Social-Cultură
Cursuri în cadrul programului ERASMUS la Liceul Tehnologic Special Dej – FOTO
Publicat acum
3 anipe
În perioada 1-6 mai 2022, patru cadre didactice de la Liceul Tehnologic Special Dej au participat la Cursuri de formare în cadrul Programului Erasmus+ KA121, cursuri care și-au propus să asigure prin competențele dobândite atingerea obiectivele Acreditării Erasmus 2021-2026 și a nevoilor de dezvoltare ale Liceului Tehnologic Special Dej.
Două cadre didactice, profesori psihopedagogi, au participat la cursul de formare ”There is no Planet B” în Porto, Portugalia, furnizor de curs LEARNING TOGETHER. Obiectivele cursului au vizat dezvoltarea de competențe privind sustenabilitatea mediului, crearea și implementarea unui plan la nivelul școlii ce ține de ecologie, reducerea emisiilor de carbon, colectare selectivă, protecția mediului, etc. Pe lângă partea teoretică transmisă cursanților și activitățile de tip workshop, furnizorii de curs au facilitat o serie de vizite la Lipor pentru a vizita un centru de selectare și compost și la Gondomar unde este în dezvoltare un proiect privind protecția apelor din râuri. Un aspect important pentru participanții la cursuri a ținut de cunoașterea culturii și istoriei Portugaliei, respectiv a orașului Porto. Cursul s-a derulat exclusiv în limba engleză și a avut ca participanți 25 de cadre didactice din țări europene: Spania, Polonia, Cehia, Germania, Italia, Letonia, România.
Alte două cadre didactice, profesori psihopedagogi, au participat la cursul de formare ”Using technology in the classroom”, derulat în aceeași perioadă în Split, Croația. Obiectivul principal al cursului a vizat implementarea tehnologiilor digitale în practicile de predare, învăţare şi evaluare. Competențele dobândite de cadrele didactice au fost folosirea IT pentru a crea materiale educaţionale adaptate cerinţelor şi particularităţilor fiecărui elev, proiectarea şi realizarea unor materiale educaţionale cât mai diversificate şi atractive, munca în echipă, cooperare şi colaborare în activitatea de predare, învăţare, aprofundarea cunoştinţelor legate de cultura dalmată.
Temele abordate la curs au fost: provocările predării în secolul XXI, trăsăturile elevilor şi profesorilor secolului XXI, cum ne poate ajuta tehnologia să dezvoltăm abilităţile secolului XXI, însuşirea şi utilizarea unor instrumente ICT (Plickers, Learning Apps, QR codes, Creating Puzzles, Digital board games, Flippity Quiz Show, Jeopardz team quizzes, Stop motion animation, Genially), dezvoltarea strategiilor de team building şi colaborare (Video- Project-based learning, Goosechase, Escape room activity), sistemul educaţional din Croaţia.
În urma participării la aceste cursuri de formare cadrele didactice au obținut Certificate de Participare și documente Europass care atestă competențele dobândite la nivel European.