Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

GRAV ACCIDENT de motocicletă la Beclean! I-a ieșit o căruță în cale, condusă de un căruțaș rupt de beat! – FOTO

Publicat acum

pe

FOTO – Știri din Beclean
loading...

Un accident de circulație, soldat cu o persoană rănită grav, a avut loc sâmbătă după-amiază, în jurul orei 13:20, pe DN17, pe raza localității Beclean, la intersecția care duce spre Herghelia Beclean.

Potrivit primelor informații, un bărbat în vârstă de 56 de ani, care conducea un atelaj hipo, nu s-ar fi asigurat corespunzător la schimbarea direcției de mers, pentru a pătrunde pe o strada lăturalnică, moment în care a fost izbit în plin de o motocicletă, condusă de un bărbat în vârstă de 34 de ani, din Bistrița.

În urma apelului la 112, la fața locului au intervenit polițiștii beclenari, o ambulanță, dar și un echipaj de prim-ajutor. Victima a fost găsită în stare de inconștiență, a fost stabilizată și ulterior a fost transportată în întimpinarea unui alt echipaj de terapie intensivă mobilă.

Bărbatul a ajuns ulterior la UPU SMURD Bistrița cu un traumatism cranio-cerebral sever.

Echipajele SMURD de prim-ajutor și ulterior de terapie intensivă mobilă au preluat un bărbat în vârstă de 34 de ani (motociclist) în stare de inconștientă, prezenta un traumatism cranio-cerebral grav. A fost stabilizat pentru a fi transportabil și a ajuns la UPU SMURD Bistrița. Un polițist de la Postul Reteag, aflat în trafic, în timpul liber, a acordat primul ajutor victimei pana la sosirea echipajelor medicale”, transmit reprezentanții ISU Bistrița-Năsăud.

Căruțașul a fost testat de către polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul indicând o valoare de 1,07mg/l alcool pur in aerul expirat

Oamenii legii au demarat o anchetă în acest caz pentru a stabili circumstanțele exacte în care s-a produs accidentul rutier.

Sursă FOTO – Știri din Beclean

Ştiri din zonă

ULTIMA ORĂ: Motocicletă cuprinsă de flăcări, în Apahida

Publicat acum

pe

loading...

Un incendiu a izbucnit în urmă cu puțin timp, în jurul orei 15:45, în localitatea Apahida.

Din primele informații, o motocicletă a fost cuprinsă de flăcări. În urma apelului la 112, la fața locului intervin autospeciale de stingere din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ”Avram Iancu” Cluj.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Controale ANPC în județul Cluj! Ce nereguli au descoperit

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat, în perioada 10-21 iunie 2019, o acţiune de verificare a respectării prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice, inclusiv la comerţul online.

În cadrul acţiunilor de control, au fost verificaţi 917 operatori economici, din care 904 la vânzarea directă şi 13 la vânzarea online.

În cazul a 528 din cei 917 agenţi economici controlaţi, reprezentând 58 %, s-au depistat abateri de la prevederile legale.

Măsuri dispuse şi sancţiuni aplicate:

Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 645 de sancţiuni, din care 328 de avertismente şi 317 amenzi contravenţionale, în valoare de 1.612.400 lei.

S-au dispus:

 • 189 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produse cosmetice în valoare de 442.480 lei
 • 68 de măsuri de oprire definitivă, pentru produse cosmetice cu data de minimă durabilitate depăşită (expirate) sau depozitate în condiţii improprii, în valoare de 19.866 lei, la vânzarea directă şi 4 măsuri de remediere, prin corectarea sau completarea informaţiilor postate pe site-urile de prezentare şi publicitate, la care s-au constatat abateri.

I. Vânzarea directă:

Au fost verificaţi 904 operatori economici, la 528 din aceştia, reprezentând 58,4%, depistându-se abateri de la prevederile legale.

Valoarea totală a produselor cosmetice controlate a fost de 5.214.945 lei.

Măsuri dispuse şi sancţiuni aplicate :

Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 641 sancţiuni, din care 327 avertismente şi 314 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.598.400 lei.

S-au dispus:

 • 189 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produse cosmetice în valoare de 442.480 lei
 • 68 de măsuri de oprire definitivă, pentru produse cosmetice cu data de minimă durabilitate depăşită (expirate), în valoare de 19.866 lei.

În cadrul acestor acţiuni de control s-au constatat următoarele deficienţe:

Informarea consumatorilor/etichetarea produselor cosmetice (acestea trebuie inscripţionate vizibil, de neşters şi uşor lizibil, trebuie să conţină numele sau denumirea comercială şi adresa persoanei responsabile; data de minimă durabilitate-DMD – indicarea DMD nu este obligatorie pentru produsele cu o durabilitate mai mare de 30 de luni)

S-au constatat abateri privind informarea consumatorilor la 80 de operatori economici, din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Sibiu, Suceava, Teleorman, Vaslui şi municipiul Bucureşti, reprezentând 8,84% din totalul operatorilor controlaţi.

Cerinţele lingvistice de informare a consumatorilor (informaţiile de pe etichete trebuie traduse şi redactate în limba română)

S-au constatat abateri privind lipsa traducerii în limba română a informaţiilor destinate consumatorilor la 117 operatori economici, din judeţele Alba, Argeş, Bacău, Bihor, Braşov, Buzău, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea şi municipiul Bucureşti, reprezentând 12,94% din totalul operatorilor controlaţi.

Încadrarea în data de minimă durabilitate specificată – DMD

S-au constatat abateri privind încadrarea produselor cosmetice în DMD la 76 de operatori economici, din judeţele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sălaj, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea, reprezentând 8,4% din totalul operatorilor controlaţi.

Asigurarea condiţiilor de depozitare astfel încât să nu fie afectată conformitatea produselor cosmetice

S-au constatat abateri privind asigurarea condiţiilor de depozitare, la 13 operatori economici, din judeţele Buzău, Călăraşi, Cluj, Ialomiţa, Mureş, Sibiu, Vaslui şi Vrancea.

Respectarea prevederilor legale în cazul promoţiilor (trebuie să se indice, în mod clar şi neechivoc: data la care încetează oferta sau, dacă este cazul, faptul că oferta specială se referă la stocul de bunuri disponibil; data de începere a perioadei în care se aplică preţul special sau alte condiţii specifice, dacă oferta specială nu a început încă)

S-au constatat abateri privind desfăşurarea promoţiilor la 18 operatori economici, din judeţele Alba, Bacău, Braşov, Buzău, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj şi Prahova.

Respectarea prevederilor Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii (ex: diferenţe între preţul de la raft şi cel de la casa de marcat, inexistenţa la raft a produsului de referinţă, în cazul pachetelor promoţionale astfel încât consumatorii să poată identifica avantajul ofertei etc.)

S-au constatat practici incorecte la 11 operatori economici, din judeţele Alba, Argeş, Braşov, Cluj, Ilfov, Timiş şi municipiul Bucureşti.

Alte abateri (legalitatea funcţionării; afişarea în mod vizibil a denumirii unităţii, a codului unic de înregistrare la registrul comerţului, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze, precum şi afişarea şi respectarea orarului de funcţionare; afişarea preţurilor şi tarifelor, în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit, conform OG 21/1992 (r2))

S-au constatat abateri din aceste categorii la 326 operatori economici, din toate judeţele, cu excepţia judeţelor Brăila, Dâmboviţa, Harghita şi Suceava, reprezentând 36% din totalul operatorilor controlaţi.

II. Vânzarea online. Analiza site-urilor de prezentare şi publicitate

Au fost verificaţi 13 profesionişti, cu site-uri de prezentare şi publicitate, la 4 dintre aceştia, reprezentând 30,76% din totalul online controlat, depistatându-se abateri de la prevederile legale.

Măsuri dispuse şi sancţiuni aplicate:

 • Pentru abaterile constatate, profesioniştilor li s-au aplicat 1 avertisment şi 3 amenzi contravenţionale, în valoare de 14.000 lei.
 • S-au dispus 4 măsuri de remediere, prin corectarea sau completarea informaţiilor postate pe site-urile de prezentare şi publicitate, la care s-au constatat abateri.

Deficienţele constatate în cazul profesioniştilor care activează în mediul online, în domeniul comercializării produselor cosmetice s-au referit la faptul că aceştia nu îndeplinesc cerinţele în materie de informare clară a consumatorilor.

Sfaturi pentru consumatorii care achiziţionează produse cosmetice direct din magazine:

 • să achiziţioneze cosmetice numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţa fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie; în plus, produsele originale nu se vând în afara lanţurilor de distribuţie cum ar fi tarabele sau persoane fizice ‘cu sacoşa’;
 • să fie atenţi la preţuri, deoarece preţurile mici propuse sunt dubioase, ele provin cu siguranţă din filiere paralele ;
 • să verifice dacă ambalajul are calitatea corespunzătoare valorii produsului; există posibilităţi frecvente ca un produs zis ‘de lux’, ambalat în pungă de plastic sau într-o cutie banală, să fie de fapt o contrafacere;
 • să examineze cu atenţie eticheta, o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere;
 • să ştie că unii producători şi importatori ‘de marcă’ au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu etichetă – hologramă, pentru securizarea lor şi pentru protejarea mărcii;
 • să ştie că pe orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă, ori al importatorului de produse din afara UE ;
 • să ştie că majoritatea produselor trebuie să aibă inscripţionată data de minimă durabilitate precedată de expresia ‘A se folosi preferabil înainte de’, urmată de dată sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se afla inscripţionată aceasta dată, exprimată fie prin lună şi an, fie prin zi, lună şi an, şi cu cifre arabe;
 • să ştie că anumite produse precum cremele, nu au dată de minimă durabilitate, ci au inscripţionat un simbol (PAO) constând într-o cutie întredeschisă, pe sau lângă care este menţionată perioada după deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă, în luni de zile (ex: 6, 12, 24 luni);
 • să ştie că sunt produse la care data de minimă durabilitate este mai mare de 30 de luni şi atunci aceasta nu se mai menţionează (cazul recipientelor sub presiune cum sunt deodorantele);
 • să citească cu atenţie eticheta şi să ţină cont de orice avertisment pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Cluj | Cercetătorii UBB dezvoltă tehnologii inovative pentru energia electrică şi hidrogen

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Cercetători de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca au în studiu un proiect de cercetare privind dezvoltarea de tehnologii inovative pentru producerea energiei electrice şi a hidrogenului, potrivit Agerpres.

Proiectul este derulat de Departamentul de Inginerie Chimică al Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică din cadrul UBB.

În cadrul unui articol publicat de echipa implicată în proiect se prezintă evaluarea tehnico-economică şi de mediu a unei centrale electrice cu emisii de CO2 aproape nule proiectată să fie operată flexibil şi în acelaşi timp fezabilă din punct de vedere economic. Astfel, a fost proiectată deja o instalaţie de producere a energiei electrice prin reformarea catalitică a gazului metan cu alimentare secvenţială a gazelor, ce produce energie electrică în perioadele când energie regenerabilă nu este disponibilă şi care este capabilă să producă şi hidrogen (care, spre deosebire de energia electrică, se poate stoca pentru consum ulterior). Această flexibilitate de operare a instalaţiei prin modificarea vectorului energetic produs permite funcţionarea în mod continuu, chiar şi atunci când producţia de energie solară şi eoliană este ridicată, iar producerea de energie electrică prin arderea combustibililor fosili este, în general, neeconomică. Astfel, tehnologia inovativă propusă va produce electricitate în perioada când producţia de energie regenerabilă este mică şi hidrogen în perioada de producţie maximă a energiei din surse regenerabile„, se arată în comunicat.

Proiectul este realizat cu parteneri din Norvegia, Elveţia, Olanda, Turcia şi România, având finanţare din partea Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) şi a Uniunii Europene şi se încadrează în direcţiile Planului strategic european privind tehnologiile de producere a energiei, care vizează accelerarea inovaţiei, dezvoltarea şi implementarea unor tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Problema schimbărilor climatice a devenit o preocupare globală majoră şi este una dintre cele mai importante provocări recente. Schimbările climatice şi încălzirea globală sunt cauzate de creşterea cantităţii gazelor cu efect de seră, în principal a dioxidului de carbon rezultat din activităţile umane. Sectorul de generare a energiei electrice prin arderea combustibililor fosili (cărbune, gaz metan, etc.) este un contribuitor semnificativ la creşterea concentraţiei de CO2 în atmosferă, ceea ce duce la creşterea încălzirii globale. Conform studiului realizat de echipa de cercetători, energia regenerabilă va avea un rol major în decarbonizarea sectorului de producere a energiei electrice, dar una dintre provocările acestor tehnologii este comportamentul lor impredictibil în timp. Acest lucru presupune existenţa unor instalaţii de producere a energiei electrice prin arderea combustibililor fosili, cu emisii scăzute de dioxid de carbon, proiectate să funcţioneze flexibil, astfel încât să poată suplimenta necesarul de energie în perioadele în care energia regenerabilă nu este disponibilă. Pentru a reduce penalitatea energetică şi de cost, în timpul perioadelor de consum energetic maxim, s-a propus operarea flexibilă a instalaţiilor de producere a energiei regenerabile cu emisii scăzute de CO2 pentru a furniza energie curată”, se mai menţionează în comunicat.

Studiul a fost publicat, în colaborare cu partenerii proiectului, în revista „Renewable and Sustainable Energy Reviews”.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare