Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Consiliul Judeţean Cluj, gazda unei delegaţii sud-coreene din regiunea Jeollanamdo – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Consiliul Judeţean Cluj a primit în zilele de 29 şi 30 mai a.c. vizita unei delegaţii oficiale a Provinciei Jeollanamdo din Coreea de Sud. Cu un caracter extrem de aplicat, vizita a avut drept principale obiective atât semnarea unui document de intenţie care să prefaţeze stabilirea unor relaţii de cooperare bilaterală aprofundată între cele două regiuni, cât şi participarea la o serie de activităţi comune dedicate energiei regenerabile şi agriculturii.

Consider colaborarea cu această regiune din Coreea de Sud ca fiind de bun augur întrucât experienţa şi bunele practici ale sud-coreenilor în numeroase domenii extrem de tehnologizate sunt incontestabile. Posibilitatea de a iniţia colaborări atât cu administraţia cât, mai ales, cu sectorul de cercetare-dezvoltare şi cu mediul antreprenorial coreean constituie o oportunitate pe care ne propunem să o valorificăm la maxim”, a declarat Marius Mînzat, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi moderator al întâlnirii de la sediul forului administrativ judeţean.

Condusă de viceguvernatorul regiunii şi formată din reprezentanţi ai administraţiei regionale şi ai unor institute din domeniul energiei verzi şi al cercetării agricole, delegaţia provinciei Jeollanamdo a fost primită de către vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, domnii Marius Mînzat şi Vákár István, împreună cu o serie de reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, membri ai mediului academic agricol şi tehnic, precum şi de conducători şi experţi ai clusterelor şi institutelor de cercetare din domeniile agro-business şi al energiei regenerabile din judeţul Cluj.

Semnarea, cu acest prilej, a unei scrisori de intenţie pentru relaţii de colaborare între cele două părţi are drept scop stabilirea unei cooperări aprofundate în plan economic, social, cultural şi educaţional, precum şi stabilirea unor parteneriate reciproc avantajoase menite să sprijine cercetarea, dezvoltarea şi progresul tehnologic în domenii specializate şi în care partea coreeană deţine o experienţă extrem de consistentă cum sunt energia regenerabilă şi agricultura.

Atât agricultura, cât şi energia verde, ca sursă de energie alternativă, reprezintă domenii de maximă actualitate şi care se află într-o continuă dezvoltare, fiind de mare interes pentru Cluj. Ceea ce ne dorim este ca, valorificând schimbul de bune practici şi cunoştinţe cu sud-coreenii, să consolidăm statutul Clujului de pol al cercetării şi inovării în sectoarele vizate”, a declarat Vákár István, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj şi preşedinte al Clusterului Agro Transilvania.

În cadrul întâlnirii de la sediul Consiliului Judeţean, reprezentanţii celor două părţi au prezentat, alternativ, profilul actual şi potenţialul economic şi de dezvoltare al celor două regiuni, o atenţie aparte fiind acordată punctelor forte şi oportunităţilor pe care le oferă fiecare dintre regiuni. În urma discuţiilor, delegaţia coreeană şi-a manifestat disponibilitate de a pleda cauza Clujului în vederea susţinerii investitorilor coreeni dornici să iniţieze noi afaceri în judeţul nostru, precum şi de a facilita intrarea pe piaţa coreeană a unor companii clujene. În acest sens, vice-guvernatorul Provinciei Jeollanamdo a adresat deja părţii clujene invitaţia de a participa, în toamna acestui an, în localitatea Naju, la Expoziţia Internaţională pentru Agricultură, un eveniment de mare anvergură în zona Asiei Orientale care reuneşte aproximativ 400 de organizaţii şi companii din 20 de ţări şi care reuneşte, anual peste 700.000 vizitatori.

În continuarea întâlnirilor de la sediul Consiliului Judeţean, delegaţia coreeană a efectuat o serie de vizite la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj, respectiv la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice şi Moleculare (INCDTIM), unde membrii delegaţiei au avut ocazia să poarte discuţii cu caracter tehnic în domeniile agricol şi al energiei regenerabile. Un aport extrem de consistent în acest sens a fost adus şi de cele două clustere clujene specializate şi la care Consiliului Judeţean deţine calitatea de membru, respectiv Clusterul Agro Transilvania şi Transylvania Energy Cluster, care şi-au prezentat experienţa şi portofoliul de proiecte.

Ştiri din zonă

Polițiștii și inspectorii RAR, acțiune comună la Beclean!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Joi, 20 februarie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Beclean au organizat și desfășurat o acțiune pe linie rutieră, pentru reducerea accidentelor produse pe fondul unor defecțiuni tehnice.

Cu această ocazie, polițiștii împreună cu inspectori ai Registrului Auto Român au verificat atât documentele, cât și starea tehnică a autoturismelor controlate. Concret, s-a urmărit verificarea sistemului de frânare, mecanismului de direcție, instalației de iluminare, semnalizare, dar și concordanța datelor din certificatul de înmatriculare cu caracteristicile tehnice ale vehiculelor controlate.

Astfel, ca urmare a neregulilor constatate, polițiștii au aplicat 33 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 8555 lei, iar pentru neregulile privind starea tehnică au fost retrase 5 certificate de înmatriculare. De asemenea, au fost reținute 4 permise de conducere, dintre care 3 pentru nerespectare regimului legal de viteză și unul pentru nerespectarea regulilor privind depășirea.

În tot județul, ca urmare a acțiunilor preventive desfășurate ieri, 20 februarie, polițiștii cu atribuții pe linie rutieră au aplicat în total 150 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 59.300 de lei și au reținut 29 de permise de conducere și 8 certificate de înmatriculare.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

CLUJ | Lucrări pe 68 de drumuri sau sectoare de drumuri județene în 2020!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Consiliul Județean Cluj a aprobat joi, 20 februarie 2020, Programul de lucrări de modernizare și reabilitare și Programul de lucrări de întreținere curentă și periodică a unor drumuri județene din județul Cluj pentru anul 2020.

„Reabilitarea și întreținerea drumurilor județene constituie o prioritate absolută a acestui mandat. Ținând cont de importanța pe care infrastructura rutieră o are în ceea ce privește dezvoltarea întregului județ, am decis ca nu mai puțin de 68 de drumuri sau sectoare de drumuri județene să beneficieze în anul 2020 de aceste lucrări”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

În ceea ce privește reabilitarea și modernizarea drumurilor, în profunzime, pornind de la fundație și până la asfaltare, Consiliul Județean va executa în anul curent lucrări pe 12 drumuri sau sectoare de drumuri județene, însumând peste 137 de km. În ceea ce privește finanțarea lucrărilor, în valoare de circa 292,5 milioane de lei, aceasta va fi asigurată atât din bugetul propriu al Consiliului Județean cât și din fondurile europene deja atrase cu această destinație.

Totodată, în baza programului de întreținere curentă și periodică a drumurilor județene, în acest an Consiliul Județean va desfășura astfel de lucrări pe nu mai puțin de 56 de drumuri și sectoare de drumuri județene. Pentru aceasta, forul administrativ județean a alocat, din bugetul propriu, 55 de milioane de lei.

Reamintim, în acest context, faptul că, începând de la jumătatea anului 2016 și până la finalul anului 2019, Consiliul Județean a derulat lucrări pe 682 de km de drumuri județene, respectiv peste 50% din lungimea totală a acestei categorii de drumuri.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Consiliul Județean Cluj a aprobat bugetul pe 2020

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Reunit în ședință ordinară, Consiliul Județean Cluj a aprobat joi, 20 februarie 2020, bugetul general propriu al județului pentru anul în curs, valoarea totală a acestuia fiind de 1.405.469.760 de lei.

Pentru 2020, bugetul local al județului este de 879.771.450 de lei, din care 517.443.640 lei reprezintă bugetul alocat dezvoltării, respectiv cheltuielilor de capital și investițiilor.

În ceea ce privește bugetul destinat cofinanțării proiectelor europene, acesta are o valoare totală de 461.826.640 de lei. Aceste fonduri vor fi folosite în special pentru finalizarea lucrărilor la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, continuarea programului de reabilitare și modernizare a drumurilor județene, achiziționarea de aparatură medicală ultraperformantă, execuția lucrărilor de reabilitare a Castelului Banffy din Răscruci, reabilitarea școlilor speciale, dar și pentru alte investiții și obiective propuse a fi realizate din fonduri europene.

În ceea ce privește bugetul destinat investițiilor publice, acesta este în cuantum de 42.833.100 de lei. Sumele vor fi folosite pentru continuarea proiectului de înființare a Parcului Industrial Tetarom V din zona Turda-Câmpia Turzii, realizarea facilității „Park&ride” în proximitatea Aeroportului, etc.

În ceea ce privește două dintre direcțiile principale de acțiune ale Consiliului Județean Cluj, respectiv infrastructura rutieră și cea sanitară, forul administrativ al județului a decis alocarea, în anul 2020, a sumei de 55.000.000 de lei pentru finanțarea lucrărilor de întreținere a drumurilor județene, respectiv 9.264.900 de lei pentru cheltuieli de capital la cele cinci spitale aflate în subordine.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare