Conectează-te cu noi

Naţional

Inspecția Muncii, amenzi de peste 400.000 de euro într-o săptămână

Publicat acum

pe

ITMS Inspectia Muncii

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 07 – 11 martie, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 409.477 de euro, adică 1.801.700 de lei.

Au fost depistate 395 de persoane care lucrau la negru. Dintre acestea 17 erau din județul Hunedoara și 12 din județul Bihor.

În domeniul relaţiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 1.405.200 de lei din care 1.060.000 de lei pentru muncă la negru. Pentru primirea la muncă a mai mult de cinci persoane fără contracte individuale de muncă, inspectorii de muncă au făcut 3 propuneri de cercetare penală. Au fost sancționați 395 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 396.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 49 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea 24 au fost în București. S-au dispus două sistări de activitate și 11 opriri de echipamente, 6 în județul Prahova. Au fost sancționați 842 de angajatori în domeniu.

Intră în vigoare legea care interzice complet fumatul și în spațiile închise de la locul de muncă. Spațiu închis de la locul de muncă este orice spațiu care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă, astfel cum este definit în Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare. Păstrăm preocuparea susținută pentru locuri de muncă sigure și sănătoase prin aplicarea prevederilor din domeniul de competență și sprijinirea autorităților în constatarea și contravențiilor și aplicarea sancțiunilor. Scopul principal al interzicerii fumatului în spațiile închise de la locul de muncă și în spațiile publice închise este protejarea sănătății angajaților care se află în aceste spații, prin evitarea expunerii la fumul toxic al produselor din tutun. Conform Legii nr. 15/2016 persoanele fizice care nu respectă prevederile riscă amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei, iar persoanele juridice pot fi amendate cu sume de la 5.000 de lei la 15.000 de lei. Conform Legii 319/2006 – constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei nerespectarea reglementărilor de securitate și sănătate în muncă privind folosirea surselor de foc deschis și fumatul la locurile de muncă unde acestea sunt interzise”, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

 

FOTO – Arhivă

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER