Conectează-te cu noi

Politic

Cornel Itu: „Rata de absorbție (…) trebuie să devină una dintre prioritățile noastre”

Publicat acum

pe

piata industriala deputat Cornel Itu (8)

„Politica de coeziune a Uniunii Europene 2014-2020 reprezintă o nouă provocare pentru România în ceea ce privește capacitatea de absorbție a fondurilor europene. În acest context, rata de absorbție a acestor fonduri trebuie să devină una dintre prioritățile noastre și a instituțiilor responsabile de acest aspect.

În prima perioadă de finanțare europeană 2007-2013 a fost alocat un buget de 19,668 miliarde Euro. La momentul actual, rata de absorție a fondurilor europene este de 52,59%. Trebuie menționat faptul că cea mai mare creștere a absorbției s-a evidențiat după anul 2012, când PSD ajunge, prin coaliție, la guvernare. După acest an, rata de absorbție a înregistrat o creștere de la 6,30 % în anul 2011 la 51,81% în 2014.

Comisia Europeană a stabilit anul trecut un nou Acord de Parteneriat cu România, iar fondurile aprobate pe perioada 2014-2020 sunt de 43 miliarde Euro. Este imperativ ca demersurile pentru creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene să continue. Acest proces este absolut necesar în contextul în care capacitatea de absorbție a fondurilor structurale reprezintă un indice al progresului economic și social în funcție de care sunt evaluate statele membre ale Uniunii Europene. Avem nevoie de o Românie care să se afirme pe plan european.

Totodată, este necesar ca eforturile noastre în ceea ce privește eficientizarea ratei de absorbție să aibă ca obiectiv creșterea nivelului de trai. Consider că, alături de implicarea noastră ca demnitari, toți actorii eligibili pentru accesarea fondurilor europene – autorități publice, ONG-uri, firme, persoane fizice – sunt responsabili de atragerea unui procent semnificativ din bugetul alocat. Am speranța că eforturile comune vor avea ca rezultat creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene, iar cetățenii vor înțelege că ajutorul financiar pe care Uniunea Europeană ni-l pune la dispoziție este un stimulent considerabil pentru dezvoltarea domeniilor majore: politic, economic, social”, a declarat Cornel Itu – deputat PSD într-un comunicat de presă.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER