Conectează-te cu noi

Eveniment

Firme și acționari din Dej și Gherla implicați într-o fraudă de peste un milion de euro

Publicat acum

pe

DIICOT mascati

La începutul anului, procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecat pe Dumitru Irimuș, dejeanul care a fost implicat în afacerea Trafer și a fost liderul de sindicat al Depoului Dej, potrivit Gazeta de Cluj.

DNA i-a trimis în judecată pe Irimuș și pe alți cinci inculpați pentru o fraudă cu fonduri europene de peste un milion de euro. Irimuș este finul lui Viorel Simuţ care a fost directorul general al Companiei Naţionale CFR. În momentul de față, afacerea Trafer, care a fost administrată de Florentina Barbur împreună cu Irimuș a fost trasă pe linie moartă.

Potrivit sursei citate, în cadrul afacerii de fraudă a fondurilor europene din agricultură și gestionate de APIA, grupul de afaceriști, din care face parte și Dumitru Irimuș, a construit o adevărată suveică de firme prin care accesau fondurile respective. Acum majoritatea firmelor folosite în această rețetă sunt falimentare. Chiar dacă au accesat fonduri de peste un milion de euro, valoarea prejudiciului stabilit de procurorii DNA, companiile respective au acumulat datorii și pierderi de milioane de lei.

În cadrul Agrodenisa, firmă aflată în faliment, administrator și acționar este MOLDOVAN ANDRADA DENISA care a preluat afacerea de la POPA RAMONA-ANGELA-MARIA. Această firmă a acumulat datorii de trei milioane de lei.

Firma RELRAMO, falimentară și ea, îi aparține lui RUS AUREL GAVRIL. Compania figurează cu o pierdere de peste 2,4 milioane de lei și datorii de aproape 8 milioane de lei. Această companie are legături de afaceri cu o altă firmă din domeniul agricol: INIMA VERDE COOPERATIVA AGRICOLĂ. Din 2011 până în 2014, această firmă are declarate cifre de afaceri, profit, pierderi, etc, de zero lei. În cadrul acestei cooperative, printre administratori și acționari se află Cristina Perșa, inculpată în dosarul instrumentat de DNA Cluj, și o parte din membrii familiei Bărăian. BĂRĂIAN IOAN TRAIAN și BĂRĂIAN ILDO CAMELIA sunt și ei inculpați în același dosar.

IDM AGRO COMPANY SRL este o altă firmă implicată în acest dosar. Societatea este controlată de membrii familiei Irimuș, Crina și Dumitru. IDM AGRO COMPANY are o pierdere de aproape 6 milioane de lei și datorii de peste 3,8 milioane de lei. Bărăian Ildo Camelia deține firma falimentară HARD MANAGER COMPANY. Această firmă a acumulat datorii de 267.186 de lei.

Potrivit DNA, „în perioada 2008-2011, inculpata Bărăian Ildo Camelia, în calitate de consultant în cadrul firmei S.C. Hard Manager Company S.R.L., i-a sprijinit pe ceilalți inculpați să depună cu intenție la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit – Oficiul Județean Cluj, cereri de finanțare pentru realizarea unor proiecte finanțate din fonduri europene, în domeniul agricol și zootehnic.

Pe parcursul implementării proiectelor, tot la sugestia inculpatei Bărăian Ildo Camelia, beneficiarii fondurilor au depus, la aceeași instituție, documente false și inexacte întocmite în cea mai mare parte de inculpată, ce au vizat fie îndeplinirea condițiilor de eligibilitate, fie fraudarea procedurilor de selecție de oferte pentru atribuirea contractelor de servicii și lucrări, activități care au avut ca rezultat obținerea pe nedrept a fondurilor respective.

Prejudiciul produs ca urmare a acestor activități infracționale a fost în valoare de 16.291.311 lei, din care s-a primit efectiv suma totală de 5.805.931,90 lei, respectiv suma de 4.683.775,63 lei din bugetul Uniunii Europene și suma de 1.122.156,27 lei de la bugetul de stat.

În cauză, a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra a două terenuri ce aparțin inculpatului S.C. Agrodenisa S.R.L”.

Cine sunt dejenii acuzați de frauda a peste un milion de euro

Potrivit Gazeta de Cluj, rețeaua de fraudare era formată din ”BĂRĂIAN ILDO CAMELIA, consultant în cadrul S.C. HARD MANAGER COMPANY S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: – folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și agravată, – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,  – fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. IRIMUȘ DUMITRU, administrator de fapt al S.C. IDM AGRO COMPANY S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și agravată. MOLDOVAN VASILE, administrator al unor S.C. AGRODENISA S.R.L. și RUS AUREL GAVRIL, administrator al S.C. RELRAMO S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: – folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și agravată, – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. PERȘA CRISTINA, cu privire la săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și agravată. Întreprinderea Individuală Bărăian Sergiu Răzvan, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: – folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată și agravată, – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, – fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată. S.C. AGRODENISA S.R.L. cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

– folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată și agravată, – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. S.C. RELRAMO S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: – folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată și agravată – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. S.C. IDM AGRO COMPANY S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene în formă agravată și continuată. S.C. HARD MANAGER COMPANY S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de: – complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și agravată, – fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

Afacerea Trafer

Asupra lui Dumitru Irimuș au mai planat o serie de acuzații de corupție, el fiind implicat în Afacerea Trafer, când șefii CFR au atribuit preferențial o serie de lucrări din cadrul companiei. Dumitru Irimuş, fost şef de echipă în cadrul departamentului de reparaţii a Depoului CFR Dej, a ajuns după Revoluţie lider sindical al Depoului. Ulterior a devenit finul şefului Depoului Dej, Viorel Simuţ care a ajuns în scurt timp directorul general al Companiei Naţionale CFR. Unul dintre foștii juriști ai SC Trafer, Ioan Munteanu a fost locțiitor al șefului SRI Dej. Munteanu a răspuns de Depoul Dej, unde lucra Irimuș, și de Salina Ocna Dej. Soția acestuia, medic, a activat la cabinetul medical al Depoului Dej. Munteanu a fost pensionat în 1997, după o detașare post revoluționară la Bihor, unde a fost adjunctul șefului SRI Oradea.

Sursa – gazetadecluj.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER