Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Crucile bisericii din Măgoaja, sfințite de ÎPS Andrei – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit crucile care vor fi așezate pe cupolele lăcașului de cult din Parohia Măgoaja.

ÎPS Andrei a fost înconjurat de un sobor de preoți din care au făcut parte pr. Cristian Baciu, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, arhid. Claudiu Grama, pr. prof. dr. Teofil Tia, protopopul Ioan Buftea, precum și preoții din Cercul Pastoral Chiuiești.

La acest moment important pentru credincioșii din Parohia Măgoaja, când au fost finalizate lucrările la acoperișul bisericii, după oficierea slujbei de sfinţire, ÎPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evidenţiat importanţa Sfintei Crucii pentru toţi creştinii: „Pentru noi, Crucea are o importanţă absolută. Prin Cruce, Domnul Nosru Iisus Hristos ne-a răscumpărat din păcat şi din moarte. Prin Cruce vine mântuire la toată lumea, prin Cruce vine bucurie la toată lumea, şi atunci cum să nu ne fie dragă Sfânta Cruce?”.

La final, parohul Gavril Ioan Gretinuc a mulțumit Părintelui Mitropolit Andrei pentru prezența sa în Parohia Măgoaja, după ce anul trecut în data de 30 ianuarie 2016 a săvârșit Sfânta Liturghie, apoi a mulțumit preoților prezenți și în mod deosebit credincioșilor pentru faptul că s-au implicat în toate lucrările efectuate la Sfânta Biserică.

Satul Măgoaja a fost menționat prima dată în anul 1588. Satul avea biserică de lemn cel puţin din prima jumătate a secolului XVII construită pe dealul Bisericii, lângă cimitirul actual, unde a dăinuit până în anii 1900 când a fost dăruită credincioşilor din Poiana Porcului, Fântânele. Biserica actuală de zid a fost ridicată între anii 1790-1821 fiind executată doar nava, turnul a fost adăugat în 1869 sub îndrumarea preotului Simion Cupşa. Prima târnosire a Bisericii a fost în 10 august 1822 de către episcopul Vasile Moga.

Social-Cultură

Localități de lângă Dej, fără niciun medic de familie

Publicat acum

pe

loading...

Mai multe localități de lângă Dej nu au medic de familie, cel puțin asta arată cele mai recente date centralizate de Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).

Conform FNPFM, în zona municipiului Dej se găsesc trei localități care nu ar avea medic de familie. Este vorba despre Jichișu de Jos (1127 populație), Bobâlna (1393 populație) și Vad (1953 populație).

La nivel național, nu mai puțin de 328 de localități (comune) din România nu au niciun medic de familie, potrivit FNPMF. De asemenea, 1.414 localități (comune și orașe) au deficit de medici de familie.

În ceea ce privește municipiul Dej, există 16 medici de familie, însă necesarul ar fi de 21. În Gherla sunt 12 și ar mai fi nevoie de unul singur.

Continuă să citești

Social-Cultură

Trei străzi din Dej au rămas în această dimineață FĂRĂ APĂ POTABILĂ!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Trei străzi din municipiul Dej au rămas în această dimineață fără apă potabilă.

Potrivit Companiei de Apă Someș SA, în vederea efectuării unor lucrări de reparații datorate unor avarii la rețeaua de alimentare cu apă, lucrări pentru care nu se pot asigura modalități alternative de alimentare, s-a întrerupt furnizarea apei potabile pe străzile Ceferiștilor, Triajului și Traian (parțial)

Potrivit companiei, apa potabilă va fi întreruptă până în jurul orei 14:00.

Continuă să citești

Social-Cultură

Zeci de tineri din Dej au vizitat Memorialul din Gherla – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

În cadrul Parteneriatului dintre Școală și Biserică, 80 de tineri au mers în vizită la Memorialul din Gherla.

În cadrul unui parteneriat între Parohia Ortodoxă Dej Valea Codorului și Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Dej, aproximativ 80 de elevi și profesori au vizitat joi, 13 februarie, Memorialul din Gherla.

Tinerii elevi au fost coordonați de părintele Adrian George Horj, iar programul vizitei a cuprins o prezentare a Memorialului Gherla, realizată de către părintele stareț, protosinghelul Grigorie Benea. Ulterior, a urmat vizitarea muzeului, a cimitirului memorial al deținuților politici și participarea la discuții libere pe marginea celor prezentate.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare