Ştiri din zonă
Dejeanul Marius Mânzat, votat în fruntea asociației care se ocupă cu gestionarea deșeurilor din județ
Publicat acum
8 anipe
de
Dorin CocișÎn cadrul şedinţei Adunării Generale a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Eco-Metropolitan Cluj, eveniment desfăşurat marți, 22 martie 2016, la sediul Consiliului Judeţean Cluj, dejeanul Marius Mânzat, preşedintele forului administrativ judeţean, a fost ales cu unanimitate de voturi în funcţia de preşedinte al acestei asociaţii al cărei scop este acela de gestionare, în comun, a serviciului de salubrizare din toate localităţile judeţului Cluj.
„Mă bucur să constat faptul că, prin votul dat astăzi, primarii clujeni mi-au acordat încrederea lor deplină, fapt care mă onorează dar mă şi responsabilizează în același timp. Aşa după cum se cunoaşte, situaţia depozitării deşeurilor în judeţul Cluj reprezintă o problemă majoră, motiv pentru care se impune ca toţi factorii cu atribuţii în domeniu să îşi concentreze eforturile în direcţia identificării unei soluții optime, atât din punctul de vedere al resurselor financiare necesare cât şi în ceea ce priveşte timpul pe care îl presupune implementarea ei. În aceeaşi ordine de idei, pentru a acţiona constructiv şi în perspectivă, consider că e necesar ca, în paralel cu identificarea unor soluţii de depozitare temporară a deşeurilor, ADI Eco-Metropolitan Cluj să deruleze procedurile de achiziţie a viitorului operator de transport al deşeurilor”, a declarat dejeanul Marius Mînzat, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.
Un aspect important discutat în cadrul şedinţei de către membrii Asociaţiei a fost cel legat de găsirea unei soluţii provizorii de stocare a deşeurilor colectate de pe raza județului Cluj, până la finalizarea edificării Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), fiind propuse în acest sens mai multe variante. Totodată, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Călin Tuluc, şi directorul ADI Eco-Metropolitan Cluj, domnul Bogdan Costea, au prezentat primarilor prezenţi ultimele evoluţii din cadrul proiectului precum şi variantele avute în vedere pentru soluţionarea problemei depozitării temporare.
„După o stagnare a proiectului de aproape doi ani și jumătate, am fost puși în situația să resetăm integral acest proiect. În acest context, trebuie să menționez faptul că în cursul lunii mai a.c. vor fi deschise ofertele pentru atribuirea contractului de lucrări vizând proiectarea şi execuția restului de lucrări aferente CMID, astfel încât, după evaluarea ofertelor, desemnarea câştigătorului şi emiterea ordinului de începe a lucrărilor, va curge un termen de maximum 18 luni pentru finalizarea Centrului. Mai mult decât atât, la sfârșitul acestei luni, în data de 30 martie, se vor recepționa stațiile de transfer de la Huedin, Mihai Viteazu și Gherla, astfel încât soluția provizorie care va fi propusă va putea avea în vedere şi aceste facilităţi” a declarat vicepreședintele Consiliului Judeţean Cluj, Călin Tuluc.
Reamintim faptul că A.D.I. Eco-Metropolitan Cluj s-a constituit în scopul înfiinţării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de salubrizare a localităţilor de pe raza de competenţă a unităţilor administrativ – teritoriale membre, precum şi pentru realizarea în comun a unor proiecte de investiţii publice de interes zonal sau regional în scopul înființării, modernizării și/sau dezvoltării sistemelor de utilități publice aferente Serviciului pe baza strategiei de dezvoltare a acestuia. Organul executiv de conducere al Asociației este Consiliul Director format din președintele Asociației și din doi membri numiți de Adunarea Generală a Asociației, respectiv primarii municipiilor Cluj-Napoca şi Dej.