Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

DSP Cluj, campanie de informare și vaccinare a copiilor împotriva rujeolei

Publicat acum

pe

La ora actuală există la nivelul Direcției de Sănătate Publică Cluj, 7680 doze de vaccin MMR VAX PRO, din stocul inițial de 11706 doze primite în 14 iulie 2017 și din care s-au distribuit 4026 doze.

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă, extrem de răspândită. Afectează până la 99,9% din populație, receptivitatea fiind generală. În populația urbană boala apare endemo-epidemic. Marea majoritate a populației se îmbolnăvește în copilărie, adulții fiind imuni.

În colectivități de copii (creșe, grădinițe) sunt cazuri de îmbolnăvire sub vârsta de 2 ani și chiar sub 1 an, ceea ce impune introducerea vaccinării antirujeolice sub vârsta de 1 an, în caz de epidemie. Virusul rujeolic este prezent doar la omul bolnav, nu se întâlnește la persoane sănătoase, deoarece nu există purtători de virus rujeolic.

Contagiozitatea boli este foarte mare. Transmiterea bolii se face de la omul bolnav, direct pe cale aerogenă. Receptivitatea față de acest virus este foarte mare, in special dacă mama nu este imună. Rujeola lasă o imunitate puternică și durabilă. A doua îmbolnăvire nu se produce decât in cazuri excepționale. Rujeola apărută în primele trei luni de sarcină poate provoca malformații congenitale la făt.

Virusul rujeolic este puțin rezistent în mediul extern, mai ales la temperaturi ridicate. Virusul rujeolic nu este sensibil la antibiotice, de aceea nu se recomandă tratament cu antibiotice fără indicație medicală.

Simptomele apar de obicei la 10-12 zile de la contactul cu virusul și la început pot fi confundate cu o răceală obișnuită: secreții nazale, tuse și febră mică. Pe măsură ce boala progesează și în special între a treia și a șaptea zi de la debut, temperatura crește până la 39-41o, iar pe corp apare o erupție caracteristică reprezentată de pete roșii care persistă de la 4 la 7 zile. Contagiozitatea există de la apariția catarului până la 4 zile post eruptiv.

Evoluția bolii este de obicei favorabilă, mai ales la copiii cu stare de nutriție normală. Pot apare complicații care pot afecta aproape orice organ, cum ar fi: encefalita, pneumonia interstițială sau infecții ale urechii, diareea severă și deshidratarea secundară.

Vaccinul este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană și rubeolică începând cu vârsta de 12 luni. În circumstanțe speciale, vaccinul poate fi administrat începând cu vârsta de 9 luni. Vaccinarea împotriva bolilor contagioase și periculoase, ca rujeola, este o prioritate națională. Vaccinul ROR reprezintă o soluție sigură, disponibilă și eficientă pentru a proteja viața și sănătatea copiilor.

În contextul epidemiologic actual, în care evoluează o epidemie de rujeolă la nivel național, Ministerul Sănătății împreună cu Ministerul Afacerilor Interne au prezentat în data de 18 iulie 2017 ‘Măsuri de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă’ care trebuie întreprinse în perioada următoare.

Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj împreună cu medicii de familie, asistenții comunitari și mediatorii sanitari, cu sprijinul Instituției Prefectului, Consiliului Județean Cluj și a Primăriilor locale, va desfășura activități din campania de informare și vaccinare a copiilor înscriși pe lista medicilor de familie dar nevaccinați precum și a celor neînscriși pe lista medicilor de familie, în special în comunitățile vulnerabile: Pata Rat, Cantonului, Călățele, Huedin, etc.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER