Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Expoziție dedicată Castelului Bánffy din Bonțida, la ICR Londra

Publicat acum

pe

O expoziție de panouri documentare dedicate Castelului Bánffy de la Bonțida, județul Cluj, care prezintă, printr-un colaj de fotografii și text, activitățile derulate de Fundația Transilvania Trust la acest obiectiv, poate fi vizitată până pe 26 septembrie în galeria Brâncuși de la sediul Institutul Cultural Român din Londra, scrie Agerpres.

Realizată în cadrul proiectului A.R.T.E.C., inițiat și implementat de Fundația Transilvania Trust și cofinanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă, expoziția se înscrie în eforturile ICR Londra de evidențiere, în spațiul britanic, a remarcabilelor eforturi de conservare ale patrimoniului arhitectural românesc.

Proiectul A.R.T.E.C. (Arts, Rediscovery, Traditional, Eclectic, Contemporary), lansat în luna noiembrie 2015, are ca principal scop promovarea patrimoniului construit ca parte a identității unei Europe diverse, prin metode creative de interpretare și punere în valoare. Un element important al proiectului a fost crearea Centrului de Arte și Meserii în Castelul Bánffy, Bonțida, care, prin activitățile sale, sprijină creația artistică într-un mediu istoric. Partenerii Fundației Transilvania Trust implicați în această colaborare sunt Association des Centres Culturels de Rencontre — ACCR, Paris, Franța, Muzeul Municipal Câmpulung, Câmpulung Muscel, România, Uniunea Artiștilor Gravori și Litografi Maghiari, Budapesta, Ungaria și Diputación Provincial de Teruel, Spania.

Cu o activitate de 20 de ani în domeniu — culegere de date și inventariere, documentare, conservare, restaurare, reabilitare și întreținere, precum și în domeniul cercetării științifice — Fundația Transilvania Trust, al cărei președinte este Csilla Hegedüs, contribuie, prin programe de formare profesională, la extinderea rețelei de specialiști, în același timp modelând percepția și mentalitatea societății în favoarea protecției patrimoniului construit.

Principalul proiect al Fundației este reabilitarea și revitalizarea castelului Bánffy de la Bonțida, unde în 2001 a lansat programul internațional de specializare în reabilitarea patrimoniului construit.

În 2005, la castel s-au deschis porțile centrului educațional care oferă instruire teoretică și practică în arealul meseriilor tradiționale din construcții. Pentru această activitate de restaurare prin educație și educație prin restaurare, Fundația a primit marele premiu al UE, Premiul Europa Nostra, în anul 2008.

Patronul spiritual al centrului educațional este Alteța Sa Regală Principesa Margareta a României.

Până în prezent, Fundația a derulat mai multe proiecte europene, printre care patru cofinanțate de programul cadru Cultura.

 

Sursa – Agerpres

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER