Conectează-te cu noi

Administraţie

E OFICIAL! Municipiul Dej, STAȚIUNE TURISTICĂ de interes local

Publicat acum

pe

Municipiul Dej a fost atestat ca stațiune turistică de interes local. Decizia a fost luată în urma ședinței de Guvern de astăzi.

Localitățile Borsec (județul Harghita) și Sucevița (județul Suceava) au fost atestate ca stațiuni turistice de interes național, potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern în ședința de astăzi.

De asemenea, un număr de 10 localități sau zone componente ale unor localități au primit atestare ca stațiuni turistice de interes local: Baia de Fier – județul Gorj, Boghiș – județul Sălaj, Colibița – județul Bistrița-Năsăud, Moisei – județul Maramureș, Negrești Oaș – județul Satu Mare, Pojorâta – județul Suceava, Sângeorgiu de Mureș – județul Mureș, zona Băile Banffy – municipiul Toplița, județul Harghita, zona Băile Ocna Dej – municipiul Dej, județul Cluj, zona Moinești-Băi – municipiul Moinești, județul Bacău.

Prin promovarea ca stațiuni turistice de interes național sau local, aceste localități vor avea șanse mari în atragerea de finanțări nerambursabile, în condițiile în care unele programe de finanțare impun existența atestării ca stațiune turistică.

După completările făcute astăzi, în total sunt atestate ca stațiuni turistice de interes național 43 de localități, iar 57 de localități au primit atestatul de stațiuni turistice de interes local.

ATRACȚII TURISTICE în municipiul Dej:

Parc european

Parcul Balnear Toroc este amenajat pe un deal de la marginea oraşului. În incinta sa, în aer liber, se află un lac sărat, amenajat cu structuri de lemn. Tot în aer liber se mai află un bazin cu apă dulce pentru adulţi şi două bazine pentru copii. Aleile sunt amenajate cu pietriş şi cu nisip, iar amfiteatrul în care se află bazinele este acoperit cu gazon.

Parcul mai dispune de terenuri de tenis de câmp şi de fotbal ori multisport. În incintă se mai află şi terase destinate celor care vor să se relaxeze. Însă există şi un bazin acoperit, cu apă sărată, de 1.600 de metri pătraţi, şi cu instalaţii de tip jacuzzi.

Parcul are o suprafaţă de patru hectare şi a fost reabilitat cu banii Uniunii Europene, în cadrul unui proiect care a mai dus la modernizarea Băilor Cojocna şi a Băilor Figa de lângă Beclean. Reabilitarea Parcului balnear din Dej şi a băilor din Cojocna şi din Figa a costat circa cinci milioane de euro.

În acest moment, în incinta Parcului Balnear Toroc au loc lucrări de extindere a luciului de apă și de modernizare a infrastructurii.

Vizită sub pământ

Turiştii care aleg Dejul au la dispoziţie şi alte opţiuni inedite. Ei pot alege să viziteze Ocna Dejului. Este vorba de o mină de sare, încă funcţională. Accesul în subteran este făcut cu maşina. În mină se află amenajate terenuri de sport, în aşa fel încât amatorii de fotbal şi de handbal ori de tenis pot să îşi satisfacă pasiunea la câteva sute de metri sub pământ.

De asemenea, în mină este amenajată o capelă, în care deseori au loc slujbe religioase. În mina de sare vin turiştii care vor să viziteze un loc deosebit, dar şi cei care vor să se trateze de diferite afecţiuni ale căilor respiratorii, cu ajutorul aerului sărat şi rece, care calmează tusea.

Oraş medieval

Totodată, turiştii au ocazia să viziteze şi centrul medieval al Dejului. Acesta este dominat de o biserică reformată, înconjurată cu un zid ca de cetate, dincolo de care se află un parc în care se adună seara tinerii din oraş.

Tot în centrul vechi se mai află o serie de clădiri din gama monumentelor istorice, ridicate în timpul în care Transilvania era condusă de dinastia von Habsburg.

Vizitatorii pot alege şi trasee care duc la Gherla, citadela armenilor din Transilvania, unde se află cea mai înaltă biserică armeano-catolică din lume şi care adăposteşte un tablou de Rubens. Este vorba de celebra pânză „Coborârea de pe cruce”.

În Gherla se mai află şi muzeul eparhial greco-catolic, cu ornatele de cardinal ale lui Iuliu Hossu. În apropiere se află şi mănăstirea greco-catolică de la Nicula, azi folosită de Biserica Ortodoxă, care adăposteşte o icoană a Fecioarei Maria cu Pruncul Isus, despre care oamenii spun că ar fi făcătoare de minuni.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER