Conectează-te cu noi

Eveniment

DEJ | Protestele continuă la Fujikura! Comunitatea Muncitorilor Militanți (Mahala), scrisoare deschisă conducerii – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

fujikura-dej-proteste3

Sute de angajați din cadrul fabricilor Fujikura din Dej protestează și la această oră în curte, nemulțumiți de anumite aspecte salariale.

În această după-amiază și angajații din schimbul 2 au aderat la protestul spontan declanșat în incinta fabricilor Fujikura din Dej. Nemulțumirile acestora se referă la neplata celui de-al 13 salariu mai multor angajați care au beneficiat în cursul acestui an de concediu medical.

De zeci de minute angajații scandează, printre altele, „Hoții, hoții, hoții!”, „Vrem al 13-lea salariu!”, „Mincinoșii, mincinoșii!”, ”Nu lucrăm!” sau „Nu renunțăm!”.

Conform protestatarilor, conducerea Fujikura ar fi anunțat că angajații care au avut între 5 și 20 de zile de concediu medical în cursul acestui an vor primi doar 30% din cel de-al 13 salariu, în vreme ce muncitorii care au avut mai mult de 20 de zile de concediu medical nu-l vor mai primi deloc. Nemulțumirea angajaților este cu atât mai mare cu cât acest bonus ar fi prevăzut în contractul de muncă.

În această dimineață, primarul municipiului Dej s-a deplasat în incinta fabricilor din Dej pentru a media conflictul dintre părți, fără succes însă.

Din discuţiile purtate, am aflat că li s-a transmis faptul că doar cei care au mai puţin de 5 zile de concediu medical în acest an vor primi al 13-lea salariu întreg, cei care au între 5 şi 20 de zile de concediu medical vor primi 30% , iar cei cu peste 20 de zile concediu medical, nu îşi vor primi deloc al 13-lea salariu.

Consider că este o nedreptate, deoarece nu aleg oamenii să se îmbolnăvească astfel încât să intre în concediu medical. Acest lucru l-am transmis şi în cadrul discuţiilor purtate azi în fabrică, cu reprezentanţi ai fabricii.

Sper într-o poziţie corectă a conducerii faţă de muncitori, mai ales că se apropie finalul anului pe parcursul căruia au muncit”, a afirmat edilul municipiului Dej.

Mai mult decât atât, o organizație care militează pentru apărarea muncitorilor din România și-a arătat susținerea față de protestul angajaților.

Salutăm greva muncitorilor de la fabricile Fujikura din Dej pentru apărarea și obținerea drepturilor salariale convenite prin contractul colectiv de muncă. Abuzurile și măsurile unilaterale nu trebuie și vedem că nu sunt acceptate de muncitori, iar conducerea Fujikura ar face bine să înțeleagă acest lucru! Solidaritate!”, au afirmat liderii Mahala, Comunitatea Muncitorilor Militanți.

Reprezentanții Mahala au transmis și o scrisoare deschisă conducerii Fujikura:

Aşa cum aţi putut remarca, o parte dintre angajaţii companiei Fujikura din punctul de lucru
Dej, se află în grevă spontană. Cauza grevei lor este refuzul conducerii de a le acorda integral cel de-al treisprezecelea salariu, la care au dreptul conform contractului individual de muncă dar şi mărirea salariilor.

Vă reamintim că în conformitate cu articolul 39, alin. 1, lit. A, (Legea 53/2003) angajaţii şi angajatele au dreptul la salarizare pentru munca depusă, în plus Codul Muncii (Legea 53/2003) nu reglementează în niciun fel numărul maxim de zile de concediu medical pe care îl pot lua angajaţii şi angajatele, acest aspect fiind impredictibil, iar folosirea lui ca motiv pentru neacordarea celui de al treisprezecelea salariu fiind arbitrară, abuzivă şi ilegală.

Pe această cale vă încurajăm energic să acordaţi la timp şi integral cel de-al treisprezecelea salariu angajaţilor şi angajatelor dumneavoastră. Suntem siguri că aceste condiţii ar fi îndeplinite şi în Germania, dar şi în alte ţări în care compania pentru care lucraţi dumneavoastră are filiale.

Acordarea celui de-al treisprezecelea salariu, aşa cum a fost stipulat în contractele individuale de muncă şi rezolvarea problemelor actuale ar avea un efect benefic asupra imaginii companiei în România şi ar reprezenta un caz de bune practici în rezolvarea conflictelor de muncă.

Nu în utlimul rând, vă anunțăm că muncitorii din MAHALA – Comunitatea Muncitorilor Militanți se solidarizează necondiționat cu salariații Fujikura aflați în grevă, până la soluționarea favorabilă a revenedicărilor transmise către conducere.

Contam pe promptitudinea dumneavoastra în rezolvarea problemelor cu angajaţii”, declară cei de la MAHALA, Comunitatea Muncitorilor Militanţi.

Mahala (ua) este un grup informal dar şi o platformă de organizare clădite pe valori precum: dreptate socială, demnitate umană, egalitate (atât la nivel politic cât şi la nivel economic), egalitate de gen, libertate, consens, solidaritate sau anti-autoritarism. Grupul activează în domeniul solidarizării și coagulării muncitorilor din economia formală şi informală (la negru), atât la nivel naţional cât şi internaţional. Vrem să reaprindem dorinţa muncitorilor de a lupta pentru drepturile lor, pentru a ieşi din pasivitatea indusă de birocraţia şi discursul sindicatelor şi, nu în ultimul rând, pentru a scăpa de frica simţită faţă de angajator şi stat, frică menţinută prin starea de izolare faţă de colegii lor.

Până în acest moment conducerea companiei Fujikura nu a venit cu o poziție oficială pe acest subiect!

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER