Conectează-te cu noi

Social-Cultură

DEJ | Slujbă de pomenire pentru protopopul Teofil Herineanu, la patru ani de la moartea acestuia – FOTO

Publicat acum

pe

Duminică, 3 februarie, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Dej I, a fost săvârşită Sfânta Liturghie de către un sobor de preoţi, între care s-a aflat şi părintele Teofil Herineanu, consilier economic al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, fiul vrednicului de pomenire protopop Teofil Herineanu.

În cadrul Sfintei Liturghii s-au înălţat rugăciuni pentru odihna sufletului protopopului Teofil Herineanu, de la a cărui mutare la cele veșnice au trecut patru ani.

Pr. cons. Teofil Herneanu a rostit un cuvânt de învățătură, în care a făcut o paralelă între întâmpinarea făcută de Zaheu și întâmpinarea făcută de Sfântul și Dreptul Simeon și Proo­rocița Ana, Mântuitorului Iisus Hristos.

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru protopopul Teofil Herineanu, cel care a slujit Biserica lui Hristos timp de 50 de ani ca preot, și 37 de ani ca protopop al Dejului.

Ioan Buftea, protopopul Dejului, a subliniat că „dragostea și dorul față de părintele protopop Teofil Herineanu a făcut posibilă, încă o dată, unirea în rugăciune”. Pentru pilda de vieţuire şi slujire, ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de preoţii din Protopopiatul Dej, au hotărât ca Sala de Şedinţe a Protopopiatului Dej să poarte numele „Protopop Teofil Herineanu”.

Protopopul Teofil Herineanu s-a născut în 17 iulie 1939, în Dej, din părinţii Vasile şi Ana Herineanu. A urmat şcoala primară din Nuşeni (1946-1950), şcoala elementară din Beclean (1950-1953), şcoala medie de băieţi din Dej (1953-1956), Institutul Teologic Ortodox de Grad Universitar din Sibiu (l956-1962). S-a căsătorit cu prof. Maria Nedelea din Beclean. A fost hirotonit de Arhiepiscopul Teofil Herineanu, în Cluj-Napoca, în 27 şi 28 noiembrie 1965. A fost casier la Episcopia Vadului Feleacului şi Clujului (1962-1965), preot în parohia nou înfiinţată Dej – Valea Codorului – cu filiala Viile Dejului (1965-l975), Parohia Dej I (1975-2015), protopop al Dejului (1978-2015). A fost hirotesit iconom (1971), apoi iconom stavrofor (1982), a primit „Crucea Patriarhală” (2005). A trecut la cele veșnice pe 4 februarie 2015, la 75 de ani.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER