Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Exercițiu de alarmare în caz de dezastre la Dej! Sirenele au răsunat în tot orașul

Publicat acum

pe

Au sunat sirenele de alarmare a populației în această dimineață în municipiul Dej, în cadrul exercițiilor lunare pentru testarea și verificarea sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă.

Comitetul Local pentru Situații de Urgență Dej a fost notificat în această dimineață, la ora 10:17, că există un pericol iminent de producere a unor dezastre, iar populația să fie atenționată, în cel mai scurt timp posibil, prin intermediul mijloacelor specifice. Reprezentanți ai autorităților locale, împreună cu angajați ai ISU Cluj, au coborât într-un buncăr situat în zona centrală a municipiului, în centrul de comandă, pentru a acționa alarma la dezastre.

În scurt timp, dejenii au putut auzi semnalul de alarmare compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Ulterior, pentru încetarea alarmei, a fost emis un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute.

Învităm populația Municipiului Dej, să urmărească acest exercițiu, iar după fiecare alarmă ce se va porni, să verifice tipul alarmei conform sunetelor și pauzelor arătate mai sus”, spunea ieri primarul Morar Costan, președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență.

Potrivit vicepreședintelui Comitetului Local pentru Situații de Urgență și viceprimarul municipiului Dej, Teodora Muncelean, înainte de alarmarea oficială, au fost efectuate mai multe teste la mijlocul de alarmare situat în zona Primăriei Municipiului Dej, timp de mai multe minute.

Vă reamintim, în prima zi de miercuri din fiecare lună se desfășoară, în colaborare cu autoritățile locale, exerciții pentru verificarea funcționării mijloacelor de alarmare a populației.

Scopul acestor exerciții este de verificare și îmbunătățire a sistemelor de alrmare a populației, precum și pentru centralizare permanentă a datelor privind starea de operativitate a echipamentelor de înștiințare, avertizare și alarmare, dar și pentru pregătirea continuă a autorităților administrației publice locale.

Simulările vizează atât verificarea echipamentelor care pot fi acționate în mod centralizat (simultan), cât și a celor cu acționare locală.

Totodată, rezultatele verificărilor vor fi centralizate la nivel județean și vor face obiectul unor analize în comitetul județean pentru situații de urgență, în vederea îmbunătățirii modului de alarmare a populației în situații de protecție civilă.

Prin modul de acționare mijloacelor tehnice de alarmare există posibilitatea de a crea disconfort în spațiul public, motiv pentru care asigurăm cetățenii că astfel de exerciții periodice sunt necesare și benefice”, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj.

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația prin intermediul sirenelor electrice și electronice au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER