Conectează-te cu noi

Administraţie

Dej | S-a votat contractarea unui credit de aproape 4 milioane de euro. Vezi DE CE e necesar împrumutul – FOTO

Publicat acum

pe

Consilierii locali din Dej, întruniți în această după-amiază într-o ședință ordinară pe luna aprilie, au avut pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind contractarea unui credit în valoare de peste 18 milioane de lei (aproximativ 3,7 milioane de euro).

Proiectul de hotărâre numărul 14, aflat pe masa aleșilor locali din Dej, a vizat ”aprobarea contractării unei finanțări rambursabile interne în valoare de 18.156.550 lei”. Este vorba despre un credit, pe o perioadă de maxim 15 ani, necesar implementării mai multor proiecte (pe fonduri europene și din fonduri proprii) în valoare de peste 50 de milioane de euro. Mai exact, municipalitatea trebuie să cofinanțeze toate aceste proiecte (să contribuie cu diferite sume de bani). Astfel, creditul contractat urmează să fie utilizat pentru cofinanțarea proiectelor și achitarea unor cheltuieli neeligibile (care nu sunt prinse în diferite proiecte).

”Mi-a fost foarte greu să iau această decizie. Știți destul de bine că am fost împotriva împrumuturilor care nu se concretizează în investiții utile pentru comunitate, dar am susținut întotdeauna împrumuturile pentru investiții în proiectele pe fonduri europene. În urmă cu 4-5 ani, pentru a putea implementa două proiecte extrem de importante – CNAM Dej și LAPI – am făcut demersuri pentru împrumut, în așa fel încât în maxim un an și jumătate am reușit să implementez cele două proiecte și după o perioadă scurtă am rambursat împrumutul. Ulterior, am demarat alte investiții pe fonduri europene pe care le-am putut susține. Acum accesăm un număr foarte important de proiecte europene: aproximativ 15 pe fonduri nerambursabile și cinci pe fonduri proprii. Valoarea lor este de aproximativ 300 de milioane de lei, circa 50 de milioane de euro. Dorim să le implementăm în comunitatea noastră. Suntem într-o situație de criză economică, generată de această pandemie, resimțită de toată lumea, inclusiv la nivel local. Impozitul pe venit s-a redus foarte mult, încasăm foarte puțin în această perioadă datorită faptului că nu este potențial pentru a se plăti taxele și impozitele locale. Sigur, dacă economia se reglează, putem ca o parte din aceste sume să le returnăm în următorii ani (…) Este un împrumut necesar pentru susținerea acestor mari investiții. Dacă nu facem acest lucru, nu putem merge mai departe. Contribuția noastră este undeva la 7-8% pentru a face toate aceste proiecte. Toate sunt semnate, 90% licitate”, a declarat primarul Morar Costan, în expunerea proiectului.

Andrei Bradea a fost primul consilier care a luat cuvântul: ”Suntem în fața unui proiect greu. La o primă vedere a sumelor, când am văzut aproape 4 milioane de euro, am zis <<da, este o sumă mare>> și Primăria nu a avut niciodată un împrumut așa mare. După o analiză mai exactă și când am văzut cifrele – proiecte de puțin peste 50 de milioane de euro – da, este justificat și fără acești bani (n.r. – din împrumut) nu am putea să facem astfel de investiții. Nicio altă primărie de nivelul Dejului nu ar putea”.

Traian Mureșan s-a arătat sceptic în privința accesării acestui credit. ”Sigur că propunerile dumneavoastră (n.r. – ale primarului) sunt extraordinar de bune și nu contest intențiile dumneavoastră, dar considerați că un credit atât de mare, în perioada în care ne aflăm, fără să știm cum îl putem rambursa, noi vom face o faptă bună încercând să luăm un credit și să angăjam în lucrări tot municipiul Dej? Tot municipiul Dej va intra într-o reparație: străzi, grădinițe, parcuri, jocuri pentru copii. Considerați că facem bine dacă azi votăm un credit de aproximativ 200 de miliarde? O să le puteți plăti? Noi nu dăm bani de măști și mănuși, nu știm ce ne așteaptă ziua de maine, dar luăm un așa credit? Dacă intrăm în incapacitate de plată și ne pun sechestru? Eu cred că ar trebui să reflectați, sau să amânați acest proiect, să vedem cum ieșim din criza acestui virus. E o nebunie sa ne băgați la apă, pe sfârșitul mandatului”.

Ulterior, Jorgeta Mihăeștean a punctat: ”Noi, în comisia economică, am analizat foarte atent acest proiect de hotărâre. Este foarte greu să iei un astfel de credit, dar nu putem să ne oprim acum datorită acestei pandemii. Sperăm să treacă. Oamenii așteaptă toate aceste proiecte, vizează aproape fiecare zonă din oraș. Merită să ne asumăm această răspundere și să mergem mai departe”.

”Și eu mi-am pus întrebări despre acest credit. Nu sunt specialist, nu sunt economist, eu mă ocup de educație. Eu văd lucrurile așa: dacă reușim și facem aceste investiții, în toate aceste locuri unde se vor face investiții vor lucra oameni. Poate chiar firme din Dej. Vor aduce bani tot municipiului Dej”, a spus Laura Boian.

De cealaltă parte, opoziția – prin vocea consilierului Simion Buburuz – a punctat: ”Este indiscutabil că confinanțarea proiectelor pe fonduri europene trebuie să se întample, dacă se poate doar prin credit – analiza trebuie să ne spună asta – atunci trebuie să îl luăm. Nu ne putem permite să pierdem proiectele. Este necesar integral suma asta? Aș fi preferat un calcul matematic, lucrare-sumă… când vom vedea condițiile împrumutului? Sumele, dobânzile… avem un grafic de rambursare, dar nu am vazut dobânzile, modul de extragere al banilor”.

Liderul liberalilor, Aurelian Mureșan a propus un amendament. ”Vremurile pe care le trăim ne fac să fim puțin mai temperați, reținuți. Absolut orice proiect pe fonduri europene trebuie să îl susținem cu confinanțare din partea noastră. Eu vă propun o modalitate pentru a aborda acest proiect: întreaga sumă aferentă confinanțării proiectelor europene, puțin peste 11 milioane, să fie susținută și de către noi consilierii, chiar dacă sunt vremuri greoaie, pentru a nu pierde acești bani europeni și pentru a putea fi demarate. Susținem creditarea proiectelor prioritare și restul, pentru care e nevoie de 6-7 milioane, ulterior. Susțin amendamentul de a finanța prin credit contractele semnate pe fonduri europene și contractul de extindere a canalizării și apei în Șomcut. Restul proiectelor, și peste două, trei, patru luni suntem tot aici”.

În final, după lungi dezbateri, proiectul a trecut (în forma prezentată de primar) cu 13 voturi ”pentru” și 6 abțineri (cei cinci din grupul PNL, alături de Traian Mureșan). Drept urmare, creditul în valoare de peste 18 milioane lei va fi contractat. Conform proiectului de hotărâre, există posibilitatea rambursării anticipate a creditului.

Urmează ca angajarea acestui credit să fie analizată de o comisie din cadrul Ministerului Finanțelor.

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în Dej, nu uita să dai LIKE paginii de facebook Dej24.ro!

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER