Conectează-te cu noi

Politic

Dej – ISTORIA ALEGERILOR LOCALE din iunie 2012, prezentată de Dej24.ro

Publicat acum

pe

alegeri locale 2012

Ședința de învestire a Consiliului Local Dej, în 29 iunie 2012

A mai rămas fix o lună până la alegerile locale din acest an. Pe 5 iunie, locuitorii din Dej vor merge la urne pentru a își exprima opțiunile. Dej24.ro vă prezintă astăzi, cu o lună înainte de alegeri, cum s-a desfășurat scrutinul din 10 iunie 2012, atunci când Morar Costan a obținut un nou mandat de primar, cu o victorie zdrobitoare în fața principalului contracandidat, Gheorghe Benea.

Șapte persoane au încercat să obțină fotoliul de primar al municipiului Dej la alegerile locale din 10 iunie 2012: Costan Morar (USL), Gheorghe Benea (PDL), Nicolae Lazăr (PPDD), Traian Mureșan (PNG), Claudiu Chira (UNPR), Sorin Farcaș (PRM) și Marcel Mînzat (PNȚCD). În urmă cu patru ani, la nivelul municipiului Dej, 33.491 persoane și-au putut exercita dreptul la vot în cele 26 secții, însă doar 16.357 s-au prezentat la urne și au folosit ștampila. Dej24.ro vă prezintă astăzi filmul tuturor evenimentelor petrecute la scrutinul din urmă cu patru ani.

În ziua alegerilor locale, pe 10 iunie 2012, primul candidat care s-a dus la urne a fost Claudiu Chira (UNPR), la ora 8:55, urmat apoi de Gheorghe Benea, la ora 9:50. Candidatul PDL s-a prezentat la secţia nr. 5 de la Şcoala Gimnazială ”Mihai Eminescu”. ”Am votat pentru ca şi în Dej să se întâmple ceva, adică să înceapă şi Dejul să se dezvolte, să înceapă să se mişte, să fie viaţă economică, spirituală şi culturală în municipiul Dej”, explica Benea la ieșirea din secția de votare.

Actualul primar al municipiului Dej, Morar Costan (candidat USL pe atunci) a votat la ora 12:30 la secția nr. 5 de pe Valea Codorului. ”Am votat pentru continuitate, am votat pentru modernizarea oraşului, am votat pentru proiectele demarate la Dej, pe linie de învăţământ sau infrastructură, pe tot ce înseamnă dezvoltarea oraşului. Datorită faptului că în acestă perioadă am pus mult suflet, am fost mereu alături de dejeni, cred că şi ei vor fi aproape de mine acum”, spunea pe 10 iunie candidatul USL la funcţia de primar al municipiului Dej, Costan Morar.

În ceea ce privește prezența la vot, până la ora 10 doar 2.755 dejeni și-au exercitat dreptul la vot (8,2%), iar la ora 12, procentajul era 15,71% (5.263 persoane s-au prezentat la vot). Totodată, până la ora 14, la Dej au folosit ștampila 8.402 persoane, reprezentând un procent de 25,08%.

La ora 15, cei mai mulți dejeni și-au exprimat opțiunile la secția nr. 9 (APIA), în timp ce la Pintic s-au prezentat cele mai puține persoane. O oră mai târziu, Morar Costan s-a văzut cu Horea Uioreanu, candidatul USL la Consiliul Județean Cluj, pe o terasă din Dej.

Unul dintre incidentele zilei de 10 iunie 2012 s-a înregistrat în jurul orei 17:45. Un bărbat în vârstă de 32 de ani din Şomcutul Mic a fost prins în timp ce îşi fotografia buletinul de vot. Oamenii legii au fost alertați de preşedintele secţiei de votare, iar bărbatul a fost condus imediat la secţia de poliţie pentru declaraţii.

Până la ora 18, au votat 13.670 din totalul celor 33.491 de dejeni (40,82%). Seara, un incident neprevăzut s-a înregistrat în Gherla, când în jurul orei 20:20 o furtună puternică a paralizat întreg oraşul, iar secțiile de votare nu au mai avut energie electrică.

Cu o oră înainte de închiderea secțiilor de votare, la ora 20, 16.163 de dejeni și-au exprimat opțiunile (48,27%). Trei ore mai târziu, lucrurile erau clare ca lumina zilei: Morar Costan (USL) păstra fotoliul de primar, cu peste 60% dintre voturi.

A doua zi erau anunțate cifrele oficiale: Morar Costan a obținut nu mai puțin de 67% dintre voturi (10.954 voturi din totalul celor 16.357 voturi valabil exprimate). Principalul său contracandidat, PDL-istul Gheorghe Benea a convins doar 18% dintre alegători (2.934 voturi). Pe locul trei s-a clasat surprinzător candidatul PPDD, Nicolae Lazăr cu 6,36% (1.041 voturi). Au urmat Traian Mureșan (PNG) cu 4,38% și fostul viceprimar Claudiu Chira (UNPR) cu 2,99%. Ceilalți doi candidați, Sorin Fărcaș și Marcel Mânzat au obținut sub 1% din voturi. Tot pe 11 iunie era anunțată componența Consiliului Local Dej: 11 consilieri USL (53,76%), 4 de la PDL (16,67%), 2 de la UDMR (8,18%), un consilier PNG (7,02%) și unul PPDD (6,66).

Pe 29 iunie 2012, sala festivă a primăriei găzduia şedinţa de învestire a noului Consiliu Local al municipiului Dej, întrunire în cadrul căreia toți consilierii au depus jurământul (mai puțin Traian Mureșan de la PNG), alături de primarul Morar Costan. Tot atunci, Aurelian Mureșan era ales în unanimitate viceprimar.

”Voi fi primarul tuturor dejenilor. Acest moment al reconfirmării este unul extraordinar, înseamnă că în cei 4 ani de zile nu am dezamăgit. Am o echipă formată din 11.000 de oameni, care m-au susţinut în campanie”, mărturisea noul și vechiul edil după rostirea jurământului.

”Vreau să mulţumesc pentru încrederea acordată. Astăzi pornesc la o nouă muncă cu colegi noi, colegii din primărie pe care îi cunosc aproape pe toţi. Sunt conştient că valoarea mea ca viceprimar derivă în primul rând din suma valorilor dumnealor”, declara și Aurelian Mureşan, proaspăt ales viceprimar al Dejului.

Peste fix o lună de zile, dejenii se vor prezenta din nou la urne pentru a vota la alegerile locale din 5 iunie. Dej24.ro a anunțat – în exclusivitatenumele celor șapte candidați care își doresc fotoliul de primar al Dejului. Este vorba despre: Morar Costan (PSD), Aurelian Mureșan (PNL), Vicențiu Știr (ALDE), Sebastian Lazin (PMP), Traian Mureșan (PRM), Călin Morar (PSRo) și Corneliu Niste (Uniunea Creștin Democrată din România).

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER