Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Controale ANPC în județul Cluj! Amenzile au curs gârlă

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

În perioada 15- 26 iulie 2019, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat o serie de controale referitoare la modul de respectare a prevederilor legale în ceea ce priveşte conformitatea, comercializarea şi modul de etichetare al produselor alimentare comercializate sub formă congelată.

La nivelul întregii ţări, au fost controlaţi 798 operatori economici, din care la un număr de 515(circa 64,5%) au fost constatate deficienţe.

A fost verificată o cantitate de peste 119,3 tone de produse alimentare congelate, din care mai mult de 34 tone (~28,5%) nu se încadra în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

Ca urmare a deficienţelor constatate, au fost dispuse următoarele măsuri:

  • oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 1,93 tone de produse alimentare congelate, în valoare de 30.722 lei, produse improprii consumului uman;
  • oprirea temporară de la comercializare a circa 20,8 tone produse alimentare congelate, în valoare de 190.825 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate;
  • aplicarea de 596 sancţiuni contravenţionale dintre care 264 avertismente şi 332 amenzi contravenţionale în valoare de 1.778.500 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Cele mai frecvente abateri întâlnite în timpul acţiunilor de control au fost:

Comercializarea produselor alimentare congelate ce prezentau modificări organoleptice, în judeţele Mehedinţi, Suceava, Bacău, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Braşov, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.

În 52% din judeţe s-a constatat comercializarea de produse alimentare congelate în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători, contrar prevederilor legale în vigoare. Putem enumera judeţele Mehedinţi, Bistriţa-Năsăud, Galaţi, Giurgiu, Teleorman, Vrancea, Alba, Mureş, Botoşani, Caraş-Severin, Cluj, Tulcea, Brăila, Argeş, Călăraşi, Prahova, Ialomiţa, Vaslui, Buzău, Neamţ, Sibiu

Comercializarea produselor alimentare congelate în ambalaje deteriorate, rupte, care nu asigurau etanşeitatea s-au constatat în judeţele Bacău Gorj, Mehedinţi, Botoşani, Maramureş, Cluj, Argeş, Sălaj, Braşov, Caraş-Severin, Galaţi, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova şi Municipiul Bucureşti.

22,4 % din cantitatea controlată nu oferea consumatorilor informaţiile obligatorii, care să le permită alegerea sortimentului dorit (lipsa etichetelor cu elemente de identificare şi caracterizare, a traducerii în limba româna a acestora sau prezenţa unor etichete greu lizibile, lipsa informaţiilor obligatorii, la locul de comercializare a produselor congelate, neindicarea ingredientelor alergene, neînscrierea listei ingredientelor, lipsa înscrierii cantităţii nete, lipsa înscrierii condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, lipsa etichetării nutriţionale, înscrierea eronată a datei durabilităţii minimale, lipsa înscrierii datei primei congelări, lipsa înscrierii ţării de origine etc.), în judeţele Cluj, Bacău, Tulcea, Brăila, Vrancea, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Alba, Vaslui, Vâlcea, Bihor, Ialomiţa, Hunedoara, Mehedinţi, Sibiu, Covasna, Galaţi, Prahova, Harghita, Neamţ, Argeş, Iaşi, Suceava, Arad, Maramureş şi Mureş.

Nerespectarea condiţiilor la depozitarea a alimentelor congelate, în judeţele Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa, Ilfov, Vaslui, Dolj, Mehedinţi, Galaţi, Ialomiţa, Teleorman, Sibiu, Sălaj, Călăraşi, Prahova, Giurgiu, Vâlcea, Olt, Caraş-Severin, Tulcea şi Vrancea.

Lipsa afişării preţurilor (preţului de vânzare şi a preţului pe unitatea de măsură) sau afişarea acestuia într-un loc greu vizibil sau într-un mod greu lizibil, în judeţele Vâlcea, Caraş-Severin, Tulcea, Dolj, Bacău, Maramureş, Satu-Mare, Vrancea, Prahova, Covasna, Neamţ, Mehedinţi, Arad, Giurgiu, Teleorman, Mureş, Hunedoara, Argeş, Bihor, Iaşi şi Ialomiţa.

Alte abateri (lipsa afişării datelor de identificare a operatorului economic, utilizarea de mijloace de măsură şi control neverificate metrologic, comercializarea într-un spaţiu neautorizat, lipsa documentelor de provenienţă a mărfii) s-au constatat în judeţele Dolj, Olt, Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Giurgiu, Caraş-Severin, Tulcea, Covasna, Vaslui, Bacău, Mehedinţi, Arad şi Argeş.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI

  • Acordaţi atenţie condiţiilor de depozitare impuse de producător, atât în magazinul de comercializare cât şi la domiciliu; produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată; la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective;
  • Este interzis ca produsele alimentare congelate rapid să se recongeleze, acestea trebuind să se prelucreze imediat ce au fost decongelate;
  • Nu achiziţionaţi produsele la care constataţi existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa de gheaţă în ambalaj;
  • Acordaţi o atenţie deosebită când cumpăraţi produsele alimentare congelate asupra modului de prezentare a ambalajului; nu achiziţionaţi produse la care constataţi că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigură salubritatea produsului;
  • Acordaţi atenţie deosebită datei durabilităţii minimale; refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată, depăşită sau pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale;
  • Menţiunile obligatorii care se înscriu pe etichetele/ ambalajele produselor alimentare provenite din alte ţări trebuie să fie redactate în limba română, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi;
  • La cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi sa reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs.

Ştiri din zonă

Grav ACCIDENT în Cluj! Trei persoane rănite după o ciocnire în lanţ. Şoferul vinovat nu avea permis – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Trei persoane au fost rănite, sâmbătă dimineața, în urma unui accident rutier produs în Cluj-Napoca, în care au fost implicate trei maşini. În timpul deplasării la locul accidentului, una dintre autospecialele ISU a fost acroşată de o altă maşină.

Potrivit ISU Cluj, accidentul a avut loc sâmbătă dimineaţa, pe Calea Floreşti din Cluj-Napoca, iar în urma impactului o persoană, care a rămas încarcerată, a suferit mai multe traumatisme, alte două fiind rănite uşor.

Pompierii sosiţi la locul evenimentului au găsit trei autoturisme avariate şi un bărbat, care suferise mai multe traumatisme, încarcerat într-unul dintre acestea. Alţi doi ocupanţi erau ieşiţi din autoturismele avariate, dintre care unul era întins pe jos, amândoi conştienţi şi cooperanţi”, au declarat reprezentanţii ISU Cluj.

După intervenţia echipajului de descarcerare, bărbatul a fost preluat de un echipaj SMURD, fiind transportat la spital în stare de conştienţă şi cooperant.

De asemenea, ceilalţi doi bărbaţi răniţi au fost consultaţi şi transportaţi la spital, cu afecţiuni uşoare.

Sursa citată a mai declarat că în timpul intervenţiei, una dintre autospecialele de pompieri a fost acroşată în timpul deplasării de către un alt autoturism, la circa 200 de metri de locul accidentului.

Ocupanţii din maşină nu au suferit leziuni în urma accidentului şi nici pompierii din autospecială. Roata autospecialei a fost spartă, drept pentru care autospeciala nu a mai putut continua deplasarea, iar pompierii au luat echipamentele de descarcerare şi le-au dus cu forţele proprii, până la locul evenimentului”, au declarat reprezentanţii ISU Cluj.

Potrivit IPJ Cluj, accidentul s-a produs pe fondul vitezei neadaptate într-o curbă uşoară la dreapta, unde şoferul unei maşini, un tânăr în vârstă de 20 de ani, din comuna Bratca, județul Bihor, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers şi a intrat pe sensul opus, unde a lovit un alt autoturism condus regulamentar de un bărbat de 44 de ani, din Cluj-Napoca.

Ulterior, autoturismul condus de tânăr, a fost proiectat în alt autoturism condus pe banda 1 a sensului de mers Cluj-Napoca-Floreşti, de un bărbat de 44 de ani, din Cluj-Napoca.

Tânărul de 20 de ani, nu deţine permis de conducere, nu se afla sub influenţa alcoolului sau altor substanţe”, spun reprezentanţii Poliţiei Cluj.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Un șofer de 70 de ani a provocat un accident în Jucu! Era beat la volan

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Conducătorul unui autoturism, un bărbat în vârstă de 70 de ani, care s-a urcat beat la volan, a provocat un accident de circulație pe raza comunei Jucu.

Joi, 5 decembrie, în jurul orei 09:40, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Gherla, Secția 7 Poliție Rurală, în urma producerii unui eveniment rutier din care au rezultat doar pagube materiale, au identificat un bărbat în vârstă de 70 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, care, în timp ce conducea un autovehicul pe raza comunei Jucu, din județul Cluj, a pătruns pe contrasens, acroșând un alt autoturism care circula regulamentar din sens opus şi care era condus de către un bărbat de 21 de ani din comuna Jucu, judeţul Cluj.

Ambii conducători auto implicați în evenimentul rutier au fost testați de către polițiști cu aparatul etilotest, bărbatul în vârstă de 70 de ani, vinovat pentru producerea accidentului, prezentând o concentraţie de 0,70 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În baza celor constatate, conducătorul auto a fost condus la o unitate medicală, unde i-au recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, faptă prevăzută și pedepsită de Codul Penal.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Cum a reușit un șofer să scape, fără nicio zgârietură, după ce a fost acroșat de tren în Jucu – VIDEO

Publicat acum

pe

loading...

În seara zilei de 4 decembrie 2019, un tânăr în vârstă de 20 de ani, din Cluj-Napoca, se întorcea de la muncă, din Jucu, iar o clipă de neatenție putea să-l coste viața.

La trecerea la nivel cu calea ferată din Jucu Herghelie, acesta nu a respectat semnalele luminoase și acustice, fiind surprins în gabaritul căii ferate de trenul care circulația pe relația Cluj-Bistrița Nord.

Cel în cauză a mărturisit polițiștilor că, de-a lungul timpului, a tratat toate lucrurile cu responsabilitate; nu a mai avut niciodată un eveniment rutier. Însă, a mai spus că, în acel moment, atenția îi era distrasă de convorbirea telefonică pe care o purta.

Acum, îl încearcă sentimente contradictorii. E supărat că a predat permisul de conducere pentru 90 de zile, însă e bucuros că se află printre noi.

Mașina se repară, permisul se redobândește. Tânărul își va petrece sărbătorile alături de cei dragi.

Suntem convinși că experiența prin care a trecut îl va ajuta să prețuiască mai mult viața și să fie și mai responsabil decât a fost până acum”, transmit reprezentanții IPJ Cluj.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare