Social-Cultură
Combinatul din Dej, resuscitat de Ștefan Vuza. Ce planuri are omul de afaceri
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișSocietatea Chimcomplex Borzeşti, controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, a convocat Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGEA) în 8 mai, pentru aprobarea majorării capitalului social de la 170 la 340 de milioane de lei, potrivit clujmanifest.ro.
Majorarea ar avea loc prin emiterea a 135 de milioane de acţiuni nominative noi, cu valoarea de 1,26 lei unitatea. AGEA a decis anul trecut majorarea capitalului de la 162 la 170 de milioane de lei, iar administratorii au aprobat-o în 28 februarie 2017. Creşterea capitalului cu 7,2 milioane de lei a fost acoperită prin aport în numerar adus prin subscrierea acţionarului A2 Impex Ploieşti a 5,7 milioane de acţiuni noi la 1,26 lei/unitate, conform sursei citate.
Chimcomplex se află printre investitorii care au depus o ofertă preliminară de cumpărare pentru activele viabile ale Oltchim Râmnicu Vâlcea, noua structură care să cuprindă şi combinatul de celuloză şi hârtie Someş Dej, urmând să fie denumită Compania Română de Chimie.
Societatea din Borzeşti a anunţat un program de dezvoltare a afacerilor sale din industria chimică, pentru următorii cinci ani, ce vizează dezvoltarea facilităţilor de producţie din Oneşti, unde deja a investit 70 de milioane de euro. Din grupul Serviciile Comerciale Române, controlat de Vuza, mai fac parte 19 societăți, printre care Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj sau A6 Impex Dej.
Termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru vânzarea activelor Oltchim, combinat aflat în insolvenţă, a fost prelungit până la 26 iunie. Investitorii care au depus oferte s-au aflat în faza de audit aprofundat, urmând să depună oferte definitive. Activele Oltchim se vor vinde pe centre de afaceri deoarece varianta privatizării printr-un vehicul creat special (SPV) a fost respinsă de către Comisia Europeană.
Oltchim a raportat pentru anul trecut un profit net de 11,4 milioane de lei, după pierderi de 48 de milioane în 2015, iar cifra de afaceri a crescut cu 1,7%, la 754 de milioane de lei. În 2016, statul a scos Oltchim la vânzare, pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare prevede vânzarea combinatului pentru cel puţin 307 milioane de euro. Oltchim a intrat în insolvenţă în 2013, iar consorţiul Rominsolv – BDO Busines Restructuring a devenit administrator judiciar.
Sursa – clujmanifest.ro