Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Filmul ”ÎNTRE CHIN ȘI AMIN” la Centrul Cultural ”Arta” Dej

Publicat acum

pe

Primăria Municipiului Dej în colaborare cu Asociația Memorialul Gherla organizează Gala de prezentare a filmului ÎNTRE CHIN ȘI AMIN, miercuri, 30 octombrie 2019, ora 18, la Centrul Cultural Arta din Dej.

Filmul are ca temă Experimentul Pitești, unul dintre cele mai teribile experimente de reeducare prin tortură din istoria modernă. La premiera pentru municipiul Dej vor fi în sală regizorul filmului, Toma Enache, actorii Vali V. Popescu, Kira Hagi și Dragoș Stoica, și foști deținuți politici. Filmul are intrarea gratuită, dar este nerecomandat minorilor sub 15 ani pentru violența scenelor și limbajului.

Lung-metrajul a fost filmat în șase săptămâni și îi are în distribuție, printre alții, pe Vali V. Popescu, Constantin Cotimanis, Ana Pârvu, Kira Hagi, Ciprian Nicula, Ioachim Ciobanu, Laurențiu Stan, Csaba Ciugulitu, Victoria Cociaș, Teodora Calagiu Garofil, Dragoș Stoica, Bogdan Sălceanu.

Proiecția de la Centrul Cultural ARTA Dej se înscrie într-o serie de spectacole organizate de Asociația Memorialul Gherla în câteva localități din Ardeal, împreună cu partenerii săi, Memorialul Aiud, Fundația Aiud, Fundația Gulag și Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, dar si Mitropolia Clujului și Arhiepiscopia Alba Iuliei, împreună cu administrații locale din județele Cluj și Alba.

Regizorul Toma Enache spune despre ÎNTRE CHIN ȘI AMIN:

„Filmul are la bază întâmplări reale care m-au marcat puternic atunci când le-am aflat, indiferent că s-au întâmplat în închisoarea din Sighet, în cea din Piteşti sau în altă parte. Discuțiile pe care le-am avut cu câțiva supraviețuitori m-au ajutat să înțeleg şi mai bine evenimentele din acea perioadă. Biografiile personajelor principale înglobează lucruri teribile, trăite de mii de deținuți politici din perioada comunistă, însă conțin şi esenţa unor caractere unice şi extrem de puternice. Intenția mea a fost să arătăm că există o altă lume dincolo de această lume concretă, o lume suprasensibilă, cu valori transcendente (dragostea, Dumnezeu, binele), că există o valoare superioară vieții, care are ca efect tocmai triumful acesteia, atunci când totul pare pierdut”.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER