Conectează-te cu noi

Social-Cultură

Incineratorii de la Protan, în faliment? Unitatea din Dej e implicată în scandalul pestei porcine

Publicat acum

pe

Instanța a dispus intrarea în faliment a debitoarei Protan, societate cu o unitate de incinerare la Dej implicată în scandalul pestei porcine africane (PPA). Totodată, a ridicat dreptul de administrare al debitoarei şi a dispus dizolvarea societăţii, scrie Ziua de Cluj.

Protan are ca obiect principal de activitate colectarea deşeurilor nepericuloase, respectiv a subproduselor de origine animală (SNCU) şi reintroducerea acestora în circuitul agricol prin recuperarea proteinei de origine animală, fiind cel mai mare colector de SNCU din România.

Privatizată în 2002, societatea care provine din reţeaua Ecarisajul este controlată de Atev Feherjefeldogozo (Ungaria), companie care deţine 82% din capitalul social. Pe 21 august, Protan a cerut protecţia legii 85/2014, demers care a dus la constituirea dosarului de la Tribunalul Bucureşti. Solicitarea debitoarei a fost dublată de o cerere similară din partea creditorului Atev, acţionarul majoritar.

Toată lumea a crezut că Protan s-a cerut în insolvenţă. Ieri, 10 septembrie 2018, Tribunalul Bucureşti a decis aşa: dispune intrarea în faliment prin procedura simplificată a debitorului; ridică dreptul de administrare al debitorului şi dispune dizolvarea societăţii debitoare.

Dacă persoana care a postat sentinţa pe portalul instanţelor de judecată şi pe site-ul tmb.ro (probabil un grefier) nu a “încurcat borcanele”, înseamnă că Protan se va închide. O astfel de perspectivă este, totuşi, destul de greu de imaginat, în condiţiile în care, pe 24 mai, Adunarea Generală a Acţionarilor a aprobat un plan de investiţii aferent anului 2018, de 1,36 milioane euro”, potrivit portalului insolvențelor Supervizor.

Decizia Tribunalului Bucureşti poate fi atacată cu apel, în termen de șapte zile de la comunicare. Următorul termen de judecată în dosarul de insolvenţă/ faliment nr. 28360/3/2018 al Protan este programat în 16 noiembrie .

Direcția Sanitară Veterinară (DSV) Sălaj a decis în 27 iulie să trimită cadavrul unui porc mistreț suspect de contaminare cu PPA la unitatea din Dej a Protan, singura firmă ce se ocupă cu eliminarea deșeurilor animale și incinerarea alimentelor necomestibile. Apoi acesta a ajuns la Protan Codlea Brașov. Ulterior, DSV Cluj a declanșat o anchetă și a plasat unitatea din Dej sub restricții sanitar-veterinare.

 

Sursa – ziuadecj.realitatea.net

Social-Cultură

Activități dedicate Zilei Mondiale Alzheimer în municipiul Dej!

Publicat acum

pe

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C) Cluj, instituție de interes județean subordonată Consiliului Județean, organizează, sub egida „Ziua Mondială Alzheimer”- 21 septembrie, o serie de activități menite să sensibilizeze comunitatea clujeană și instituțiile abilitate cu privire la problematica bolii Alzheimer, precum și să promoveze serviciile oferite în acest sens de către instituție.

Astfel, joi, 20 septembrie 2018, începând cu ora 10.00, va avea loc o masă rotundă la sediul D.G.A.S.P.C Cluj, unde specialiști din cadrul instituției, împreună cu reprezentanți din toate primăriile județului vor analiza starea actuală a sistemului de servicii oferite persoanelor afectate de boala Alzheimer. Se va discuta despre importanța diagnosticării precoce, educarea aparținătorilor, măsuri concrete de prevenție în sensul sporirii controlului asupra factorilor de risc, dar și despre suportul acordat familiilor acestora.

Activitățile vor continua și vineri, 21 septembrie, în cadrul campaniei „Amintește-ți de mine!”, atunci când, în municipiile Cluj-Napoca și Dej, se va organiza o campanie gratuită de testare a memoriei.

Proiectul „Cafeneaua Alzheimer” se va desfășura în acest an în două locaţii din Cluj-Napoca, situate atât pe strada Napoca nr. 10, cât și pe strada Stephan Ludvig Roth nr. 5 unde, în intervalul orar 10:00-12:00, se va testa gratuit memoria și vor avea loc grupuri de discuții pe problematica Alzheimer, între persoane adulte cu vârsta peste 45 de ani și psihologi din cadrul Centrului Comunitar Județean Cluj.

De asemenea, cu sprijinul reprezentanților D.G.A.S.P.C. Cluj, Locuinţe Protejate Cîţcău și în colaborare cu Primăria Municipiului Dej, dejenii îşi vor putea testa gratuit memoria la sediul Centrului de Servicii Sociale Dej din strada Regina Maria nr. 26 – parterul Policlinicii, în intervalul orar 10.00– 14.00. Vor avea loc sesiuni de testare efectivă precum și grupuri de discuţii pe problematica Alzheimer, între persoane adulte şi psihologi din cadrul D.G.A.S.P.C.

Reamintim că demenţa de tip Alzheimer se caracterizează prin dezvoltarea a numeroase deficite cognitive cu deteriorarea memoriei, tulburări de limbaj, deteriorarea capacităţii de a desfăşura activităţi motorii, dificultatea sau chiar incapacitatea de a recunoaşte obiectele, dificultăţi în planificare şi organizare la persoana afectată.

Este important ca populaţia să conştientizeze ce este demenţa de tip Alzheimer, să cunoască simptomatologia şi să înţeleagă că demenţa în boala Alzheimer este diferită de procesul normal de îmbătrânire, să poată face diferenţa între cele două şi să ştie unde să se adreseze atunci când suspectează că există anumite probleme.

Continuă să citești

Social-Cultură

Pelerinaj pe Dealul Bacăului din Dej! Sute de credincioși au participat la Taina Sfântului Maslu – FOTO

Publicat acum

pe

Duminică după-amiază, cu începere de la ora 17:00, Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Dej II a organizat tradiționalul pelerinaj pe Dealul Bacăului, ajuns deja la cea de-a IX-a ediție.

Sute de credincioși s-au adunat pentru a se ruga lui Dumnezeu și pentru a cinsti Sfânta Cruce. A fost săvârșită slujba Acatistului Sfintei Cruci și au fost rostite rugăciuni de binecuvântare pentru cei prezenți.

Părintele protopop Ioan Buftea a pus la sufletul celor prezenți un ales cuvânt duhovnicesc, în care a subliniat faptul că fiecare este dator să își asume crucea primită de la Dumnezeu:

Ce înseamnă ia-ți Crucea? Ia-ți Crucea înseamnă să primești de bunăvoie din mâna Proniei Divine orice mijloc de tămăduire, orice îți trimite Dumnezeu, bune sau mai puțin bune. Adeseori, printr-o încercare, Dumnezeu ne tămăduiește de boala păcatului care doare foarte tare”.

La final, părintele paroh Ioan Bolbos a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, autorităților locale, dar și credincioșilor prezenți.

Continuă să citești

Social-Cultură

Voluntarii din Dej au colectat peste 1100 saci de deșeuri, de Ziua Curăţeniei Naţionale

Publicat acum

pe

Municipiul Dej se numără printre oraşele care au răspuns prin mobilizare cu ocazia Zilei Curăţeniei Naţionale, în cadrul proiectului ”Let’s Do It, Romania!”, proiect care anul acesta s-a realizat în context global în 150 de țări simultan sub numele de ”World Cleanup Day”.

Desfăşurată în data de 15 septembrie, acțiunea de curățenie, a demarat la ora 8 prin întâlnirea voluntarilor, în fața Primăriei Municipiului Dej.

La acţiune au participat aproape 600 de voluntari care au igienizat diferite zone din municipiu: Pădurea Bungăr, Mulatău, Valea Tărpiului, dig, Ocna Dej. Voluntarii implicați în activitate au colectat peste 1100 saci de deșeuri.

Evenimentul s-a realizat cu sprijinul Companiei Brantner-Vereş care a asigurat colectarea şi transportul sacilor de deşeuri.

“Şi de această dată a fost o acţiune încheiată cu succes, în care  administrația locală s-a implicat punând la dispoziție saci, mănuși, mijloace de transport. Am reuşit să demonstrăm că dejenii se mobilizează în folosul comunităţii dând un exemplu pozitiv, care ar trebui urmat nu numai cu ocazia Zilei Curăţeniei Naţionale, ci în fiecare zi. Felicitări tuturor participanţilor pentru implicare”, a transmis primarul municipiului Dej, Morar Costan.

Citește și:

Acțiune de ecologizare la Dej, în cadrul proiectului „Let’s do it Romania!” – FOTO

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare