Conectează-te cu noi

Naţional

Ghid pentru dimensiunile barelor de armare – o prezentare generală a barelor de armare din oțel

Publicat acum

pe

Bara de armare din oțel, sau armatura, este folosită pentru armarea betonului în lucrările de construcții. Poate fi un domeniu din construcție complicat de navigat dacă nu sunteți familiarizat cu acesta. Dimensiunile barelor de armare variază foarte mult, iar alegerea celor potrivite pentru lucrare necesită un anumit nivel de cunoștințe și abilități.

Pe lângă dimensiunea barelor de armare, și calitatea este un aspect important. Din fericire, există standarde globale care guvernează proprietățile fizice, mecanice și chimice ale barelor de armare, indiferent de sursă. Acest lucru a contribuit într-un fel la asigurarea siguranței și consecvenței proiectelor de construcții din întreaga lume.

Înainte de a arunca o privire în profunzime asupra dimensiunilor barelor de armare, vom discuta pe scurt cum să verificăm dacă armatura este conformă cu standardele naționale și internaționale.

Calitatea oțelului

Pentru a confirma autenticitatea și pentru a evalua calitatea barelor de armare care este produsă, este necesară testarea mecanică corespunzătoare. Aceasta determină dacă bara de armare utilizată îndeplinește specificațiile publicate, asigurând calitatea produsului. Există diferiți factori ce trebuie testați care se încadrează în următoarele categorii:

  • Rezistență la tracțiune
  • Îndoire /maleabilitate
  • Comprimare
  • Oboseala armaturii

De ce avem nevoie de diferite dimensiuni ale barei de armare?

Bara de armare din beton asigură o integritate structurală uniformă, chiar dacă materialul din beton este foarte puternic la compresie, este aproape complet lipsit de rezistență la tracțiune. Fără armătură, această slăbiciune inerentă a betonului devine evidentă în comportamentul materialului, deoarece se va îndoi și se va fractura ușor.

Prin urmare, alegerea dimensiunii și greutății corecte a barelor de armare este esențială pentru practicile de construcție sigure.

Ce dimensiuni ar trebui folosite?

Pentru proiectele la scară mică și domestice, bara de armare cu diametre de 6 mm, 8 mm și 10 mm va fi de obicei suficientă.

De exemplu, practica obișnuită pentru căile de acces și terase este utilizarea celei mai ușoare bare de armare de 6 mm. Rețineți că acest lucru este pentru proiecte mai mici care vor suporta sarcini minime și, prin urmare, vor crea niveluri scăzute de efort de tracțiune.

În timp ce, pentru construcția de pereți, piloni sau stâlpi, se recomandă utilizarea unei bare de armare de 8 mm sau mai mare. În mod similar, pentru fundații de construcție, temelii etc., o alegere bună ar fi armatura de 10 mm. Bara de armare cu diametrul de 10 mm sau mai mare este cea mai bună pentru subsoluri și fundații pentru a minimiza așezarea.

Pentru proiecte de inginerie civilă la scară largă, cum ar fi construcția de poduri sau tuneluri, se va folosi bara de armare cu diametru mai mare, în special acolo unde sunt necesare deschideri lungi.

Instalarea dimensiunii corecte a barelor de armare este esențială pentru succesul întregului proiect. Amplasarea barelor de armare ar trebui să fie uniformă pe tot proiectul. Când se ia în considerare o placă plată, cum ar fi o cale de acces, de obicei veți folosi bara de armare de 6 mm la o distanță de aproximativ 450 mm. Pentru o terasă, cel mai probabil, veți folosi armătură cu diametrul de 6 mm, cu o distanță între grilă de aproximativ 600 mm.

Pentru mai multe informații despre specificațiile armăturilor de oțel din Regatul Unit, consultați BS 4449: 2005 Oțel pentru armarea betonului din oțel de armare sudabil, bară, bobină și produs derulat. Acesta este standardul național care a înlocuit standardul european pentru armarea betonului.

Limita de curgere

Limita de curgere sau rezistența la tracțiune este un aspect important la proiectarea barelor de armare. Aceasta indică rezistența totală a oțelului. Oțelul cu limita de curgere înaltă este cel mai bine utilizat pentru armătura de rezistență grea și are gradul de armare egal cu 500, are o limită de curgere de 500 Mpa (sau N/mm2).

Limita de curgere maximă admisă conform BS 4449:2005 este de 650 MPa.

Vă rugăm să rețineți că ajustarea dimensiunilor barelor de armare prin creșterea diametrului nu o face de două ori mai puternică. Există o creștere clară a limitei de curgere, dar calitatea oțelului influențează mai mult.

Precizie în plasarea și dimensiunea barelor de armare

Trebuie avută o atenție sporită atunci când plasați bara de armare înainte de turnarea betonului. Limita de curgere a betonului poate fi grav compromisă dacă plasarea nu este corectă. Măsurătorile precise sunt cruciale, greșelile de doar un cm sau doi la distanța dintre barele de armare pot reduce rezistența la tracțiune a betonului cu până la 20%.

De asemenea, asigurați-vă să consultați tabelul BS 4449:2005 atunci când alegeți dimensiunea. Plasarea barelor de armare de dimensiune greșită poate avea ca rezultat cu 35% mai puțină armare decât este necesară pentru rezistența și integritatea structurală.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER