Social-Cultură
Elevii de la CNAM Dej, informați despre prevenirea violenţei şi a bullying-ului – FOTO
Publicat acum
5 anipe
În această săptămână, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au intensificat activitățile de prevenire pe raza întregului județ, sub coordonarea Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în cadrul proiectului ,,Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”.
Polițiștii de prevenire, de proximitate, ordine publică și rutieră au avut o săptămână încărcată cu activităţi de informare şi prevenire a criminalităţii. Ca de obicei, activităţile desfăşurate au avut ca principal grup ţintă elevii, dar nu au fost uitaţi nici vârstnicii, cele două grupuri ţintă fiind cele mai expuse victimizării în faţa celor certaţi cu legea şi ordinea publică.
Activităţile desfăşurate de către poliţişti au avut ca teme principale prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, a faptelor comise cu violență, siguranţa în mediul on-line, cunoaşterea şi prevenirea bullying-ului, siguranţa rutieră, violența în familie, prevenirea şi riscurile asociate consumului de alcool sau substanţelor interzise.
Au fost desfăşurate activităţi în şcoli, cluburi ale pensionarilor, biblioteci, dar şi în segmentul stradal. Au fost organizate peste 100 de întâlniri cu grupuri țintă și acțuuni în stradă, concursuri, expoziții etc. La acestea au participat aproape 3000 de elevi, 200 cadre didactice, 500 vârstnici, 100 conducători auto ș.a.
Violenţa în familie a fost un subiect intens dezbătut cu elevii Colegiului Tehnic Napoca şi cei ai Colegiului Pedagogic Gheorghe Lazăr din Cluj-Napoca, precum și cu cei din cadrul școlilor gimnaziale din comunele Ceanu Mare, Frata şi Tritenii de Jos. Peste 100 de elevi au fost prezenţi la aceste activităţi.
Siguranţa rutieră şi prevenirea victimizării copiilor prin accidente de circulație a fost un subiect abordat în numeroase şcoli prin organizarea şi desfăşurarea de activităţi de informare şi de concursuri de educaţie rutieră. În cadrul proiectelor „De mic învăț să mă feresc de rele” şi „Micul biciclist şi siguranţa lui”, cei peste 160 de elevi şi preşcolari participanţi au învăţat cum să fie în siguranță pe biccletă sau pe role.
Un concurs de educaţie rutieră având ca scop cunoaşterea obligaţiilor ce revin bicicliştilor, vârsta la care copiii pot ieşi cu bicicleta în trafic şi mijloacele de protecţie pe care trebuie să le folosească atunci când se dau cu rolele a avut loc şi la Şcoala Gimnazială Negreni.
Prevenirea violenţei şi a bullying-ului, prevenirea consumului de alcool şi a substanţelor interzise au fost subiecte abordate cu elevii de la Liceul Teoretic Octavian Goga Huedin, Colegiul Naţional George Bariţiu din Cluj-Napoca, Şcoala Gimnazială Specială Huedin, Școala Gimnazială Căpușu Mare, Şcoala Gimnazială Ady Endre Sâncraiu, Școala Generală Săcuieu, Şcoala Gimnazială Râşca, Şcoala Gimnazială Negreni, Școala Gimnazială Traian Dârjan Cluj-Napoca, Şcoala Gimnazială Horea Cluj-Napoca, Colegiul Național Andrei Mureșanu Dej, Colegiul Tehnic Victor Ungureanu Câmpia Turzii şi Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga – Cluj-Napoca.
Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului a fost marcată prin activităţi de informare şi discuţii purtate cu membrii comunităţilor din municipiile Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Dej, Gherla, Turda şi din Huedin. Astfel, au fost distribuite materiale cu caracter informativ atât în stradă, cât şi în cadrul întâlnirilor cu membrii asociaţiilor de proprietari, ai cluburilor de pensionari şi în cadrul vizitelor făcute la persoanele care locuiesc în zone izolate, sute de persoane beneficiind de aceste informaţii.