă bilete false la UNTOLD şi NEVERSEA! Prejudiciul este uriaş

Publicat acum

pe

loading...

Un prahovean este cercetat pentru înşelăciune după ce ar fi vândut către zeci de persoane bilete false şi servicii de cazare la Neversea şi Untold, prejudiciul stabilit până acum fiind de aproximativ 60.000 de lei.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Prahova, bărbatul de 32 de ani este cercetat pentru nouă infracţiuni de înşelăciune, după ce a vândut bilete false pentru festivalurile din Cluj-Napoca şi Constanţa, dar şi servicii de cazare în cele două oraşe cu ocazia celor două evenimente.

Poliţiştii susţin că până în prezent au fost identificate 70 de persoane înşelate, cărora le-a fost produs un prejudiciu de aproximativ 60.000 lei.

Bărbatul mai este cercetat şi în alte dosare, printre care şi în cel care vizează spargerea dată în luna august la Poliţia din Cornu, de unde au fost furate mai multe probe.

La data de 10 decembrie, Serviciul de Investigaţii Criminale a înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploieşti un dosar penal, cu propunerea de terminare a urmăririi penale, în care sunt cercetaţi trei bărbaţi din comuna Cornu, cu vârste de 43, 32 şi 20 de ani. În urma probatoriului administrat, în sarcina inculpaţilor a fost reţinută comiterea unui furt dintr-o societate comercială, la data de 28.03.2019, când toţi trei au sustras 7 perechi de căşti audio bluetooth –wireless. De asemenea, primii doi sunt bănuiţi de sustragerea mai multor produse electronice din sediul Poliţiei Comunale Cornu, în noaptea de 19/20.08.2019, bunuri care anterior fuseseră ridicate cu titlu de probe”, arată Poliţia Prahova.

Din cercetări a rezultat că cei doi inculpaţi au furat bunurile din sediul Poliţiei cu scopul de a şi le însuşi pe nedrept şi nu pentru a sustrage sau distruge probe ori înscrisuri.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Taximetriștii și transportatorii din județul Cluj, vizați de controale ITM!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

În perioada 20 – 29 noiembrie 2019, ITM Cluj a desfăşurat acţiuni de control în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto, a legislaţiei şi a directivelor europene ce vizează detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale transpuse în legislaţia naţională – transporturi rutiere de mărfuri, transporturi urbane, suburbane și metropolitane de călători.

S-a considerat oportună declanşarea unor acţiuni de control la nivel naţional, cu caracter inopinat, la angajatorii din domeniul de activitate transporturi deoarece organizaţii nonguvernamentale, sindicate şi patronate din domeniul transportului rutier s-au interesat de activitatea conducătorilor auto care efectuează activităţi de transport rutier de marfă şi de persoane, ţinînd cont de impactul social şi consecinţele care pot avea loc în cazul unui acident rutier, datorită activităţii intense desfăşurate de către aceştia, a numărului mare de ore pe care le desfăşoară la locul de muncă, precum şi a stresului cu care aceştia se confruntă. De asemenea, cu ocazia controalelor anterioare efectuate la operatorii de transport rutier s-au constatat neconformităţi cu privire la timpul de muncă prestat de conducătorii auto conform datelor extrase din cartelele tahografice, comparativ cu evidenţa orelor de muncă prestate de aceştia”, se arată într-un comunicat al ITM Cluj.

Cu ocazia acestei campanii inspectori ITM Cluj, împreună cu lucrători din cadrul ISCTR Cluj, au oprit în trafic și au verificat un număr de 14 conducători auto. Au fost aplicate un număr de 5 amenzi, în cuantum de 7500 lei, pentru lipsa evidenţei orelor de muncă prestate de fiecare salariat, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal și încălcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte.

În cadrul acestei campanii, pentru deficiențele contatate, au fost dispuse și un număr de 24 de măsuri cu termene de remediere.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare