Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Clujeanul Marius Balo, profesorul universitar român condamnat la 8 ani de închisoare în China, ar putea fi transferat în România

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Clujeanul Marius Balo, care a fost condamnat în China la 8 ani de închisoare pentru o faptă cu un presupus prejudiciu de 80 de dolari, ar putea fi transferat în România în urma unei decizii a Curţii de Apel Cluj, scrie Medifax.

Potrivit unui comunicat al casei de avocatură care l-a reprezentat pe Marius Balo transmis joi, decizia CA Cluj este un pas necesar pentru ca Ministerul Justiţiei să poată solicita acest transfer.

Clujeanul Marius Balo, care a fost condamnat în China la 8 ani de închisoare pentru o faptă cu un presupus prejudiciu de 80 de dolari, este cu un pas mai aproape de transferul în România. În urma demersurilor (…) Curtea de Apel Cluj a dispus transferul în ţară pentru continuarea executării pedepsei, un pas necesar pentru ca Ministerul Justiţiei să poată solicita acest transfer”, se arată în comunicatul citat.

Avocatul Eugen Iordăchescu a subliniat în comunicat că Ministerul Justiţiei a făcut un prim pas în aducerea în ţară a lui Maius Balo, fiind vorba despre sesizarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care, la rândul său, a sesizat instanţa de judecată.

Am obţinut, astfel, o hotărâre judecătorească esenţială pentru ca Marius Balo să poată reveni acasă. Bineînţeles, este acum responsabilitatea Ministerului Justiţiei să facă şi următorii paşi necesari în această procedură”, a spus Iordăchescu.

Acesta a subliniat că în 28 august, autorităţile judiciare din China au agreeat cererea de transfer a lui Marius Balo într-un penitenciar din România iar conform procedurii în aceste cazuri, Ministerul român al Justiţiei a sesizat parchetul de pe lângă instanţa de la domiciliul persoanei în cauză, în acest caz fiind vorba de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Dosarul privindu-l pe Marius Balo a fost înregistrat la Curtea de Apel Cluj în 26 septembrie şi a fost judecat în data de 30 septembrie. La acest termen, atât apărătorii lui Marius Balo, cât şi procurorul de şedinţă, au pus concluzii de admitere a cererii de transfer. În 1 octombrie, Curtea de Apel Cluj – Secţia penală şi de minori a dispus recunoaşterea hotărârii de condamnare pronunţate de Tribunalul Popular din Shanghai şi scăderea din pedeapsă a perioadei deja executate în China. De asemenea, Curtea de Apel a decis transferarea persoanei condamnate din Penitenciarul Quinpu din Republica Populară Chineză într-un penitenciar din România şi a dispus emiterea unui mandat de executare a pedepsei în acest sens”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii casei de avocatură din Cluj-Napoca au precizat că din acest moment, continuarea procedurilor depinde de Ministerul Justiţiei, care poate agreea transferul cu partea chineză, pe baza cooperării bilaterale în domeniul justiţiei penale cu România şi respectând principiile reciprocităţii şi egalităţii.

Cazul lui Marius Balo a fost prezentat în 11 iulie de avocatul Eugen Iordăchescu care declara într-o conferinţă de presă că Balo, profesor universitar şi antreprenor clujean, se află închis de peste 5 ani într-o închisoare din China unde este chinuit şi forţat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari.

De mai bine de 5 ani, un profesor şi antreprenor din Cluj, Marius Baolo, în vârstă de 38 de ani, este închis în condiţii inumane şi supus unor tratamente degradante într-o închisoare de maximă siguranţă din China. Statul român, prin MAE, Ministerul Justiţiei, Preşedinţia României, ignoră suferinţele acestuia şi refuză să răspundă cererilor acestuia, familiei sale şi avocaţilor. Între timp, cetăţeanul român este forţat să lucreze 12 ore pe zi doar pentru a-şi câştiga dreptul la cele două linguri de orez distribuite zilnic ca hrană în închisoare. Marius Balo a fost arestat în 28 martie 2014 pentru o presupusă infracţiune de fraudă contractuală şi condamnat la 8 ani de închisoare pentru un prejudiciu de 80 de dolari”, a spus atunci Iordăchescu.

Potrivit acestuia, Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010 şi a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing, unde a ocupat funcţia de trainer.

Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.

Procurorii chinezi au susţinut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetăţeni chinezi, fără ca acesta să ştie că suma provenea din comiterea unei infracţiuni. În exact aceeaşi situaţie s-a aflat şi un cetăţean britanic, care primise aceeaşi sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenţiei eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China. Situaţia românului a fost însă radical diferită, în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el un infractor”, a explicat avocatul clujean.

Eugen Iordăchescu afirma că Marius Balo a fost ţinut timp de doi ani şi jumătate în arest preventiv, ceea ce în China înseamnă „o cuşcă de 16 m pătraţi, în care se mai aflau 12 cetăţeni chinezi, fără să vadă lumina soarelui, de unde era scos de două ori pe lună şi, legat de mâini şi de picioare într-un scaun de metal, era ameninţat de gardieni să recunoască faptele în faţa judecătorului, pentru a-i inspira milă”.

În 24 martie 2016, Marius Balo a fost condamnat pe baza mărturiei unei persoane pe care nu o văzuse niciodată şi ulterior încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Shanghai. De asemenea, a fost condamnat la plata unei amenzi de peste 61.000 de lei”, a precizat avocatul.

Eugen Iordăchescu a criticat în iulie „impotenţa” instituţiilor statului român şi „nepăsarea” acestora cu privire la soarta unui cetăţean român aflat într-o stare dificilă.

Miniştrii Tudorel Toader şi Teodor Melecşcaunu nu a făcut nimic în apărarea intereselor unui concetăţean. Memoriu adresat preşedintelui Klaus Iohannis a rămas fără răspuns. În urma discuţiilor recente la Ministerul Justiţiei, am observat că ministrul Ana Birchall are o atitudine pozitivă în acest moment. Facem demersuri ca Marius Balo să revină în ţară şi să îşi execute pedeapsa în ţară, pentru că este dreptul lui”, a menţionat Eugen Iordăchescu.

Unchiul lui Marius Balo, Ioan Felecan, a declarat la rândul său că acesta a fost torturat şi bătut în închisoare, starea sa de sănătate fiind gravă şi a slăbit foarte mult, de la 75 de kg a ajuns la 52 de kg.

Munceşte la lipirea etichetelor pe haine. Mi-a spus că în dormitor, noaptea, sunt 15 grade. Apă caldă nu a văzut de când a fost arestat”, a precizat atunci Felecan.

MJ, în cazul clujeanului condamnat în China: Vom depune eforturile pentru transferarea în România

Ministerul Justiţiei anunţă că va depune toate eforturile ca Marius Balo, profesorul universitar condamnat la 8 ani de închisoare, să fie transferat în România pentru a-şi ispăşi pedeapsa. Instanţa din Cluj a recunoscut pedeapsa aplicată de cea din China, astfel că bărbatul ar putea fi adus în ţară.

În urma demersurilor realizate de Ministerul Justiţiei, potrivit legii, au fost sesizate autorităţile judiciare române competente. La data de 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus recunoaşterea pedepsei aplicate de instanţele chineze şi transferarea dlui Balo Marius în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Potrivit legii, sentinţa penală pronunţată de Curtea de Apel Cluj urmează să fie comunicată cu celeritate dlui Balo Marius”, transmite Ministerul Justiţiei, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, hotărârea Curţii de Apel Cluj reprezintă acordul autorităţilor române la transferare.

Conform atribuţiilor legale, după rămânerea definitivă a acestei sentinţe, Ministerul Justiţiei va proceda la informarea neîntârziată a Ministerului Justiţiei al Republicii Populare Chineze, al cărui acord este, de asemenea, necesar în vederea transferării în România a persoanei condamnate. În condiţiile prevăzute de lege, Ministerul Justiţiei va depune în continuare toate eforturile necesare pentru transferarea în România a cetăţeanului român Balo Marius, în vederea continuării executării pedepsei privative de libertate”, mai arată Ministerul.

Ştiri din zonă

Încă o viață luată de GRIPĂ în județul Cluj! Numărul deceselor ajunge la 45 la nivel național

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Un bărbat de 55 de ani a murit de gripă, în Cluj. Bilanţul persoanelor decedate din cauza gripei ajunge la 45.

Medicii au confirmat un nou deces cauzat de gripă, fiind vorba de un bărbat de 55 de ani din judeţul Cluj.

Acesta avea şi alte probleme medicale şi nu era vaccinat antigripal. A fost confirmat cu virus gripal tip A, în curs de subtipare.

Bilanţul persoanelor decedate din cauza gripei ajunge la 45.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Impresii de șofer! Bărbat fără permis, depistat de polițiști pe DN17, între Beclean și Șintereag

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Sâmbătă, 22 februarie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Beclean l-au oprit în trafic, pentru control, pe un bărbat în vârstă de 34 de ani, din Romuli.

Acesta a fost depistat pe drumul național 17, între localitățile Șintereag și Beclean, în timp ce conducea un autoturism, deși nu avea acest drept, întrucât nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

A fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

GRAV ACCIDENT în județul Cluj! Două femei, spulberate de o mașină scăpată de sub control – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Un grav accident de circulație, soldat cu două persoane rănite, s-a produs marți dimineațp, în jurul orei 06:50, pe raza localității clujene Mihai Viteazu.

În urma unui apel la 112, la fața locului au intervenit pompierii din cadrul ISU Cluj cu o autospecială dotată cu modul de descarcerare, echipaje medicale, dar și polițiștii.

Pompierii au găsit la locul accidentului două autoturisme avariate, cu ocupanții ieșiți din acestea, cât și două femei în vârstă de 45 și 47 de ani, care fuseseră lovite de unul dintre autoturisme și se aflau în stare gravă.
Femeia în vârstă de 45 de ani era stop cardio-respirator, fiind începute imediat manevrele de resuscitare de către echipajele SAJ și pompierii sosiți la locul accidentului. După aproximativ 20 de minute, corpul femeii a răspuns manevrelor de resuscitare și a fost transportată la spital pentru a putea primi îngrijiri de specialitate.

Ce-a de-a doua femeie prezenta suspiciuni de fracturi în zona bazinului, era conștientă, însă prezenta și aceasta o stare generală gravă, fiind transportată la spital pentru a primi îngrijiri de specialitate.

Oamenii legii au demarat o anchetă în acest caz și urmează să stabilească circumstanțele exacte în care s-a produs accidentul rutier.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare