Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Consiliul Județean Cluj, sprijin pentru copiii cu nevoi speciale integrați în învățământul de masă

Publicat acum

pe

Sedinta Consiliul Judetean Cluj (3)

Președintele Consiliului Județean Cluj a inițiat un proiect de hotărâre de consiliu judeţean privind repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei de 2.659.000 lei necesară asigurării drepturilor copiilor/elevilor/tinerilor cu cerințe educaționale speciale (CES) integrați în învățământul de masă clujean în anul 2016.

Astfel, ulterior adoptării acestei hotărâri în proxima ședință a deliberativului clujean, Consiliul Județean Cluj va achita cheltuieli de asistență socială pentru aproximativ 1.000 de elevii/copiii/tinerii cu CES, integraţi în unităţile de învăţământ de masă din cadrul a nu mai puțin de 11 unități administrativ-teritoriale clujene. În acest sens, forul administrativ județean va aloca primăriilor pe raza cărora există copii cu CES suma de 2.659.000 lei pentru asigurarea alocaţiei zilnice de hrană, a rechizitelor şcolare, a cazarmamentului, a îmbrăcămintei şi a încălţămintei, cuantumul acestor sume fiind egal cu cel asigurat copiilor aflaţi în sistemul de protecţie a copilului. Suma în cauză este destinată acoperii alocației de hrană pentru perioada ianuarie-iunie 2016 din anul școlar 2015-2016 și septembrie-decembrie 2016 pentru anul școlar 2016-2017. În ceea ce priveşte drepturile care se acordă o singură dată pe an, respectiv cele pentru îmbrăcăminte, încălțăminte şi rechizite școlare, din suma propusă urmează a fi achitate cele aferente anului școlar 2015-2016.

Defalcat pe categorii de cheltuieli, Consiliul Județean Cluj va aloca următoarele sume pentru copiii cu CES:

 

  • De la 3-7 ani inclusiv – 16,60 (valoarea alocației de hrană – lei/zi/copil/tânăr) – 498,00 (valoare drepturi îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite școlare – lei/an/copil/tânăr)
  • De la 7-14 ani inclusiv – 16,60 (valoarea alocației de hrană – lei/zi/copil/tânăr) – 611,00 (valoare drepturi îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite școlare – lei/an/copil/tânăr)
  • De la 14-18 ani inclusiv – 16,60 (valoarea alocației de hrană – lei/zi/copil/tânăr) – 754,00 (valoare drepturi îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite școlare – lei/an/copil/tânăr)
  • De 18-26 ani inclusiv – 16,60 (valoarea alocației de hrană – lei/zi/copil/tânăr) – 844,00  (valoare drepturi îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite școlare – lei/an/copil/tânăr)

Mă bucură faptul că în acest fel îndreptăm o mare inechitate care li s-a făcut în ultimii ani acestor tineri cu nevoi speciale integrați în învățământul de masă. Practic, până în acest an, aproximativ 1000 de copii erau privați de respectivele drepturi bănești, primăriile invocând cel mai adesea lipsa fondurilor destinate acestui scop”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Reamintim faptul că, până în anul 2015, aceste fonduri trebuiau asigurate din bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor, această obligație fiind transferată consiliilor județene prin Ordinul Ministrului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice nr. 5036/2016.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER