Conectează-te cu noi

Social-Cultură

HRISTOS A ÎNVIAT! Mii de credincioși prezenți în bisericile din Dej, la slujba de Înviere – FOTO/VIDEO

Publicat acum

pe

loading...

Hristos a Înviat! În ciuda vremii mohorâte, mii de credincioși din Dej au luat parte în această noapte, în bisericile de pe raza orașului, la slujba de Înviere. La Parohia ”Sf. Nectarie” de pe strada Crângului, Utrenia Învierii a fost oficiată de preotul Ioan Buftea, protopopul Dejului.

Sărbătoarea Învierii Domnului adună, în fiecare an, mii de credincioşi – de la copii la vârstnici – în toate lăcaşurile de cult de pe raza municipiului Dej. Din fericire, și ploaia s-a oprit chiar înainte de miezul nopții. Reporterii Dej24.ro au fost prezenți la Parohia Ortodoxă ”Sfântul Nectarie” de pe strada Crângului, acolo unde – în ciuda vremii mohorâte – peste o mie de oameni au ascultat slujba oficiată de preotul Ioan Buftea, protopopul Dejului și de preotul Costinel Șoaită.

La fel ca în fiecare an, la miezul nopții, credincioșii au primit cu bucurie vestea Învierii Domnului. Preotul Ioan Buftea a ieșit în afara altarului şi i-a îndemnat, de trei ori la rând, pe evlavioși: „Veniţi de luaţi Lumină!”. După ce lumânările tuturor au fost aprinse de la Lumina Sfântă, credincioșii au ascultat Utrenia Învierii, iar apoi au cântat, în cor, „Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.

La sfârșitul slujbei de Înviere, credincioșii au avut parte de o surpriză: au fost colindați de Ansamblul ”Someșana” al Casei de Cultură ”George Coșbuc” (dirijor Doina Sima Minea) și s-au bucurat de mai multe pricesne interpretate de artiștii Cristina Beldean Moșuțan, Ioana Breda Morar și Ioan Dordoi.

Apoi, credincioșii din Dej au primit Pască/Paști – reprezentând bucățele de pâine stropite cu vin (au fost pregătite peste 2600 de pahare; au contribuit financiar peste 250 de familii) – și au plecat spre case cu lumânarea aprinsă. Tradiţia spune că, odată ajunşi acasă, creştinii trebuie să facă semnul crucii la intrarea în casă şi să intre cu lumânarea aprinsă în celelalte încăperi sau clădiri din curte şi chiar şi la animale.

Dimineață, de la ora 10, evlavioșii sunt aşteptaţi la Sf. Liturghie, iar de la ora 18 la vecernia cunoscută drept ”A doua Înviere”.

Social-Cultură

Dejeanul care studiază în Marea Britanie clima ultimilor 500.000 de ani: „România va fi printre cele mai afectate de schimbările climatice“

Publicat acum

pe

loading...

Trecutul Terrei poate da o serie de indicii despre cum ar putea să arate viitorul ei. Şi chiar dacă planeta trece printr-o perioadă de schimbări fără precedent în ultimele sute de ani, nu există niciun dubiu că situaţia se va autoregla. Acestea sunt doar câteva dintre ideile susţinute de Vasile Ersek, specialist în paleoclimatologie la Universitatea Northumbria din Newcastle.

Vasile Ersek (42 de ani) este originar din Dej (judeţul Cluj), are o licenţă la Facultatea de Biologie şi Geologie, profilul Geologie Tehnică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, şi are un master la Mississippi State University. Şi-a luat doctoratul în 2008 la Oregon State University unde a fost timp de mai mulţi ani lector, după care a fost angajat ca şi cercetător la Oxford University, în cadrul Departamentul de Ştiinţele Pământului.

Din 2013 s-a mutat la Northumbria University în Newcastle, unde este profesor şi cercetător, fiind specialist în paleoclimatologie şi geochimie. Ca paleoclimatolog, Ersek, studiază cu precădere schimbările climatice din ultimii 500.000 de ani.

„Adevărul” a discutat cu profesorul român din Newcastle despre problemele climatologice şi cauzele lor, în încercarea de a afla în ce măsură viitorul Terrei poate semăna cu trecutul îndepărtat şi, mai ales, care sunt predicţiile climatologilor pe termen scurt, dar şi mediu şi lung.

Continuarea articolului, AICI!

Continuă să citești

Social-Cultură

Batalionul 811 Infanterie „DEJ” va aniversa, vineri, 25 de ani de la înfiinţare

Publicat acum

pe

loading...

Batalionul 811 Infanterie „DEJ” va aniversa vineri, 28 februarie, 25 de ani de la înfiinţare. Ceremonia dedicată acestui eveniment se va desfăşura, de la ora 12, la sediul batalionului, în prezenţa reprezentanţilor eşaloanelor superioare, a reprezentanţilor autorităţilor publice locale, a celor din cadrul structurilor Sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională, a membrilor familiilor militarilor batalionului şi a altor invitaţi.

Batalionul 811 Infanterie „DEJ” a fost înfiinţat la 1 martie 1995 în baza Ordinului General al ministrului apărării naţionale cu nr. OG-2 / 1995, în localitatea Dej.

Obţinând rezultate foarte bune la toate activităţile desfăşurate şi dând dovadă de un înalt profesionalism, Batalionul 811 Infanterie „DEJ” a câştigat încrederea eşaloanelor superioare, astfel încât a fost nominalizat să participe cu efective şi tehnică la peste 30 de exerciţii şi aplicaţii naţionale şi internaţionale precum și la 5 misiuni în teatrele de operații: Kosovo – 2002, Irak – 2003 și 2006, Afganistan – 2010 și 2015.

Experienţa dobândită în cadrul misiunilor din teatrele de operaţii, profesionalismul militarilor şi valorile înrădăcinate de-a lungul celor 25 de ani, a transformat batalionul într-una dintre unităţile de elită ale Armatei României.

Continuă să citești

Social-Cultură

Programul cinematografului 3D din Dej! Ce filme vor rula în perioada 25 – 29 februarie

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Primăria Municipiului Dej anunță programul Sălii Multimedia 3D din incinta Muzeului Municipal Dej, în perioada în perioada 25 – 29 februarie.

MARȚI – 25 februarie 2020

  • ORA 16:00 – DAD’S ARMY („ARMATA TATĂLUI” FILM, COMEDY/WAR, A.P. -12 ANI, 100 MIN.)

MIERCURI – 26 februarie 2020

  • ORA 16:00 – ENTURAGE („ANTURAJ”, DRAMA/COMEDY, A.P. -12 ANI , 100 MIN.)

JOI – 27 februarie 2020

  • ORA 16:00 – ABSOLUTELY ANYTHING („ABSOLUT TOTUL”, COMEDY/SCI-FI, A.P. -12 ANI, 100 MIN.)

VINERI – 28 februarie 2020

  • ORA 16:00 – THE DICTATOR („DICTATORUL” FILM, COMEDY, N.-15 ANI , 100 MIN.

SÂMBĂTĂ – 29 februarie 2020

  • ORA 11:00 – HOW TO TRAIN YOUR DRAGON 2 (FILM ANIMAȚIE, 3D DUBLAT ÎN LIMBA ROMÂNĂ, A.G., 113 MIN)
  • ORA 16:00 – AN AFFAIR TO REMEMBER („O AVENTURĂ DE NEUITAT”, FILM, MUSICAL/ROMANCE , A.G., 110 MIN.)

Dragi spectatori, biletele pot fi procurate din incinta Librăriei Municipale Dej, de marți până sâmbătă, în intervalul orar 8:00 – 16:00, cu maxim o zi înainte de rularea filmului sau cu o oră înaintea rulării filmului. Biletele se vând în limita locurilor disponibile, iar accesul în sală cu mâncare și băuturi alcoolice este strict interzis”, se precizează într-un comunicat de presă.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare