Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Elevi din Dej și Chiuiești, vizită la Salina Turda – FOTO

Publicat acum

pe

Vizita elevi dejeni Salina Turda (3)

Şcoala Gimnazială Chiuieşti şi Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Dej au organizat în ziua de 24 octombrie 2015 o excursie de neuitat.

Sub coordonarea profesorilor Ropan Violeta, Niţu Cristina, Oltean Alina Daniela şi Giurgiu Radu Florin s-a vizitat mai întâi Salina Turda. Supranumită „paradisul de sub pământ”, „minunea din adâncuri”,”cea mai interesantă lume subterană din România”, „cea mai spectaculoasă mină de sare din Europa”, Salina Turda i-a impresionat pe elevi. Ei au văzut pe viu stalactitele înclinate, depunerile de cristale cubice de sare, tavanul de sare înalt de 13 etaje, lacul subteran sau sala ecourilor.

Au vizitat magazinul de suveniruri din subteran şi celelalte amenajări (bănci, locuri de joacă pentru copii, mese de biliard şi tenis de masă, bowling sau roata imensă care face o rotire completă în opt minute).

Excursioniştii au aflat că exploatarea sării are loc aici de pe vremea romanilor şi că actuala amenajare turistică are patru mine: Rudolf, Terezia, Ghizela şi Iosif. De la deschiderea din anul 1992, Salina Turda a fost vizitată de aproximativ trei milioane de turişti români şi străini.

Deopotrivă, elevii celor două şcoli au fost prezenţi apoi la Zilele Porţilor Deschise la Facultatea de Chimie a Universităţii „Babeş- Bolyai” din Cluj-Napoca, unde au urmărit experimente chimice interesante, în laborator, dar şi în aer liber.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER