Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Festivalul de la Cireșoaia a încântat vizitatorii! Au plătit 5 lei și au mâncat câte cireșe au putut – FOTO

Publicat acum

pe

Festivalul cireşelor de la Cireşoaia, sărbătoare care datează din 1893, s-a reluat duminică, 24 iunie, după ce anul trecut autorităţile au decis să nu mai organizeze evenimentul din cauza recoltei slabe, afectată de intemperii.

Manifestarea a început în jurul prânzului, după slujba de la biserică, când sătenii şi invitaţii lor s-au adunat în curtea şcolii.

Potrivit tradiţiei, fiecare familie din sat a donat o cantitate de cireşe pentru acest eveniment, din cele circa 50 de soiuri cultivate în zonă, care au putut fi gustate de vizitatori, la discreţie, după ce au plătit taxa de intrare de 5 lei. De asemenea, pentru a marca evenimentul, localnicii au confecțiionat decoraţiuni din cireşe, sub formă de clopote, cu care au împodobit scena pe care au avut loc diferite momente artistice.

Viceprimarul comunei Braniştea, de care aparţine satul Cireşoaia, spune că producţia din acest an este una mulţumitoare, dar ar fi putut fi şi mai bună dacă precipitaţiile ar fi fost mai puţine.

Nu putem să ne plângem, dar ploile… Dacă nu erau atâtea ploi, pentru că în ultimele trei săptămâni am avut ploi cam în fiecare zi… Ploile sunt bune pentru porumb, pentru legume, pentru multe, dar pentru cireşe nu-s chiar bune, au cam crăpat cireşele. Dacă în alţi ani aveam cireşe până prin 10-15 iulie, anul acesta, la sfârşitul lunii, o să se cam termine. Suntem destul de mulţumiţi”, a declarat viceprimarul Cornel Săsărman.

Potrivit acestuia, cireşele de Cireşoaia au fost vândute anul acesta încă de la mijlocul lunii mai, în pieţele din judeţ şi în cele din zonele limitrofe, dar nu au mai ajuns la export.

O problemă întâmpinată de cultivatorii de cireşi a fost găsirea forţei de muncă pentru recoltare, chiar dacă oamenii sunt dispuşi să plătească fiecărui muncitor 100 de lei pe zi, plus mâncare.

Satul Cireşoaia, format în majoritate din etnici maghiari, se află la circa 10 kilometri de oraşul Beclean şi aproximativ 50 kilometri de municipiul Bistriţa, reşedinţa judeţului Bistriţa-Năsăud, fiind amplasat într-o zonă colinară plină de livezi, în special de cireşi.

 

Sursa – Agerpres

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER