Conectează-te cu noi

....

Ştiri din zonă

Exercițiu spectaculos cu evacuare aeriană derulat de Salvamont Cluj împreună cu SMURD – FOTO

Publicat acum

pe

....

Un spectaculos exercițiu cu suport aeronautic a avut loc în dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie 2019, în cadrul celei de-a doua ediții a Transylvania Mountain Festival.

O echipă a Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, instituție de interes județean subordonată Consiliului Județean, împreună cu un echipaj aero cu elicopter SMURD din cadrul Inspectoratului General de Aviație al Ministerului Afacerilor Interne și o ambulanță SMURD a Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au efectuat un exercițiu de acordare de prim ajutor și evacuare cu elicopterul a trei victime cu diverse tipuri de traumatisme, pentru care s-au folosit tehnici diferite de troliere din aeronavă.

....

Primul caz a fost și cel mai complex: un politraumatism cu hemoragie externă mare și două fracturi. Salvamontiștii au oprit sângerarea, apoi au aplicat gulerul cervical și atelele și au transportat victima spre locul de unde avea să fie ridicată de elicopter. Victima a fost așezată pe o saltea vacuum rigidă și înfășurată în sacul de extracție din dotarea elicopterului SMURD. A fost, apoi, ridicată spre elicopter, cu troliul, împreună cu un salvator montan, și evacuată din zona accidentată până la ambulanța SMURD.

La fel s-a procedat și cu următoarele victime, care au fost evacuate cu triunghiul de elicopter, un dispozitiv similar cu cel folosit de salvamontiști la evacuarea din telescaun pe pârtiile de schi, respectiv cu plasa de salvare. Astfel de procedee sunt folosite în cazul victimelor care nu prezintă suspiciuni de traumatisme ale coloanei vertebrale.

După exercițiu, clujenii care au venit la evenimentul din Parcul Sportiv Universitar „Iuliu Hațieganu” au putut „inspecta” aparatul de zbor, iar copiii și-au făcut fotografii cu „pasărea” roșie.

Elicopterul SMURD al Inspectoratului General de Aviație din cadrul MAI execută circa 1000 de misiuni anual. Printre cele mai solicitate au fost misiunile aeromedicale cu troliu din Munții Făgăraș, Bucegi, Piatra Craiului sau Retezat și misiunile aeromedicale în condiții de exploatare a limitelor aeronavei.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER