Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Familiile de albine din județul Cluj, ÎN PERICOL! S-a semnalat un focar de loca europeană

Publicat acum

pe

În judeţul Cluj a apărut un focar de loca europeană, o boală care afectează familiile de albine şi produce pierderi financiare importante apicultorilor, scrie economica.net.

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a confirmat prezenţa unui focar de loca europeană, o boală infectocontagioasă care afectează de regulă larvele tinere ale albionelor, în localitatea Jucu de Sus din judeţul Cluj, informează Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor. Focarul a izbucnit în data de 15 mai, iar laboratorul a confirmat prezenţa streptococului Melissococcus plutonius, cel care declanşează boala, în data de 31 mai. OIE a fost înştiinţată în data de 15 iunie.

Urmare a acestui eveniment, Autoritatea a dispus controlul circulației albinelor în interiorul țării, monitorizarea în zona de izolare, distrugerea oficială a carcaselor, a produselor secundare și a deșeurilor de dezinfectare.

Loca europeană evoluează sezonier, în perioada aprilie – mai, uneori cu intermitenţă, alteori până toamna târziu, în deosebi la familiile slabe care au iernat cu rezervă insuficientă de hrană şi neprotejate corespunzător împotriva frigului.

Streptococului Melissococcus plutonius nu poate fi transmis la om.

Ultimul focar depistat în România a fost în noimebrie 2017.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER