Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Controale ANPC în județul Cluj! Amenzile au curs gârlă

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

În perioada 15- 26 iulie 2019, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat o serie de controale referitoare la modul de respectare a prevederilor legale în ceea ce priveşte conformitatea, comercializarea şi modul de etichetare al produselor alimentare comercializate sub formă congelată.

La nivelul întregii ţări, au fost controlaţi 798 operatori economici, din care la un număr de 515(circa 64,5%) au fost constatate deficienţe.

A fost verificată o cantitate de peste 119,3 tone de produse alimentare congelate, din care mai mult de 34 tone (~28,5%) nu se încadra în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

Ca urmare a deficienţelor constatate, au fost dispuse următoarele măsuri:

  • oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 1,93 tone de produse alimentare congelate, în valoare de 30.722 lei, produse improprii consumului uman;
  • oprirea temporară de la comercializare a circa 20,8 tone produse alimentare congelate, în valoare de 190.825 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate;
  • aplicarea de 596 sancţiuni contravenţionale dintre care 264 avertismente şi 332 amenzi contravenţionale în valoare de 1.778.500 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Cele mai frecvente abateri întâlnite în timpul acţiunilor de control au fost:

Comercializarea produselor alimentare congelate ce prezentau modificări organoleptice, în judeţele Mehedinţi, Suceava, Bacău, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Braşov, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.

În 52% din judeţe s-a constatat comercializarea de produse alimentare congelate în afara datei durabilităţii minimale stabilite de producători, contrar prevederilor legale în vigoare. Putem enumera judeţele Mehedinţi, Bistriţa-Năsăud, Galaţi, Giurgiu, Teleorman, Vrancea, Alba, Mureş, Botoşani, Caraş-Severin, Cluj, Tulcea, Brăila, Argeş, Călăraşi, Prahova, Ialomiţa, Vaslui, Buzău, Neamţ, Sibiu

Comercializarea produselor alimentare congelate în ambalaje deteriorate, rupte, care nu asigurau etanşeitatea s-au constatat în judeţele Bacău Gorj, Mehedinţi, Botoşani, Maramureş, Cluj, Argeş, Sălaj, Braşov, Caraş-Severin, Galaţi, Călăraşi, Ialomiţa, Prahova şi Municipiul Bucureşti.

22,4 % din cantitatea controlată nu oferea consumatorilor informaţiile obligatorii, care să le permită alegerea sortimentului dorit (lipsa etichetelor cu elemente de identificare şi caracterizare, a traducerii în limba româna a acestora sau prezenţa unor etichete greu lizibile, lipsa informaţiilor obligatorii, la locul de comercializare a produselor congelate, neindicarea ingredientelor alergene, neînscrierea listei ingredientelor, lipsa înscrierii cantităţii nete, lipsa înscrierii condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, lipsa etichetării nutriţionale, înscrierea eronată a datei durabilităţii minimale, lipsa înscrierii datei primei congelări, lipsa înscrierii ţării de origine etc.), în judeţele Cluj, Bacău, Tulcea, Brăila, Vrancea, Călăraşi, Giurgiu, Teleorman, Alba, Vaslui, Vâlcea, Bihor, Ialomiţa, Hunedoara, Mehedinţi, Sibiu, Covasna, Galaţi, Prahova, Harghita, Neamţ, Argeş, Iaşi, Suceava, Arad, Maramureş şi Mureş.

Nerespectarea condiţiilor la depozitarea a alimentelor congelate, în judeţele Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa, Ilfov, Vaslui, Dolj, Mehedinţi, Galaţi, Ialomiţa, Teleorman, Sibiu, Sălaj, Călăraşi, Prahova, Giurgiu, Vâlcea, Olt, Caraş-Severin, Tulcea şi Vrancea.

Lipsa afişării preţurilor (preţului de vânzare şi a preţului pe unitatea de măsură) sau afişarea acestuia într-un loc greu vizibil sau într-un mod greu lizibil, în judeţele Vâlcea, Caraş-Severin, Tulcea, Dolj, Bacău, Maramureş, Satu-Mare, Vrancea, Prahova, Covasna, Neamţ, Mehedinţi, Arad, Giurgiu, Teleorman, Mureş, Hunedoara, Argeş, Bihor, Iaşi şi Ialomiţa.

Alte abateri (lipsa afişării datelor de identificare a operatorului economic, utilizarea de mijloace de măsură şi control neverificate metrologic, comercializarea într-un spaţiu neautorizat, lipsa documentelor de provenienţă a mărfii) s-au constatat în judeţele Dolj, Olt, Cluj, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Giurgiu, Caraş-Severin, Tulcea, Covasna, Vaslui, Bacău, Mehedinţi, Arad şi Argeş.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI

  • Acordaţi atenţie condiţiilor de depozitare impuse de producător, atât în magazinul de comercializare cât şi la domiciliu; produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată; la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective;
  • Este interzis ca produsele alimentare congelate rapid să se recongeleze, acestea trebuind să se prelucreze imediat ce au fost decongelate;
  • Nu achiziţionaţi produsele la care constataţi existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa de gheaţă în ambalaj;
  • Acordaţi o atenţie deosebită când cumpăraţi produsele alimentare congelate asupra modului de prezentare a ambalajului; nu achiziţionaţi produse la care constataţi că ambalajul este murdar, degradat, nu este închis etanş şi nu asigură salubritatea produsului;
  • Acordaţi atenţie deosebită datei durabilităţii minimale; refuzaţi produsele care prezintă data durabilităţii minimale modificată, depăşită sau pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale;
  • Menţiunile obligatorii care se înscriu pe etichetele/ ambalajele produselor alimentare provenite din alte ţări trebuie să fie redactate în limba română, fără a exclude prezentarea acestora şi în alte limbi;
  • La cumpărarea produselor alimentare solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriţi sa reclamaţi calitatea/siguranţa unui produs.

Ştiri din zonă

Bistriţa-Năsăud: Festivalul Usturoiului, în „Ţinutul contelui Dracula” din Pasul Tihuţa! Ce surprize au pregătit organizatorii

Publicat acum

pe

loading...

O nouă ediţie a Festivalului Usturoiului, cel mai popular eveniment de promovare a potenţialului turistic, a produselor şi tradiţiilor din judeţul Bistriţa-Năsăud, va avea loc sâmbătă şi duminică în Pasul Tihuţa, loc cunoscut drept Ţinutul contelui Dracula, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă remis de organizatori, festivalul este menit să aducă valoare adăugată ţinutului făcut celebru de scriitorul Bram Stoker, în romanul său despre contele-vampir Dracula, prin exploatarea miturilor, tradiţiilor, obiceiurilor şi poveştilor locale despre zâne, vrăjitoare şi strigoi, a gastronomiei şi meşteşugurilor din zonă.

Tema centrală este usturoiul, binecunoscut în folclor pentru puterile sale miraculoase, antidot pentru boli şi în lupta contra forţelor malefice.

Timp de două zile, Păşunea Rusu din Pasul Tihuţa va fi animată de standurile celor 60 de producători locali din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj, care participă la un târg de produse meşteşugăreşti şi tradiţionale, dar şi de concertele şi spectacolele ce vor avea loc pe scena amenajată în zonă.

Invitaţii speciali ai serii de sâmbătă sunt membrii trupei Carla’s Dreams, în timp ce ziua de duminică va fi dedicată folclorului.

Organizatorii au mai pregătit concursuri de gătit, în care vedeta va fi usturoiul, jocuri şi ateliere de creaţie pentru copii, concursuri destinate celor mai puternici bărbaţi din Ţinutul contelui Dracula, mişcare în aer liber cu componentele echipei de handbal feminin Gloria 2018 Bistriţa, dar şi excursii pe Via Transilvanica şi în Pădurea Pedagogică, alături de membrii Asociaţiei Tăşuleasa Social.

Festivalul Usturoiului este organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură, Asociaţia „Produs în Bistriţa-Năsăud”, primăriile comunelor Prundu Bârgăului şi Tiha Bârgăului, în parteneriat cu Asociaţia de promovare a turismului „Turist în Bistriţa-Năsăud”, Asociaţia „Produs de Cluj”, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Asociaţia Tăşuleasa Social, Centrul de Voluntariat Năsăud şi Asociaţia Clubul Sportiv Profesional Fight Gym.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Marocan de 29 de ani, IT-ist în Cluj, expulzat din România! Ce a descoperit SRI despre el – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Un imigrant din Maroc în vârstă de 29 de ani, stabilit în Cluj-Napoca, a fost expulzat din România după ce Serviciul Român de Informaţii (SRI) i-a descoperit activitatea sa de pe Internet.

Marocanul a fost declarat indezirabil de judecători, după ce Serviciul Român de Informaţii a descoperit că ar fi avut activităţi pe social media care erau în strânsă legătură cu mişcările teroriste.

Acţiunile lui au fost considerate o reală ameninţare pentru securitatea României. Suspectul nu a contestat decizia judecătorească şi a părăsit teritoriul României.

Aşadar, judecătorii l-au declarat indezirabil pentru următorii 10 ani. Acesta a absolvit studiile politehnice de la Cluj Napoca și lucra în domeniul IT.

Ofițerii SRI l-au prins având activități fervente pe internet în strânsă legătură cu mișcări teoriste. Una dintre ele este Hamas. Pe contul său de socializare a și promovat o achiziție periculoasă de armament, titreaztă România TV.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

ACCIDENT MORTAL la Bistrița, sub „pasarela sinucigașilor”! Un tânăr de 20 de ani a decedat – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Un grav accident de circulație, soldat cu o persoană decedată, s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 03:20, pe o stradă din municipiul Bistrița.

Potrivit primelor informații, conducătorul unui autoturism, un tânăr în vârstă de 20 de ani, din Bistrița, în timp ce conducea un autoturism pe o stradă din municipiul Bistrița, situată sub o pasarelă de trecere peste calea ferată, pe fondul vitezei excesive, a pierdut controlul asupra volanului și a colizionat frontal cu un stâlp de susținere a pasarelei. În urma impactului, șoferul autoturismului a fost proiectat afară din mașină.

La fața locului au intervenit în scurt timp mai multe echipaje de prim-ajutor, pompierii din cadrul ISU Bistrița-Năsăsud cu două autospeciale, dar și polițiștii.

Personalul medical ajuns la locul producerii accidentului l-a găsit pe conducătorul auto în stare de inconștiență, care suferise leziuni incompatibile cu viața, fiind declarat decesul.

Potrivit informațiilor furnizate de către polițiști, la fața locului nu au fost identificate urme de frânare, ceea ce-i face pe anchetatori să ia în calcul și varianta unei sinucideri.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă. Oamenii legii urmează să stabilească împrejurările exacte în care s-a produs accidentul rutier.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ANUNȚ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare