Conectează-te cu noi

Politic

E Boc cu Băsescu, la Cluj?

Publicat acum

pe

loading...

Recenta vizită a fostului președinte Traian Băsescu la Cluj a scos la lumină câteva piese dintr-un puzzle politic extrem de interesant, în ceea ce privește prezentul și viitorul relației Boc-Băsescu, clădite pe un trecut de parteneriat între cei doi, asumat de ambii.

La conferința de presă organizată la sediul PMP Cluj, Traian Băsescu a arătat câteva „piese” din acest puzzle (care pot fi considerate și „mesaje codate”):

 • Este prima dată când vine la Cluj și nu se întâlnește cu Emil Boc, pentru a „nu crea suspiciune asupra sa” (asupra lui Emil Boc, din partea PNL)
 • Nu poate spune nimic negativ la adresa lui Emil Boc (fiind fidel astfel parteneriatului pe care l-a avut cu fostul premier, acum primar în capitala Ardealului)
 • PMP ar putea susține candidatura lui Emil Boc, oferindu-i astfel șanse sporite de a câștiga alegerile
 • Dacă rezultatul de la europarlamentare va indica faptul că suma procentelor PNL+PMP va depăși PSD, atunci scena politică se va restarta
 • PMP a păstrat filonul fostului PD
 • Cei care votează cu PMP ar da dovadă de „o inteligență politică”

Pe lângă aceste „piese”, mai există și alte informații certe sau vehiculate în spațiul public:

 • Traian Băsescu este candidat la alegerile europarlamentare de duminică, din partea PMP, în timp ce Emil Boc nu candidează la nimic
 • Un scenariu politic care vizează dărâmarea Guvernului PSD, după alegerile europarlamentare, lansa câteva „condiții”, printre care se menționau și cele privind scăderea PSD sub 30% și depășirea pragului electoral de către PMP
 • Dacă PMP are 4,9%, ar avea de câștigat PSD, prin redistribuire. Dacă PMP trece de 5%, de câștigat ar avea toți din familia politică PPE – gruparea politică europeană din care face parte PMP și PNL (mai multe mandate din România comparativ cu ale socialiștilor reprezentați de PSD; PNL ar câștiga psihologic în fața PSD, cu implicații în tentativa de dărâmare a Guvernului și în perspectiva alegerilor prezidențiale)

Deși majoritatea jurnaliștilor au relatat doar asupra „pieselor” puzzle-ului lansate de Traian Băsescu, există câteva întrebări, cel puțin, care indică un scenariu mai amplu, ce implică un sprijin al PMP (Traian Băsescu) din partea lui Emil Boc și cel puțin a foștilor PD-iști, din care are de câștigat și PNL-ul, în perioada post-europarlamentare și pe termen mediu (să nu uităm că spre finalul anului vor fi alegeri prezidențiale!).

De ce era nevoie ca Băsescu să-l protejeze pe Boc? Pornim de la premisa că Traian Băsescu este un om politic cu o experiență evidentă, pragmatic, care are nevoie de voturi pentru a accede în Parlamentul European, despre care a spus că este „ultima sa bătălie politică”. Și atunci, nu vi se pare o frântură de logică în „protecția” pe care Băsescu i-a făcut-o lui Boc?! Dacă, însă, piesa de puzzle arătată de Băsescu este doar o parte, iar o altă piesă ar indica tocmai sprijinul lui Boc pentru Băsescu, la Cluj?! Parcă logica politică, pornită de la premisa anunțată anterior, începe să prindă un contur mai consistent, nu?!

De ce l-ar sprijini Boc pe Băsescu? Aproape că m-aș putea opri aici, fără să mai căutăm posibile răspunsuri, pentru că lucrurile sunt mai mult decât evidente, în condițiile în care Boc a mai sprijinit PMP din postura de primar PNL (începând chiar cu momentul în care s-au pus bazele PMP, prin Fundația Mișcarea Populară), iar relația dintre cei doi este de notorietate (Băsescu la dus în „politica mare” pe Boc, la sprijinit în parcursul său politic și apoi l-a ajutat cu lobby la Bruxelles pentru unele proiecte anunțate în calitate de primar al Clujului). În plus, cum am spus, acesta este momentul în care Băsescu chiar are nevoie de Boc și nu știu dacă acesta din urmă poate refuza un astfel de gest, din motivele enunțate anterior și poate încă multe altele.

Care ar fi avantajul PNL? Avantajul PNL ar rezulta tocmai din „suma PNL + PMP” menționată de Băsescu „printre rânduri”, care ar putea restarta scena politică. Conform ultimelor sondaje, media procentelor situează PNL și PSD aproape la egalitate, în marja de eroare. O poziționare a PMP alături de PNL, ca sumă de procente, ar conduce la depășirea PSD, ceea ce ar însemna un plus psihologic evident (ca semnal politic). În plus, PNL își va menține poziționarea superioară față de USR, ceea ce le va da un avantaj în orice negociere politică ulterioară. În tot acest scenariu, e nevoie de o condiție: PMP să depășească pragul electoral de 5%, pentru că altfel… nu contează! În acest caz, un sprijin punctual pe Cluj, acordat PMP, ar putea fi un scenariu plauzibil. Mai ales că „pierderea” PNL la nivel național ar fi insignifiantă, în comparație cu avantajele post-electorale menționate anterior (să vă readuc aminte de răspunsul lui Băsescu la întrebarea„de ce ar vota oamenii cu PMP?”„pentru că ar da dovadă de inteligență politică”?!). 

În plus, numărul de membrii în PPE (partid politic european din care face parte atât PNL, cât și PMP) ar putea fi mai mare! Și deloc de neglijat este faptul că voturile partidelor sub 5% vor fi redistribuite pentru cei care au făcut pragul electoral, caz în care PSD ar putea fi favorizat. Ori, din punct de vedere politic, ar fi mai pragmatic să ajuți un partid din aceeași familie politică (care ar putea fi în jurul procentului de 5%), cu atât mai mult cu cât acesta deja și-a arătat deschiderea spre PNL, decât să permiți PSD-ului să câștige avantajul psihologic al unei victorii (cu implicațiile de rigoare). Nu?! Ca să nu mai revin și la avantajele pe care Emil Boc le-ar culege direct (menționate, printre rânduri, de Traian Băsescu). Peste toate astea, întâmplător sau nu, PNL nu a organizat niciun miting electoral de anvergură la Cluj-Napoca… Oare de ce?!

În 2004, victoria împotriva PSD a început cu Emil Boc susținut de Traian Băsescu! Acum, începe cu susținerea lui Emil Boc pentru Traian Băsescu?!

În anul 2004, dreapta din România a învins o stângă politică ce părea invincibilă, începând cu câștigarea unor primării din orașe importante, printre care și cea a Clujului, adjudecată de Emil Boc. Ulterior, în toamna aceluiași an, Traian Băsescu a ajuns președintele României, iar peste ceva ani Emil Boc a ajuns premierul României, desemnat de… Traian Băsescu.

Să asistăm din nou la un moment politic major, care are din nou Clujul în postura de germene politic?! În asta se ascunde/traduce „inteligența politică”a celor care vor vota PMP, la care făcea referire Traian Băsescu?! Asta rămâne de văzut…

Însă, ce e cert e faptul că piesele de puzzle oferite de Traian Băsescu în conferința de presă nu au cum să fie „întâmplătoare” și nici nu pot fi tratate simplist, de genul: Băsescu îl sprijină pe Boc! 

Că, până la urma urmei, alegerile de duminică îl implică doar pe Traian Băsescu, în calitate de candidat, nu și pe Emil Boc!

Politic

Raport de activitate parlamentară al deputatului dejean Cornel Itu

Publicat acum

pe

loading...

Deputatul dejean Cornel Itu a realizat un raport de activitate în sesiunea parlamentară februarie – iunie 2019 și l-a transmis prin intermediul unui comunicat de presă.

”Mă aflu la al treilea mandat de deputat social-democrat, după ce am primit votul de încredere al clujenilor la alegerile din 2016. Peste foarte puțin timp va începe cea de-a doua sesiune parlamentară din anul 2019 și, așa cum mi-am obișnuit alegătorii, voi reda pe scurt activitatea desfășurată pană în acest moment.

Activitatea parlamentară din anul 2019, în cifre:

–           9 declarații politice

–           8 de propuneri legislative și proiecte de lege pe care le-am inițiat în nume propriu sau alături de colegi

–           9 întrebări și interpelări

–           Prezență la ședințele de plen și cele de vot final: 100%

Cele mai importante legi pe care le-am inițiat în ultima perioadă, unele deja promulgate, altele aflate în procedură legislativă sunt:

•          Legea muzeului locomotivelor, al cărei inițiator sunt, a fost promulgată și a intrat în vigoare (Legea  244/2018)

•          Coinițiator al Proiectului de Lege privind transmiterea unor terenuri din domeniul public al statului aflate în administrarea Ministerului Transportului şi concesiunea Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” -S.A., în domeniul public al oraşului Huedin, comunei Sâncraiu şi comunei Călăţele, devenit Legea 64/2019. Terenurile au fost transmise pentru realizarea obiectivului investiţional „Înfiinţarea unei piste de biciclişti pe traseul fostei căi ferate Huedin – Sâncraiu – Călăţele”

•          Coinițiator al Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.33/1996 privind repunerea în unele drepturi economice a locuitorilor Munţilor Apuseni, prin care li se acordă acestor persoane, la cerere, până la 15 mc de lemn de lucru fasonat/familie pentru practicarea meseriei de prelucrare a lemnul, plus alte facilități, devenit Legea 33/2019.

•          Legile muntelui

•          Coinițiator al Proiectului de lege care prevede instalarea de bariere semiautomate intersectarea liniilor de cale ferată cu drumurile europene. Prin demersurile pe care le-am făcut, au fost deja instalate  astfel de bariere la trecerea de cale ferată din localitatea Mica și în zona OMV Dej, fapt care fluidifică traficul și, cel mai important, previne accidentele.

Demersuri pentru municipiul Dej și zonele limitrofe:

 1. Centura ocolitoare a municipiului Dej

După o serie de interpelări, discuții și demersuri constante către Ministerul Transporturilor, am reușit să conving autoritățile centrale de necesitatea construirii acestui obiectiv așteptat de dejeni și nu numai. O astfel de arteră de transport este vitală pentru dezvoltarea economică și turistică, precum industrializarea și reducerea poluării oricărui oraș cu populație medie sau crescută! În urma insistențelor, în decembrie 2018, Consiliul Tehnico-Economic de Avizare al Ministerului Transporturilor a avizat pozitiv actualizarea devizului general al studiului de fezabilitate pentru varianta de ocolire a municipiului Dej, acest obiectiv primind, practic, undă verde pentru a fi construit. Sper ca dejenii și cei care tranzitează zona să poată beneficia de această centură ocolitoare în cel mult 2-3 ani.  În prezent, suntem în stadiul reluării procedurii de achiziție pentru proiectare și execuție și facem tot ce ne stă în putință ca proiectul să fie demarat cat mai curand posibil.

 • Sprijin pentru Spitalul Municipal din Dej si Spitalul Municipal Gherla

Guvernul a alocal recent 35,00 mii lei, suma din care pentru prima tranșă a avut deja loc rectificarea bugetara in cadrul sedintei Consiliului Local Dej. Spitalul Municipal Gherla a beneficiat, de asemenea de o alocare financiară semnificativă.

Cresterea salariilor in domeniul sanatatii, preocuparea pentru mentinerea personalului medical in tara, precum si accentul pus pe calificarea acestora, este urmat, asa cum ne-am asumat in aceasta guvernare, de investitii in dotarea spitalelor. Sanatatea nu este un aspect de neglijat si este o satisfactie profesioanala enorma ca discutiile cu d-na Ministru Sorina Pintea s-au concretizat prin aceasta alocare financiara de la bugetul de stat catre cele două spitale.

 • De asemenea, am facilitat acordarea unor sume importante pentru instituțiile de cult din municipiul Dej și comunele arondate. 
 • Sportul, spre care mi-am îndreptat atenția  toată manadatele, va rămane un domeniu de suflet pe care îl voi sprijini cu fiecare ocazie.
 • Un alt obiectiv pe care l-am îndeplinit în această parte a anului a fost organizarea unei întalniri între  d-nul Eugen Teodorovici, Ministrul Finantelor Publice cu reprezentanți ai mediului de afaceri din judetul Cluj, aceștia din urmă participand intr-un numar impresionant. Această întalnire a fost foarte productivă, fiind aduse în prim plan probleme și propuneri pentru modificarea unor aspecte legislative.
 • În luna aprilie, prezența  ministrului Apelor și Pădurilor, d-nul Ioan Deneș,  la obiectivele de investitii Valea Salca Dej si devierea cotului Somesul Mic la Apahida a fost, de asemenea, un bun prilej de a stabili noi prioritati de investiții.
 • Având ȋn vedere că numeroși dejeni și clujeni fac naveta pe ruta Dej-Cluj-Napoca am considerat prioritar să semnalez Ministrul Transporturilor cu privire la necesitatea unor lucrări de reparaţii și consolidare a infrastructurii feroviare pe secţia Apahida-Dej. Astfel, a fost demarat un program la nivel de minister, prin care au fost începute reparaţii la aparate de cale ȋn staţiile Jucu, Bonţida, Iclod și Gherla, pentru ridicarea restricţiilor de viteză; reparaţii ȋntre staţiile Jucu-Bonţida pentru creșterea vitezei de circulaţie de la 50 km/h la 100 km/h; reparaţii ȋntre staţiile Gherla-Iclod pentru creșterea vitezei de circulaţie de la 50 km/h la 70 km/h și ȋnlocuirea traverselor din lemn cu traverse din beton ȋn staţia Dej Călători, precum și lucrări de reparaţii periodice cu ciuruire integrală
 • Este important de menționat ca activitatea parlamentară nu se limitează doar la proiecte legislative, întrebări și interpelări, declarații politice, ci mai ales la contactul direct cu cetățenii. Am răspuns de fiecare dată cand am avut posibilitatea invitației la diverse evenimente precum întalniri cu mediul de afaceri, prezentări din sfera culturală, dar și activități educaționale și sociale, ceremonii religioase.
 • Sunt într-un permanent dialog cu primarii din județul Cluj, alături de care mă implic în inițierea sau continuarea unor proiecte care vizează în special lucrări de asfaltare, canalizare, apă și gaze naturale, reabilitarea de școli și alte instituții.

Pentru următoarea sesiune parlamentară îmi propun să duc la bun sfârșit atât proiectele aflate deja în procedură parlamentară, cât și cele pe care le voi promova de acum înainte”, a transmis dejeanul Cornel Itu – deputat PSD Circumscripţia 13 – Cluj.

Continuă să citești

Politic

Carmen Dan şi-a depus DEMISIA de la Interne. Acuză motive politice

Publicat acum

pe

loading...

Ministrul de Interne Carmen Dan şi-a depus demisia, a anunţat înainte de şedinţa CEX şi spune că pleacă cu fruntea sus din minister.

”Înţeleg că nu intră în discuţie niciun criteriu de neperformanţă. E o decizie politică, iar eu respect deciziile. Am avut o discuţie şi referitoare la presiunea străzii. Nu ne-am deranjat până acum, acum deranjează. Mă aştept să ia act de demisia mea. Demisia e un gest unilateral. Nu sunt emoţionată decât în măsura în care am investit în acest minister şi sper să rămână în topul încrederii ministerul de interne. Plec cu fruntea sus din MAI. Nu am să cer nimic de vreme ce mi-am depus mandatul. Deci nu va fi nevoie să fie un vot”, a declarat Carmen Dan, înaintea şedinţei Comitetului Executiv Naţional PSD.

Ministrul demisionar de la Interne i-a urat succes înlocuitorului său. ”Nu ştiu dacă s-a decis într-un mod cert, însă i-aş ura succes colegului meu, senatorul Moga. Nu am ce să îmi reproşez. Partidul, conducerea partidului este cea care analizează. Pe mine m-a interesat dacă această analiză are la bază criterii de performanţă. Mi-a spus că nu”, a completat Carmen Dan.

Nicolae Moga este senator de Constanţa în legislaturile 2008-2012, 2012-2016 şi 2016-2020. În a doua legislatură, a ocupat şi funcţia de vicepreşedinte al Senatului în Biroul Permanent.

Preşedintele PSD Viorica Dăncilă a declarat, luni, referitor la afirmaţiile ministrului demisionar de Interne Carmen Dan, potrivit cărora motivele pentru care i s-a cerut demisia sunt unele politice, că aceasta este dezinformată şi că PSD nu va ceda niciodată presiunilor preşedintelui.

”Voi face declaraţii după CEx. Doamna Carmen Dan cred că este dezinformată dacă a făcut această afirmaţie. Niciodată PSD nu va ceda presiunilor preşedintelui. Intrăm într-o campanie împotriva preşedintelui Iohannis, deci în niciun caz nu trebuie să luăm decizii care să îl ajute. Eu cred că unii membri ai PSD nu au învătat nimic şi au crezut că dacă vor ieşi în spaţiul public înainte de a se exprima în forurile statutare îi va aprecia cineva. Am cerut fiecărui coleg, colege, ca să facă acest lucru. Se vede că interesul personal pentru unii e mai mare. Nu este singura remaniere. O să vă spun după ce am votul în forul statutar”, a declarat Viorica Dăncilă.

Continuă să citești

Politic

CLUJ | Senatorul Vasile Ilea a demisionat din PSD! I se cere demisia și din Parlament

Publicat acum

pe

loading...

Senatorul Vasile Ilea a demisionat, joi, din PSD, iar preşedintele PSD Cluj, deputatul Horia Nasra, i-a solicitat acestuia să demisioneze şi din Parlament.

Astăzi (n.r. joi, 11 iulie) şi-a dat demisia din calitatea de membru al PSD şi, având în vedere acest aspect, şi faptul că a fost ales senator pe listele PSD, îi solicit demisia din Senat. Consider că gestul lui nu este unul corect faţă de PSD şi că, dacă ar avea onoare, ar demisiona din Senat”, a declarat Horia Nasra.

Vasile Ilea a fost înlocuit în funcţia de preşedinte interimar al PSD Cluj-Napoca.

Motivele lui nu au fost legate de activitatea organizaţiei judeţene. În urma demisiei lui, noul preşedinte interimar al organizaţiei municipale este liderul de grup al consilierilor locali, domnul Dan Morar”, a mai spus Horia Nasra.

Senatorul Vasile Ilea nu a putut fi contactat, potrivit Agerpres.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ANUNȚ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare