Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Flacăra Cenaclului s-a reaprins la Dej. Sute de oameni au cântat alături de artiști – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

După teatru și muzică populară, la Centrul Cultural ”Arta” Dej flacăra celui mai mare fenomen de cultură vie din România – Cenaclul Flacăra – a fost reaprinsă. Nostalgicii spectatori au cântat alături de artiști aproape trei ore, deși evenimentul trebuia să dureze doar o oră și jumătate.

Manifestarea culturală organizată de Primăria Municipiului Dej – la 7 ani de la trecerea în neființă a poetului Adrian Păunescu – a avut loc în această după-amiază, cu începere de la ora 18, în prezența a peste 400 de spectatori, la fel cum s-a întâmplat și aseară la spectacolul de muzică populară (subiect despre care Dej24.ro a scris AICI). Înainte de alocuțiunea primarului s-a ținut un moment de reculegere în memoria Regelui Mihai.

În spectacolul intitulat ”Remember Cenaclul Flacăra” au evoluat, rând pe rând și împreună, îndrăgiți artiști de muzică folk. Mircea Vintilă, Magda Pușkas, Emeric Imre și Andrei Păunescu (alături de toboșarul Ionel Tănase și basistul Rareș Suciu) au readus în atenția dejenilor muzica folk de altădată, atât de cunoscută și iubită între anii 1973 și 1985. Plini de nostalgie, spectatorii au cântat într-o singură voce alături de artiști și au rememorat cele mai importante momente ale mișcării culturale, într-o seară cu adevărat de neuitat.

Spectacolul, care urma să dureze doar o oră și jumătate, s-a întins pe aproape trei ore, spre bucuria dejenilor din ”generația în blugi” care nu au dat semne că își doresc să meargă spre case. La final, în aplauzele sălii, s-a cântat la unison ”Tu Ardeal”, ”Ridică-te Ștefane, și vezi-ți fiii”, ”Treceți, batalioane române, Carpații” și ”Doamne, ocrotește-i pe români”.

Cenaclul Flacăra a fost un fenomen cultural condus de poetul Adrian Păunescu. În spectacolele muzical-artistice desfășurate în toată țara s-au scris, s-au lansat sau au devenit celebre cântece și refrene ca: „Rugă pentru părinți”, „Viața noastră unde e?” „Și totuși există iubire”, „Cu căciulile pe frunte”, „Cozma Răcoare”, „Trăiască România”, „O lume de douăzeci de ani”, „Nu uita că ești român”, „Doamne, vino, Doamne”, „Odată am ucis o vrabie”, „Oameni de zăpadă”, „La adio tu”, „Puștoaica”, „Oltenia, eterna Terra Nova”, „Te salut, generație în blugi”, „Copaci fără pădure”, „Niciodată să nu uităm de cei mai triști ca noi”, „Rău mă dor ochii mă dor”, „Nu uita că ești român”, „Aruncarea în valuri”, „Broasca țestoasă”,„Trenul fără naș”, „La o cană cu vin”, „Nebun de alb” sau „La margini te chem”, multe dintre ele cântate și azi la Dej.

Potrivit lui Andrei Păunescu, în total, la cele peste 2000 de manifestări ale Cenaclului Flacăra au participat peste 7 milioane de spectatori.

Vezi IMAGINI VIDEO cu cele mai importante momente ale spectacolului și pe contul de Snapchat razvancaucean

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER