Conectează-te cu noi

Naţional

Credincioșii intră azi în Postul Paștelui, cel mai lung de peste an

Publicat acum

pe

lumanare Noaptea Invierii

Creștinii ortodocși intră de azi, 14 martie, în Postul Paștelui. Numit în tradiția populară și Postul Mare sau Postul Păresimilor, acest post este cel mai lung de peste an, întinzându-se pe o perioadă de șapte săptămâni.

Postul Paștelui precede sărbătoarea Învierii Domnului, fiind un post greu și aspru, mai ales în ultima săptămână, denumită Săptămâna Patimilor. În Postul Paștelui, credincioșii nu doar se abțin să mănânce carne, ouă, pește, brânză sau lapte. Totodată, ei trebuie să adopte o atitudine spirituală, fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească. Zilele când au loc dezlegările la pește sunt de Praznicul Bunei Vestiri (25 martie) şi de Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile – 24 aprilie).

În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și nu se țin petreceri, iar distracțiile sunt interzise. După ce au ținut post, creștinii trebuie să se spovedească pentru a putea, mai apoi, să se împărtășească. Spovedania presupune mărturisirea păcatelor și căință și se face, de obicei, în ultima săptămână înainte de Înviere. Dacă prin spovedanie omul se curăţeşte, tot așa, prin stropirea cu apă sfinţită şi prin rugăciunile speciale ale preotului, casa se curăţeste de tot răul. Slujba Aghiasmei mici cuprinde sfinţirea apei, stropirea cu apă sfinţită a celor prezenţi şi a tuturor camerelor, precum şi rugăciuni pentru ocrotirea şi binele casei şi pentru sănătatea trupească şi sufletească a celor ce locuiesc în ea. Tot în ultima săptămână a Postului Paștelui, în fiecare biserică creștin-ortodoxă se oficiază Deniile, unele dintre cele mai frumoase și înălțătoare slujbe religioase.

La capitolul tradiţii şi obiceiuri, se păstrează ritualul ca, înainte de Postul Paştelui, toate rufele să fie spălate, iar vasele să fie opărite. Se mai spune că cine mănâncă urzici în această perioadă va fi sănătos tot anul.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER