Conectează-te cu noi

Naţional

Încep controalele! De marți, cei care nu au eradicat ambrozia de pe terenurile infestate riscă amenzi de până la 20.000 lei

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Companiile care au terenuri pe care crește ambrozie ar fi trebuit să ia măsuri de combatere a acestei buruieni, ce provoacă alergii la oameni, până la finele lunii iunie 2019, conform legislației în vigoare, scrie Avocatnet.ro.

Dacă n-au eradicat ambrozia de pe propriile terenuri, firmele vor risca, în urma celui de-al doilea val de controale, care începe marți, amenzi de până la 20.000 de lei. Primul val de controale se încheie luni, însă acesta aduce numai avertismente.

Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia și normele pentru aplicarea acesteia obligă firmele și persoanele fizice care au terenuri să ia anual măsuri pentru eradicarea ambroziei. În caz contrar, amenzile pot ajunge până la 20.000 de lei.

Concret, proprietarii de terenuri persoane juridice sunt obligați să ia măsuri pentru distrugerea buruienii până la data de 30 iunie. Adică să facă lucrări de întreținere precum cosirea, smulgerea sau erbicidarea ambroziei.

Pentru a vedea ce firme au măsuri de luat contra ambroziei, autoritățile locale au inventariat terenurile infestate cu această buruiană în cursul lunii mai 2019. Apoi, firmele și românii care au terenuri infestate au primit somații de la autoritățile locale.

Ca să verifice dacă au luat măsuri pentru combaterea ambroziei până pe 30 iunie, autoritățile desfășoară două valuri de controale. Primul val, care este în perioada 1 – 15 iulie, aduce numai avertismente pentru cei care n-au luat măsuri, însă al doilea val, care va fi în perioada 16 – 31 iulie, va aduce direct amenzi.

Pe deasupra, acolo unde sunt semnalate focare de infestare cu ambrozie, autoritățile vor putea face controale suplimentare.

Conform legislației combaterii ambroziei, firmele care nu iau anual măsuri pentru eradicarea acestei buruieni riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei, în timp ce românii riscă amenzi între 750 și 5.000 de lei.

Ambrozia, ce se găsește de obicei pe marginea drumurilor sau pe terenurile lăsate în paragină, este o buruiană invazivă și polenul acesteia provoacă alergii la oameni în perioada înfloririi ei (perioada iulie – septembrie a anului).

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER