Conectează-te cu noi

Politic

E Boc cu Băsescu, la Cluj?

Publicat acum

pe

loading...

Recenta vizită a fostului președinte Traian Băsescu la Cluj a scos la lumină câteva piese dintr-un puzzle politic extrem de interesant, în ceea ce privește prezentul și viitorul relației Boc-Băsescu, clădite pe un trecut de parteneriat între cei doi, asumat de ambii.

La conferința de presă organizată la sediul PMP Cluj, Traian Băsescu a arătat câteva „piese” din acest puzzle (care pot fi considerate și „mesaje codate”):

  • Este prima dată când vine la Cluj și nu se întâlnește cu Emil Boc, pentru a „nu crea suspiciune asupra sa” (asupra lui Emil Boc, din partea PNL)
  • Nu poate spune nimic negativ la adresa lui Emil Boc (fiind fidel astfel parteneriatului pe care l-a avut cu fostul premier, acum primar în capitala Ardealului)
  • PMP ar putea susține candidatura lui Emil Boc, oferindu-i astfel șanse sporite de a câștiga alegerile
  • Dacă rezultatul de la europarlamentare va indica faptul că suma procentelor PNL+PMP va depăși PSD, atunci scena politică se va restarta
  • PMP a păstrat filonul fostului PD
  • Cei care votează cu PMP ar da dovadă de „o inteligență politică”

Pe lângă aceste „piese”, mai există și alte informații certe sau vehiculate în spațiul public:

  • Traian Băsescu este candidat la alegerile europarlamentare de duminică, din partea PMP, în timp ce Emil Boc nu candidează la nimic
  • Un scenariu politic care vizează dărâmarea Guvernului PSD, după alegerile europarlamentare, lansa câteva „condiții”, printre care se menționau și cele privind scăderea PSD sub 30% și depășirea pragului electoral de către PMP
  • Dacă PMP are 4,9%, ar avea de câștigat PSD, prin redistribuire. Dacă PMP trece de 5%, de câștigat ar avea toți din familia politică PPE – gruparea politică europeană din care face parte PMP și PNL (mai multe mandate din România comparativ cu ale socialiștilor reprezentați de PSD; PNL ar câștiga psihologic în fața PSD, cu implicații în tentativa de dărâmare a Guvernului și în perspectiva alegerilor prezidențiale)

Deși majoritatea jurnaliștilor au relatat doar asupra „pieselor” puzzle-ului lansate de Traian Băsescu, există câteva întrebări, cel puțin, care indică un scenariu mai amplu, ce implică un sprijin al PMP (Traian Băsescu) din partea lui Emil Boc și cel puțin a foștilor PD-iști, din care are de câștigat și PNL-ul, în perioada post-europarlamentare și pe termen mediu (să nu uităm că spre finalul anului vor fi alegeri prezidențiale!).

De ce era nevoie ca Băsescu să-l protejeze pe Boc? Pornim de la premisa că Traian Băsescu este un om politic cu o experiență evidentă, pragmatic, care are nevoie de voturi pentru a accede în Parlamentul European, despre care a spus că este „ultima sa bătălie politică”. Și atunci, nu vi se pare o frântură de logică în „protecția” pe care Băsescu i-a făcut-o lui Boc?! Dacă, însă, piesa de puzzle arătată de Băsescu este doar o parte, iar o altă piesă ar indica tocmai sprijinul lui Boc pentru Băsescu, la Cluj?! Parcă logica politică, pornită de la premisa anunțată anterior, începe să prindă un contur mai consistent, nu?!

De ce l-ar sprijini Boc pe Băsescu? Aproape că m-aș putea opri aici, fără să mai căutăm posibile răspunsuri, pentru că lucrurile sunt mai mult decât evidente, în condițiile în care Boc a mai sprijinit PMP din postura de primar PNL (începând chiar cu momentul în care s-au pus bazele PMP, prin Fundația Mișcarea Populară), iar relația dintre cei doi este de notorietate (Băsescu la dus în „politica mare” pe Boc, la sprijinit în parcursul său politic și apoi l-a ajutat cu lobby la Bruxelles pentru unele proiecte anunțate în calitate de primar al Clujului). În plus, cum am spus, acesta este momentul în care Băsescu chiar are nevoie de Boc și nu știu dacă acesta din urmă poate refuza un astfel de gest, din motivele enunțate anterior și poate încă multe altele.

Care ar fi avantajul PNL? Avantajul PNL ar rezulta tocmai din „suma PNL + PMP” menționată de Băsescu „printre rânduri”, care ar putea restarta scena politică. Conform ultimelor sondaje, media procentelor situează PNL și PSD aproape la egalitate, în marja de eroare. O poziționare a PMP alături de PNL, ca sumă de procente, ar conduce la depășirea PSD, ceea ce ar însemna un plus psihologic evident (ca semnal politic). În plus, PNL își va menține poziționarea superioară față de USR, ceea ce le va da un avantaj în orice negociere politică ulterioară. În tot acest scenariu, e nevoie de o condiție: PMP să depășească pragul electoral de 5%, pentru că altfel… nu contează! În acest caz, un sprijin punctual pe Cluj, acordat PMP, ar putea fi un scenariu plauzibil. Mai ales că „pierderea” PNL la nivel național ar fi insignifiantă, în comparație cu avantajele post-electorale menționate anterior (să vă readuc aminte de răspunsul lui Băsescu la întrebarea„de ce ar vota oamenii cu PMP?”„pentru că ar da dovadă de inteligență politică”?!). 

În plus, numărul de membrii în PPE (partid politic european din care face parte atât PNL, cât și PMP) ar putea fi mai mare! Și deloc de neglijat este faptul că voturile partidelor sub 5% vor fi redistribuite pentru cei care au făcut pragul electoral, caz în care PSD ar putea fi favorizat. Ori, din punct de vedere politic, ar fi mai pragmatic să ajuți un partid din aceeași familie politică (care ar putea fi în jurul procentului de 5%), cu atât mai mult cu cât acesta deja și-a arătat deschiderea spre PNL, decât să permiți PSD-ului să câștige avantajul psihologic al unei victorii (cu implicațiile de rigoare). Nu?! Ca să nu mai revin și la avantajele pe care Emil Boc le-ar culege direct (menționate, printre rânduri, de Traian Băsescu). Peste toate astea, întâmplător sau nu, PNL nu a organizat niciun miting electoral de anvergură la Cluj-Napoca… Oare de ce?!

În 2004, victoria împotriva PSD a început cu Emil Boc susținut de Traian Băsescu! Acum, începe cu susținerea lui Emil Boc pentru Traian Băsescu?!

În anul 2004, dreapta din România a învins o stângă politică ce părea invincibilă, începând cu câștigarea unor primării din orașe importante, printre care și cea a Clujului, adjudecată de Emil Boc. Ulterior, în toamna aceluiași an, Traian Băsescu a ajuns președintele României, iar peste ceva ani Emil Boc a ajuns premierul României, desemnat de… Traian Băsescu.

Să asistăm din nou la un moment politic major, care are din nou Clujul în postura de germene politic?! În asta se ascunde/traduce „inteligența politică”a celor care vor vota PMP, la care făcea referire Traian Băsescu?! Asta rămâne de văzut…

Însă, ce e cert e faptul că piesele de puzzle oferite de Traian Băsescu în conferința de presă nu au cum să fie „întâmplătoare” și nici nu pot fi tratate simplist, de genul: Băsescu îl sprijină pe Boc! 

Că, până la urma urmei, alegerile de duminică îl implică doar pe Traian Băsescu, în calitate de candidat, nu și pe Emil Boc!

Politic

Calculele PSD pentru prezidenţiale: Două persoane din afara partidului sunt măsurate în sondaje

Publicat acum

pe

loading...

Sociologul Marius Pieleanu a declarat, la Antena 3, în emisiunea în care era prezent şi Eugen Teodorovici, că ministrul de Finanţe nu este pe lista scurtă a celor verificaţi în sondaje pentru prezidenţiabilul PSD, dar sunt două persoane din exteriorul formaţiunii, potrivit Mediafax.

Sociologul Marius Pieleanu a afirmat că două persoane din exteriorul PSD sunt măsurate în prezent.

Totodată, printre cei care sunt verificaţi în acest moment în PSD, se numără şi Liviu Pleşoianu, cel care şi-a anunţat de multă vreme intenţia de a fi prezidenţiabil. Totuşi, Eugen Teodorovici nu se află pe lista scurtă.

Prezent în emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3, Eugen Teodorovici a declarat că: „Sunt mai multe măsurători, cu mai multe case de sondare şi lista diferă de la caz la caz”.

Anterior, jurnalistul Mihai Gâdea, al cărui nume a fost vehiculat pentru prezidenţiabilul PSD, a spus că informaţiile sunt o manipulare şi nu a avut niciun fel de negocieri.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a anunţat că va avea trei propuneri pentru modificarea statutului PSD, care urmează să fie schimbat la Congresul extraordinar odată cu alegerea noii conduceri a partidului, pe 29 iunie.

„Spun de ani de zile PSD trebuie să fie acel partid care a înţeles foarte clar ce doreşte opinia publică. Trebuie să venim şi cu o dovadă clară. Cum este cea cu statutul. Eu o să am trei propuneri de modificare a statului, modificări de fond”, a declarat Eugen Teodorovici, marţi seară, la Antena 3.

Social-democratul a vorbit şi despre Paul Stănescu, care a demisionat recent din funcţia de preşedinte interimar al PSD.

„O remarcă vizavi de Paul Stănescu. Eu pot să vă spun foarte clar, eu în ultima prioadă m-am implicat în interiorul partidului. Dânsul este un om de partid. Şi azi am vorbit cu domnia sa, nu e vorba de niciun fel de rupere internă. Că sunt discuţii e foarte bine”, a afirmat Teodorovici.

Anterior, Eugen Teodorovici declara, marţi, la Guvern, întrebat dacă vizează un candidatură pentru funcţia de preşedinte al PSD, că „ia în calcul absolut orice”.

Social-democraţii vor avea un Congres extraordinar pentru alegerea conducerii partidului şi pentru schimbarea statutului în sensul revenirii la alegerea preşedintelui PSD prin delegaţi.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că va candida la şefia PSD.

Paul Stănescu a demisionat în ultimul CEx al PSD din funcţia de preşedinte executiv interimar, invocând motive personale. Stănescu a fost unul dintre cei social-democraţi, alături de Gabriela Firea şi Marcel Ciolacu care au votat împotriva organizării Congresului in 29 iunie.

Continuă să citești

Politic

Cornel Itu: ”Am votat pentru adoptarea unui act normativ care vine în sprijinul medicilor veterinari”

Publicat acum

pe

loading...

Deputatul dejean Cornel Itu a anunțat că a votat pentru adoptarea unui act normativ care vine în sprijinul medicilor veterinari.

”Am votat miercuri, 5 iunie, pentru adoptarea unui act normativ care vine în sprijinul medicilor veterinari, a căror activitate este esențială pentru zootehnia românească și pentru buna supraveghere din punct de vedere epidemiologic a fermelor.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi pentru modificarea unor acte normative, adoptată cu o largă majoritate, instituie obligaţia direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de a încheia contracte de concesiune pe o durată de 5 ani, cu medicii veterinari organizaţi în condiţiile legii.

De asemenea, legea prevede că medicii veterinari, beneficiari ai acestor contracte, inclusiv cei care au semnat contracte de concesiune/prestări servicii anterior intrării în vigoare a actului normativ, care asigură un program zilnic de opt ore cu excepția zilelor de sîmbătă și duminică și a sărbătorilor legale,  primesc lunar pentru fiecare contract, suma de 10.000 lei din bugetul Autorităţii, pentru transportul probelor, ridicarea produselor și tipizatelor necesare, instruirea și  formarea profesională aferentă activităţilor contractate, consilierea proprietarilor de animale în vederea comunicării informaţiilor privind lanţul alimentar, bunăstarea și condițiile de biosecuritate, efectuarea catagrafiei animalelor în situaţii de urgență, precum și pentru  inspecția și certificarea animalelor destinate sacrificării.

Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, vor modifica după caz, fiecare contract încheiat, prin arondarea teritoriilor administrative ale comunelor şi oraşelor identificate în baza codului Sistemului Informatic al Registrului Unităților Teritorial – Administrative care cuprind exploataţii nonprofesionale pe o rază de 30 km, astfel încât să existe un număr minim de animale ce atinge 300 de Unități Vită Mare. Legea mai prevede că medicii veterinari pot încheia maximum 2 contracte de, indiferent de numărul unităţilor pe care le dețin sau în care sunt asociați și în care se desfăşoară activităţi de asistență medical-veterinară, cu excepția universităților care deţin facultăţi de profil.

Consider că prin această lege se oferă un ajutor necesar pentru veterinari, știut fiind faptul că Guvernul PSD a venit deja în sprijinul profesioniștilor de medicină umană, prin majorări consistente de salarii. Rolul fiecărui medic, inclusiv al celor veterinari, este important pentru România!”, transmite Cornel Itu – deputat PSD Circumscripţia 13 – Cluj.

Continuă să citești

Politic

Vot anticipat sau prin corespondență încă de la alegerile prezidențiale? Anunțul AEP

Publicat acum

pe

loading...

La alegerile prezidenţiale de la sfârşitul acestui an, românii ar putea vota şi prin corespondenţă sau anticipat, pe parcursul a 7 zile. Autoritatea Electorală Permanentă va prezenta săptămâna viitoare Guvernului un proiect de OUG privind aceste schimbări, a anunţat preşedintele AEP.

Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică a declarat pentru Mediafax că pe lângă votul prin corespondenţă şi votul anticipat, se are în vedere şi simplificarea procedurilor la secţiile de vot din străinătate.

„Pregătim un vot anticipat pe parcursul a şapte zile la misiuni diplomatice şi oficii consulare, vorbim de un vot prin corespondenţă care poate fi aplicat prin modificarea Legii 288, Legea votului prin corespondenţă, cât şi simplificarea procedurii la secţia de votare din străinătate, prin sistemul de semnătură electronică, astfel încât să nu mai fie nevoie ca fiecare rubrică să fie completată de mână şi cetăţeanul să semneze ulterior, semnând printr-un dispozitiv electronic”, a spus Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Acesta a precizat că modificările ar urma să intre în vigoare înainte de alegerile prezidenţiale de la sfârşitul anului.

„Suntem în lucru cu un proiect de ordonanţă de urgenţă şi sperăm noi săptămâna viitoare să avem un text final ca să putem să-l promovăm Guvernului şi să fie adoptat cât mai rapid, pentru a putea avea aceste măsuri la alegerile prezidenţiale”, a declarat Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Declaraţiile preşedintelui AEP au fost făcute la Conferinţa internaţională „Participarea electorală şi educaţia pentru democraţie”, care are loc în aceste zile la Sinaia. La eveniment participă peste o sută de experţi şi oficiali electorali, reprezentând 35 de ţări de pe toate continentele.

Scopul evenimentului este, potrivit preşedintelui AEP, de a învăţa din experienţa altor ţări, în vederea creşterii prezenţei la vot în România.

„Este o scădere a prezenţei la vot şi, din păcate, în trecut lucrurile nu au fost făcute în sensul în care să creştem această prezenţă. (…) În primul rând, din cauza dezinformării. Dacă un om este informat în mod corect cu ce se întâmplă pe timpul pregătirii alegerilor şi pe timpul procesului electoral, omul va avea încredere că ceea ce votează se şi numără la finalul procesului electoral. Ori, fiind dezinformaţi de-a lungul timpului că oricum te duci la vot şi votează altul pentru tine, lucrurile au dus la scăderea prezenţei la vot”, a mai spus Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare