Conectează-te cu noi

Politic

Dejeanul Cornel Itu, vot privind concendiul și indemnizația pentru creșterea copiilor

Publicat acum

pe

Cornel Itu parlament

Deputatul dejean Cornel Itu anunță că a votat pentru adoptarea Proiectului de Lege privind concendiul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

”Am votat astăzi, alături de colegii din Grupul Parlamentar al PSD din Camera Deputaţilor, pentru adoptarea Proiectului de Lege pentru modificarea art.2 alin.(3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Noile reglementări, potrivit cărora indemnizaţia lunară se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului, aceasta neputând fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară, reprezintă un sprijin real pentru părinţi, şi implicit va duce, pe termen mediu şi lung, la creşterea natalităţii. Astfel, noul act normativ elimină plafonul de 3.400 de lei prevăzut de lege indiferent de veniturile mamei, şi totodată, stabileşte că indemnizația nu va mai depinde de indicatorul social de referință, care a rămas neschimbat la suma de 500 de lei, ci de venitul minim garantat care a crescut în ultima perioadă.

Îmbătrânirea populaţiei este o temă de acută actualitate în spaţiul european, iar România nu face excepţie. Stimularea creşterii natalităţii este posibilă doar prin măsuri legislative şi guvernamentale responsabile şi cu efecte concrete pentru cei cărora li se adresează.

Vechea legislaţie în domeniul concediului și indemnizației de concediu pentru creșterea copilului prevedea, totodată, o indemnizație diferențiată pentru părinții care optează pentru 1 an și cei care aleg 2 ani ca perioadă de concediu pentru îngrijirea și creșterea copilului, respectiv 600 lei, cel mult 3400 lei pentru 1 an și 600 lei, cel mult 1200 lei pentru 2 ani. Practic, aceste diferențieri încălcau principiile de egalitate și nediscriminare.

Proiectul adoptat cu sprijinul Grupului Parlamentar al PSD prevede eliminarea obligaţiei părinţilor de a opta pentru concediul de un an, respectiv doi ani pentru creșterea copiilor şi elimină, totodată, stabilirea unor plafoane distincte pentru indemnizaţiile corespunzătoare celor doi ani. De asemenea, potrivit noii legi, persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din cuantumul minim al indemnizaţiei, această măsură încurajând mamele să se întoarcă la muncă. Perioada în care părintele beneficiază de aceste drepturi constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Trebuie menţionat că perioada concediului pentru creşterea copilului constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate, şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea. Legea, care va intra în vigoare la data de 1 iulie 2016, mai precizează şi faptul că de indemnizaţia lunară şi stimulentul de inserţie beneficiază oricare dintre părinţii fireşti ai copilului.

Grupul Parlamentar al PSD a fost şi rămâne consecvent în privinţa programului său de susţinere şi promovare a unor politici sociale echilibrate şi îndreptate spre cetăţeni, iar această lege este, în opinia noastră, una din măsurile fundamentale pe care România le-a luat în ultima perioadă în acest sens”, transmite prin intermediul unui comunicat de presă deputatul dejean Cornel Itu.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER