Administraţie
Dej | Subiectul ”Blocul V03” revine în atenția dejenilor! Se propune organizarea unui CONCURS DE SOLUȚII!
Publicat acum
7 anipe
Subiectul ”blocul V03” revine în atenția cititorilor Dej24.ro, ca urmare a unui proiect de hotărâre referitor la construcția de pe Dealul Florilor.
Ședința va avea loc mâine, cu începere de la ora 15. Proiectul de hotărâre cu numărul nouă prevede ”aprobarea desfășurării concursului de soluții finalizat prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare în vederea stabilirii soluției arhitecturale pentru mobilarea urbanistică a imobilului – teren și construcție denumit V03”.
Mai multe detalii a oferit, pe o rețea de socializare, liberalul Marius Butuza.
”De prea multă vreme în orașul nostru tronează un monument al nepăsării, indolenței si lipsei de responsabilitate administrativă, o hârcă din beton care a devenit un simbol al decăderii, lipsei de viziune și de spirit organizatoric a celor care au gestionat destinele acestui oraș în ultimii 27 de ani și anume blocul VO3. De-a lungul timpului acest sumbru morman de beton, născut în perioada avântului revoluționar al defunctei societăți socialiste multilaleral dezvoltate, a fost martorul și subiectul numeroaselor tentative de a fi ba modernizat, ba demolat, ba vândut legal sau pe sub mână de potentații vremelnici ai urbei, fără succes însă. Incompetența s-a împletit în mod măiastru cu mercantilismul neiscusit al celor care au gestionat situația acestui bloc, rezultatul fiind această tristă probă de dezastru administrativ ce a dăinuit din păcate peste orânduiri și peste șase mandate de primari postrevoluționari. Câinii vagabonzi, oamenii fără adăpost și fără căpătâi, ciorile și șobolanii au fost singurii beneficiari ai acestei construcții și doar amenințările cu posibilitatea producerii unor tragedii i-a făcut pe cei responsabili, să ia un minim de măsuri asiguratorii, prin montarea unor plase sudate la scările de acces, astfel încât acum imaginii triste a acestui schelet descărnat i s-a adăugat o tușă de penitenciar stalinist.
Mai nou prin noroiul ce înconjoară această structură, alături de Mama natură cu a sale bijuterii formate din covorul de buruieni și smocurile de urzici și scaieți, inițiativa privată și-a făcut, cum era de așteptat, apariția sub forma unui show-room auto privat ad-hoc și ocazional a câte unui vânzător ambulant de zarzavaturi!
Nemulțumirea cetățenilor este perfect justificată și doleanțele acestora în privința acestei construcții au fost preluate din zbor de factorii politici locali și transformate în subiect electoral, iar pentru simularea interesului s-au organizat fel de fel de inițiative politico-civice care să ”soluționeze problema”. Rezultatul? Alegerile au trecut, blocul e tot acolo, noroiul și șobolanii așișderea.
Demolarea blocului este o măsură obligatorie și de neîntârziat, iar tergiversarea acestei lucrări nu poate fi justificată de către administrația orașului doar prin piedicile funcționărești ridicole pe care le invocă sistematic. Atât Consiliul Local din perioada 2012-2016 cât și cel actual, au aprobat TOATE inițiativele primarului referitoare la această construcție indiferent cât de fantezistă sau de serioasă părea la momentul prezentării ei, din păcate TOATE s-au dovedit a fi doar propagandă politică deșănțată pentru că hârca e tot acolo bântuindu-ne! Doar incompetența sau speranța că vor reuși să folosească situația cumva ca oportunitate de afaceri poate explica această întindere excesivă a acestei stări de fapt, în ciuda evidenței că singura concluzie identică trasă de toate consultările publice, a fost aceea că structura trebuie demolată neîntârziat, iar ce va apărea în locul ei rămâne un subiect de discuție.
Din păcate nu putem influența prea mult competența administrației și nici nu avem pârghiile legale pentru a-l obliga pe primar să-și țină poromisiunile electorale și să-și facă treaba pentru care a fost votat, dar putem privi în viitor în mod resposabil, în interesul urbei și al cetățenilor ei admițând că la un moment dat, sub o formă sau alta această sinistră construcție va fi istorie.
Pentru a veni în întâmpinarea acesui moment, considerăm că este de bun simț să luăm în calcul pentru mobilarea arhitectonică a acestei zone, părerile unor specialiști consacrați în domeniu, dat fiind importanța deosebită a acestei locații pentru prezentul și viitorul durabil al urbei noastre.
Ca urmare a celor de mai sus, venim în fața dumneavoastră cu următoarea propunere:
– Organizarea unui concurs de soluții arhitectonice pentru mobilarea urbanistică a terenului de sub imobilul denumit VO3, elaborarea unui concept urbanistic de ansamblu, reprezentarea schematică a fluxurilor de circulație pietonală, auto și conturarea intersecțiilor care trebuie reproiectate.
Ne întemeiem această propunere pe baza următoarelor considerente:
– zona aflată în discuție este amplasată într-o poziție foarte importantă atât din punctul de vedere a esteticii urbanistice cât și din punct de vedere a circulației rutiere a localității noastre, fiind adiacentă arterei principale care traversează orașul și prin aceasta influențează în mod direct fluiditatea circulației urbane în întreaga localitate.
– intersecția străzilor Ec. Teodoroiu, Crângului și Dobrogeanu Gherea este una foarte solicitată, fiind o cale de acces în cel mai populat cartier al municipiului, Dealul Florilor și singura cale de acces înspre centrul orașului pe acest traseu.
– traficul rutier din acest nod de circulație este foarte încărcat, deasemenea sunt intens solicitate și arterele care leagă intersecția de principalele cartiere ale orașului și găsirea unei soluții inteligente este vitală pentru evitarea unui foarte probabil blocaj în viitor a acesteia.
– suprafața de teren pe care este amplasată construcția, este în mare parte în proprietatea municipalității, fapt ce ne obligă la tratarea cu maximă seriozitate a modului în care aceasta este folosită.
– dată fiind amplasarea într-o zonă cu maxim impact estetic și funcțional, este vital pentru comunitatea dejeană a se genera o soluție arhitectonică valoroasă care să fie materializată printr-o construcție reprezenativă, care să ateste peste ani valoarea administrativă a gospodarilor vremilor noastre.
Dintre necesitățile la care ar trebui să răspundă un asemenea proiect, amintim doar câteva:
– Elaborarea unui concept de trafic riveran (acces autovehicule, pietoni, scolari etc.)
– Amenajarea acceselor rutiere pentru trafic ocazional (aprovizionare, intervenţii, etc.).
– Realizarea în această zonă a unor parcări multietajate care să preia cât mai mult din spațiul ocupat în prezent de mașinile parcate pe partea carosabilă și pe trotuare. Amplasamentul permite realizarea unuia, poate chiar a două nivele subterane de parcare, fapt important pentru decongestionarea traficului rutier din zonă.
– Este vitală deasemenea realizarea unui cadru organizat, civilizat și modern pus la dispoziția persoanelor fizice și juridice care își desfășoară activitatea în domeniul comerțului alimentar și/sau industrial, care în prezent își desfășoară activitatea într-o zonă total nepotrivită (fosta piață agroalimentară, în prezent în litigiu) sau chiar pe trotuare, fapt ce contravine tuturor normelor legale în vigoare.
– Necesitatea unor spații unde să se desfășoare activități cu caracter cultural-educativ și recreațional (spectacole de teatru, film, activități pentru tineret etc.) este una stringentă în această zonă foarte populată a orașului, cu mulți tineri care nu au opțiuni de acest fel, iar realizarea unei construcții care să includă asemenea facilități care să ofere chiar posibilitatea organizării de spectacole în aer liber în zona respectivă ar fi binevenită.
– Refacerea într-un mod modern și plăcut a spațiilor verzi adiacente, spații care sunt în mare suferință în acest moment, aspect cu impact direct și imediat în creșterea calității vieții cetățenilor care au domiciliul în această zonă.
– Propunerea (şi ilustrarea) unui concept de mobilare urbană cuprinzând:
– bănci, coşuri de gunoi, suport biciclete, etc.
‐ panouri de informare pentru evenimente
‐ alte propuneri la latitudinea concurenţilor.
Concursul de soluții va avea trei premii, în valoare totală de 95.000 lei
– premiul I – 50.000 lei,
– premiul II – 30.000 lei;
– premiul III – 15.000 lei
Sursa de finanțare: Bugetul local pentru anul 2018.
Pentru stabilitrea regulamentului de organizare precum și a detaliilor tehnice impuse prin caietul de sarcini, propunem inițierea unui parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, sucursala Transilvania”, a explicat consilierul Marius Butuza.