Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Elevii de la CNAM Dej, informați despre prevenirea violenţei şi a bullying-ului – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

În această săptămână, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au intensificat activitățile de prevenire pe raza întregului județ, sub coordonarea Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității, în cadrul proiectului ,,Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”.

Polițiștii de prevenire, de proximitate, ordine publică și rutieră au avut o săptămână încărcată cu activităţi de informare şi prevenire a criminalităţii. Ca de obicei, activităţile desfăşurate au avut ca principal grup ţintă elevii, dar nu au fost uitaţi nici vârstnicii, cele două grupuri ţintă fiind cele mai expuse victimizării în faţa celor certaţi cu legea şi ordinea publică.

Activităţile desfăşurate de către poliţişti au avut ca teme principale prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului, a faptelor comise cu violență, siguranţa în mediul on-line, cunoaşterea şi prevenirea bullying-ului, siguranţa rutieră, violența în familie, prevenirea şi riscurile asociate consumului de alcool sau substanţelor interzise.

Au fost desfăşurate activităţi în şcoli, cluburi ale pensionarilor, biblioteci, dar şi în segmentul stradal. Au fost organizate peste 100 de întâlniri cu grupuri țintă și acțuuni în stradă, concursuri, expoziții etc. La acestea au participat aproape 3000 de elevi, 200 cadre didactice, 500 vârstnici, 100 conducători auto ș.a.

Violenţa în familie a fost un subiect intens dezbătut cu elevii Colegiului Tehnic Napoca şi cei ai Colegiului Pedagogic Gheorghe Lazăr din Cluj-Napoca, precum și cu cei din cadrul școlilor gimnaziale din comunele Ceanu Mare, Frata şi Tritenii de Jos. Peste 100 de elevi au fost prezenţi la aceste activităţi.

Siguranţa rutieră şi prevenirea victimizării copiilor prin accidente de circulație a fost un subiect abordat în numeroase şcoli prin organizarea şi desfăşurarea de activităţi de informare şi de concursuri de educaţie rutieră. În cadrul proiectelor „De mic învăț să mă feresc de rele” şi „Micul biciclist şi siguranţa lui”, cei peste 160 de elevi şi preşcolari participanţi au învăţat cum să fie în siguranță pe biccletă sau pe role.

Un concurs de educaţie rutieră având ca scop cunoaşterea obligaţiilor ce revin bicicliştilor, vârsta la care copiii pot ieşi cu bicicleta în trafic şi mijloacele de protecţie pe care trebuie să le folosească atunci când se dau cu rolele a avut loc şi la  Şcoala Gimnazială Negreni.

Prevenirea violenţei şi a bullying-ului, prevenirea consumului de alcool şi a substanţelor interzise au fost subiecte abordate cu elevii de la Liceul Teoretic Octavian Goga Huedin, Colegiul Naţional George Bariţiu din Cluj-Napoca, Şcoala Gimnazială Specială Huedin, Școala Gimnazială Căpușu Mare, Şcoala Gimnazială Ady Endre Sâncraiu, Școala Generală Săcuieu,  Şcoala Gimnazială Râşca, Şcoala Gimnazială Negreni, Școala Gimnazială Traian Dârjan Cluj-Napoca, Şcoala Gimnazială Horea Cluj-Napoca, Colegiul Național Andrei Mureșanu Dej, Colegiul Tehnic Victor Ungureanu Câmpia Turzii şi Şcoala Gimnazială Nicolae Iorga – Cluj-Napoca.

Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului a fost marcată prin activităţi de informare şi discuţii purtate cu membrii comunităţilor din municipiile Cluj-Napoca, Câmpia Turzii, Dej, Gherla, Turda şi din Huedin. Astfel, au fost distribuite materiale cu caracter informativ atât în stradă, cât şi în cadrul întâlnirilor cu membrii asociaţiilor de proprietari, ai cluburilor de pensionari şi în cadrul vizitelor făcute la persoanele care locuiesc în zone izolate, sute de persoane beneficiind de aceste informaţii.

Social-Cultură

Ansamblul ”SOMEȘANA” Dej la Festivalul Românilor de Pretutindeni – Chișinău 2019 – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

În perioada 14-15 septembrie 2019, români din toate colțurile lumii și-au dau întâlnire la Complexul etno-cultural VATRA aflat în apropierea Chișinăului. A răspuns invitației și Ansamblul Folcloric SOMEȘANA al Casei Municipale de Cultură Dej, participând cu un program artistic impresionant pentru publicul spectator și primind o Diplomă de  Excelență din partea organizatorilor.

În cadrul Festivalului Cultural al Românilor de Pretutindeni au urcat pe scena mare a Complexului peste 100 de ansambluri folclorice din România și Republica Moldova, precum și artiști consacrați de pe ambele maluri ale Prutului.

Festivalul are ca scop promovarea și conservarea valorilor culturale autentice. Acest festival este mijloc de comunicare și solidaritate atât între generații, cât și între localitățile înfrățite din Republica Moldova, România, Ucraina și Serbia. Pe lângă concertul propriu-zis a fost organizată și o impozantă paradă a portului popular pentru a arăta lumii specificul vestimentar al tuturor provinciilor românești. În incinta Complexului VATRA au existat mai multe spații amenajate pentru pregătirea bucatelor specifice tuturor provinciilor românești, dar și expoziții ale meșterilor populari.

Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni a transformat platoul Complexului VATRA, timp de două zile, într-un spectacol cultural al obiceiurilor, portului popular și al folclorului autentic, comori inestimabile, ce definesc un popor, făcându-l unic, statornic și nemuritor, așa cum au declarat organizatorii evenimentului.

Continuă să citești

Social-Cultură

Sergiu FLOROAIA, Cristi POPESCO și TOMA vin mâine în Braco Pub Dej! Hai la show!

Publicat acum

pe

loading...

Braco Pub Dej începe sesiunea de toamnă cu un show de stand-up comedy de zile mari: Sergiu Floroaia, Cristi Popesco și Toma Alexandru vin mâine seară, de la ora 21, în Dej!

Pe lângă multele proiecte în care sunt implicați – între care Show de Seară, Roast-ul lui Velea, Una Scurtă, Râzi ca Prostu, Podcast Ceva Mărunt sau Popesco ShowToma, Sergiu și Cristi reprezintă un ”trio” ce nu trebuie ratat pentru nimic în lume!

Cei trei nu au nevoie de nicio prezentare, aceștia făcându-se remarcați datorită originalității lor. Fiind prezenți în fiecare weekend pe scene din toată țara, Sergiu, Cristi și Toma au o ”chimie” specială și s-au coagulat ca grup.

Vara s-a cam sfârșit – la fel și concediile și vacanța, astfel că dejenii au mâine seară, de la ora 21, prilejul să marcheze acest final prin participarea la show-ul de stand-up comedy din Braco Pub. E primul show din această toamnă și vorba zice că… primul nu se uită niciodată!

Rezervări și informații: 0742.787.821 sau direct la Braco Pub Dej.

Continuă să citești

Social-Cultură

DEJ | Surpriză uriașă pentru un fost pompier de ziua lui. Planul pus la cale de colegi – VIDEO

Publicat acum

pe

loading...

La mai bine de două decenii de la pensionare, un fost pompier din Dej a trăit din nou emoțiile unei intervenții chiar de ziua lui de naștere, scrie stirileprotv.ro.

Bărbatul a urmărit cu sufletul la gură operațiunea militarilor veniți pe strada pe care locuiește. Doar că, în scurt timp, a aflat că totul a fost o simulare făcută de dragul lui.

Pompierii l-au felicitat și i-au cântat „La mulți ani!”, iar omul a plâns de fericire, mai scrie sursa citată.

Bărbatul, ieşit la pensie în urmă cu 23 de ani, este născut de Ziua Pompierilor şi locuieşte în Dej. Nu mica i-a fost mirarea când pe strada lui s-a trezit cu mai multe echipaje pregătite să stânga un incendiu. Doar că nu ştia că este o simulare şi cel căutat este chiar el.

Imediat ce pompierii au început să îi cânte „La mulţi ani!”, Babacu – aşa cum era alintat de colegi – a izbucnit în lacrimi de fericire.

Pentru că această intervenţie specială să fie una reuşita, pompierii au fost ajutaţi de familia pensionarului – care, după cum spun cei care îl cunosc – şi-a iubit enorm meseria.

Vezi materialul VIDEO, AICI!

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare