Conectează-te cu noi

Naţional

Cum îți alegi BABA, tradiții și superstiții

Publicat acum

pe

De 1 martie, românii își aleg „baba”. Află care este povestea din spatele acestei superstiții și de ce este atât de importantă în tradiția noastră.

Conform tradiţiei, la sfârşitul lunii februarie, începutul lui martie, fiecare român îşi alege o zi preferată pentru începutul lunii martie, pentru a afla cum va fi în viitor. Etnografii spun că mitul „babelor” este, de fapt, unul dintre cele mai importante mituri româneşti, cel al Babei Dochia, aflat în strânsă legătură cu data de 1 martie şi mărţişorul.

În străvechiul calendar român anul începea pe 1 martie, astfel Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârşite şi trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros şi cel călduros. Etnografii explică faptul că perioada cuprinsă între 1 şi 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia îşi împlineşte destinul urcând muntele împreună cu turma sa de oi pentru a muri, urmând o renaștere. Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a fi influenţat de caracterul capricios al Babei Dochia.

Babele de martie. Baba Dochia şi cele 9 cojoace

Babele de la începutul lunii martie vestesc venirea primăverii şi se spune că în aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna, începe să-şi dea jos cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi şi astfel şi vremea de afară se încălzeşte, iarna lăsând locul primăverii.

Babele reprezintă o tradiţie specific românească, de pe 1 până pe 9 martie fiecare îşi alege o zi, sau mai bine zis o babă şi se spune că, aşa cum va fi vremea în acea zi, aşa este şi firea omului respectiv. Mai mult, bătrânii cred că aşa cum este vremea în acea zi aşa va fi şi următorul an pentru omul respectiv. Adică, dacă vremea este frumoasă şi soarele străluceste, acel om este voios şi bun la suflet sau îi va merge bine tot anul următor, dacă dimpotrivă afară este întunecat şi frig, plouă şi bate vântul, atunci acela nu este un om bun la suflet şi este cam supărăcios. Tot în tradiţia românească se spune că dacă ninge sau plouă în acea zi este semn de bogăţie.

Babele de martie.Cum ne alegem Baba

Dacă data naşterii celui ce vrea să afle în ce stare sufletească îl găsesc babele, are o cifra mai mare decât cifra 9, atunci se obişnuieşte să se calculeze suma celor două cifre. Dar, zilele Babelor diferă ca număr de la o zona la altă. De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, iar în Maramureş, se obişnuieşte „bătutul uşilor”, pentru a goni iarna din casă. Aici, Baba Dochia se mai numeşte şi Odochia, şi se obişnuieşte „botezul” babei pe care ţi-ai ales-o. Mai exact, se rebotează copiii bolnavi cu alte nume, pentru ca răul să nu-i mai găsească. În Ardeal, babele se numesc şi Vântoase, iar în Muntenia este obiceiul că de Babe să fie aleasă câte o bătrână din sat. Dacă ziua aleasă este frumoasă, înseamnă că bătrână respectivă este bună la suflet. Dacă este frig, bate vântul, plouă sau ninge, înseamnă că baba e rea la inima şi este considerată responsabilă pentru vremea urâtă. 

Mai jos sunt câteva exemple din ce ar putea înseamna fiecare babă în parte pentru numărul ce ți-a ieșit:

1.Baba ta anunță un an incert, plin de neprevăzut. Baba vine cu o serie de dușmani de care trebuie să te temi.
2.Baba ta îți anunță un an fără griji și cu multă sănătate. Bucură-te de acesta.
3.Baba ta este o baba care ascunde un mister. Un secret al acestui an îți va putea schimba viața în bine pentru totdeauna. Merită să joci la Loto în acest an.
4.Baba ta este o babă cu puteri magice. Anul se anunță interesant din toate punctele de vedere. Succes, dar ai grijă. Acesta poate fi cu două tăișuri.
5.Baba ta este o babă care aduce din trecut niște ocazii pe care le credeai pierdute. Acum e timpul să profiți de ele. Atenție, ocaziile nu vor mai reveni.
6.Baba ta este o babă fericită și fără nici o grijă. An de petreceri și veselie așadar.
7.Baba ta este blândă și are grijă de tine în acest an, dar trebuie să ai grijă de sănătatea ta.
8.Baba îți aduce un an frumos și plin de realizări. Ei, iată că a venit și un astfel de an.
9.Baba aceasta este o babă cu puteri vechi și uitate. În plus, baba aceasta este o una care te anunta că peste 99 de zile vei fi fericit/ă. 

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER