Conectează-te cu noi

Recomandări

INTERVIU. Alina Clapa – O tânără de succes care a făcut Dejul cunoscut peste hotare

Publicat acum

pe

 

Alina Clapa (17)

Alina Clapa este o tânără originară din Dej care s-a remarcat de-a lungul timpului ca manechin, miss de succes și mai nou ca și designer vestimentar. Aceasta a reprezentat România la numeroase concursuri internaţionale și a câștigat mai multe titluri, între care amintim Miss Bride of the World în anul 2012, Miss Intercontinental în anul 2010 și Miss Turism Romania.

Clujeanca a absolvit Facultatea de Management la Cluj-Napoca și a prezentat de-a lungul timpului pentru mai multe companii, între care Versace, Cartier, Chopard, Diesel, Morgan, dar și pentru designerii români Cătălin Botezatu și Mihai Albu. 

După atâția ani în care a activat ca manechin, Alina Clapa își continuă cariera în lumea modei, reușind ca anul trecut, în vară, să-și lanseze propria linie vestimentară sub numele de Scarlet.

Alina, pentru început vreau să te întreb când ți-ai descoperit talentul pentru modeling?

Alina Clapa: Cred că de mică, mi-am dorit foarte mult și a fost o chestie, așa pe care mi-am dorit-o să se întâmple și s-a întâmplat până la urmă. La 19 ani am început simplu, cu un curs de modeling, nu m-am așteptat niciodată că o să evolueze viața mea chiar așa. Am luat-o ușor, nu am avut așteptări foarte mari la început, dar mi-am dorit de mică și uite că s-a întâmplat.

Mi-am descoperit (…) atracția spre această profesie în momentul când am început să fac bani și să călătoresc.”

Alina, care ar fi momentul care ți-a confirmat că ai ales un drum bun în carieră, cel al profesiei de manechin sau cel mai fericit moment, ori cea mai mare realizare a ta?

Alina Clapa: Aș memora multele piedici și obstacole pe care le-am întâmpinat și cred că e o minune că nu am renunțat… la început a fost foarte greu, am concurat la Miss World România în 2005 și m-au eliminat din primele faze ale competiției. Am încercat din nou după un an și am reușit să ajung la concurs. Mi-am descoperit… să zic așa… atracția spre această profesie în momentul când am început să fac bani și să călătoresc. Primul meu contract și care mi-a dovedit practic că am loc în industria asta, a fost la 20 de ani când am semnat un contract la „Elite Management” din Dubai, unde am avut mai multe joburi ca model adevărat. Acum 10 ani când am început eu, era o altă piață și erau foarte puține modele.

Cel mai fericit moment a fost în anul 2010, când am câștigat Miss Intercontinental”

Care poți spune că ar fi cel mai fericit moment din cariera ta?

Alina Clapa: Cel mai fericit moment a fost în anul 2010, când am câștigat Miss Intercontinental. Aveam 26 de ani și nici nu m-am așteptat să câștig. M-au trimis direct în Caraibe și nu-mi venea să cred… chiar mi s-a întâmplat. Oricum sunt două categorii de lucruri care se întâmplă în industria asta. Una e să fii model internațional, să faci doar catwalk, să faci cataloage și cealaltă categorie e cea de beauty care ține de concursuri. Și e mai bine practic, din punctul meu de vedere, la felul cum arăt eu, a fost mai bine pe partea de beauty și am urmat această cale.

Alina Clapa (8)

Ești o femeie de succes… Din punctul tău de vedere, care ar fi cea mai mare realizare a ta?

Alina Clapa: Cea mai mare realizare a mea a fost că întodeauna mi-am urmat visele. Unii zic că am realizat multe, eu zic că sunt doar la început, dar cel mai frumos lucru e să-ți vezi visul realizat.

Am rămas fără agenție într-o țară străină, a trebuit să o iau de la capăt…”

Te-ai confruntat vreodată cu situații mai mult sau mai puțin negative care te-au demoralizat de-a lungul timpului sau care te-au făcut să pui în balanță alegerea făcută, dacă într-adevăr drumul pe care l-ai ales este cel mai bun pentru tine?

Alina Clapa: Da… Sunt multe, multe lucruri care se pot întâmpla… lucruri negative. Trebuie să ai mare grijă, lumea asta e foarte periculoasă dacă nu ai o educație elementară, dacă părinții te-au ținut din scurt și ai scăpat în libertate poți să pățești multe lucruri rele. Am pățit și eu destul de multe… am rămas fără agenție într-o țară străină, a trebuit să o iau de la capăt cu o altă agenție, a trebuit să plec rapid și să o iau de la început pe un alt drum. Mi s-a mai întâmplat ca diverse persoane să mă abordeze și să îmi propună anumite lucruri, dar trebuie întodeauna să îți păstrezi moralitatea pentru că acesta e cel mai important lucru. Și ce e mai important e că întodeauna oamenii corecți până la urmă tot reușesc…

În prima colecție am avut o rochiță pe care eu o desenasem la vârsta de 12 ani”

Alina înțeleg că mai profesezi ca model dar ai și o altă pasiune în acest domeniu. Despre ce este vorba?

Alina Clapa: Da. Eu m-am apucat deja de un proiect care ține deja de doi ani, mi-am pregătit deja ieșirea din scenă, ca să zic așa, dar nu am putut să părăsesc de tot acest domeniu. Am schimbat puțin tabăra și am început să creez haine. E un hobby de-al meu pe care îl am de la vârsta de 12 ani. Desenez rochițe și chiar spre surprinderea mea în prima colecție am avut o rochiță pe care eu o desenasem la vârsta de 12 ani. Într-o zi mi-a arătat-o mama mea și zice: „Uite, vezi când erai tu mică îți aduci aminte? Visele se împlinesc până la urmă.”

Alina Clapa (11)

Poți face un business din modeling?

Alina Clapa: Da, poți să faci un business. Ca model trebuie să știi foarte bine dacă ești ceea ce trebuie pentru piața respectivă, pentru că în fiecare țară e o piață diferită. Dacă ai o față interesantă atunci ești bună pentru Milano, dacă ești o persoană mai voluptuoasă, dar nu să depășești 90-60-90 (dimensiunile standard), poți să fi bună pentru cataloage în Istambul, pentru catwalk și așa mai departe. Trebuie să știi să nu îți faci prea mari iluzii pentru că în modeling e foarte mare competiția în momentul de față și dacă nu e luat în primul rând ca un hobby mai bine renunți de pe acum… părerea mea.

Ce părere au părinții și prietenii tăi de cariera pe care ai urmat-o?

Alina Clapa: Părinții sunt mândri, deja s-au obișnuit să mă vadă la TV la diverse evenimente. Eu sunt un om foarte modest și foarte normal, lumea mă știe… prietenii mă încurajează, unii mă invidiează dar pentru mine e totul bine primit. Sunt puține persoane în care am încredere și pe care le țin aproape de sufletul meu.

Cu toții știm că în orice afacere e puțin mai greu la început”

Ai început mai devreme să vorbești puțin despre afacerea ta. Am aflat și eu că anul trecut ai reușit să îți deschizi propria afacere. Despre ce este vorba, dacă poți detalia mai pe larg?

Alina Clapa: Scarlet este un proiect de suflet pe care vreau să îl duc la nivel internațional. Este un brand conceput ca fiind un brand de lux pentru doamne. Vom lansa și o linie de accesorii puțin mai târziu – accesorii, papuci, cât și alte lucruri corespunzătoare conceptului. E o linie de covor roșu, de evenimente foarte speciale pentru doamne și domnișoare. Persoana care poartă ”Scarlet” e o persoană care se simte bine în pielea ei, care nu simte că are vreun defect, e o persoană fabuloasă ca să zic așa. Noi am avut lansarea în august anul trecut și vrem să ducem brandul acesta mai departe. Am predat mai multe rochii care au plecat la diferite evenimente în Polonia, în China și în alte țări, iar acum așteptăm niște colaborări mai puternice. Cu toții știm că în orice afacere e puțin mai greu la început.

Alina Clapa (4)

Ce anume te-a determinat să alegi cariera de designer vestimentar?

Alina Clapa: Eu nu mă numesc neapărat designer vestimentar pentru că ar trebui să am anumite studii, însă mie mi-a plăcut foarte mult să desenez și să fac rochii de mică. Le coseam manual și asta era plăcerea mea, însă acum a devenit o afacere, iar acest proiect a devenit un lucru pe care am dorit să îl realizez. Cred că și din cauză că nu mă puteam rupe de modeling și de lumea asta a fashionului definitiv. Și să fac ce? Așa că mi-am urmat pasiunea și am investit mulți bani, deocamdată nu mi-am recuperat investiția, dar sper ca totul să revină la normal. Piața e foarte instabilă momentan, chiar și cei mai mari designeri vestimentari au probleme în această perioadă, nu numai eu.

E greu ca și femeie să ai o afacere în România?

Alina Clapa: Da și nu. E greu la început dacă nu ai un asociat sau o persoană care să te ajute și care să te îndrume. O persoană care să îți facă intrările la diverse companii cu care ai vrea să colaborezi, dar e foarte fumos și îndemn pe oricine să își deschidă un business, asta dacă crede cu adevărat în planurile sale, dacă pune suflet și muncește foarte mult. Dacă are încredere în forțele proprii, eu sunt convinsă că o să reușească orice.

În România (n.r. modelingul) a ajuns mai rău ca niciodată (…) dă foarte mult spre prostituție”

Din vasta ta experiență ce sfaturi le-ai putea da tinerelor care ar vrea să urmeze o carieră asemănătoare?

Alina Clapa: Pentru domnișoarele care vor să fie model, e foarte simplu… trebuie doar să se uite în oglindă, să vadă dacă au calitățile necesare ca să intri în lumea asta (n.r. a modei). Trebuie în schimb să muncești foarte mult, să îți faci un book bun, trebuie să vorbești cu persoanele care pot să te ajute cu adevărat, nu să te mintă. Trebuie să îți găsești o agenție bună și să lucrezi în afara României. Să nu stai în România pentru că modelingul în România a ajuns mai rău ca niciodată.

De ce spui asta?

Alina Clapa: Pentru că dă foarte mult spre prostituție, ceea ce pe mine mă întristează enorm. Când am început eu, modelingul reprezenta o chestie drăguță, decentă și frumoasă însă acum s-a stricat foarte tare. Acum, din păcate, fetele sunt asemuite cu dame de companie, ceea ce nu este ok, și dacă fiecare industrie are diverși oameni care trebuie să facă diverse lucruri, așa și modelele au menirea de a defila pe scenă, de a face cataloage pentru că asta e treaba lor. Din păcate, în ultima perioadă s-a denaturat totul.

Alina Clapa (14)

Ascundeam faptul că sunt româncă (…) făceam acest lucru pentru că nu luam joburi”

Te-ai confruntat vreodată cu anumite cazuri de discriminare?

Alina Clapa: M-am confruntat cu anumite situații de discriminare în afara țării, pentru că eram româncă. De multe ori îmi era ciudă efectiv că lumea te tratează diferit pentru faptul că ești român, iar din această cauză ascundeam faptul că sunt româncă. Eu vorbesc foarte bine engleză și spaniolă și le spuneam că sunt de orice altă naționalitate, numai româncă nu. Făceam acest lucru pentru că nu luam joburi și acest lucru mi s-a întâmplat de mai multe ori. Unii români au făcut multe lucruri peste hotare, dar nu există pădure fără uscăciuni și mi se pare politicos să îi oferi șansa fiecăruia să se afirme și doar după să îl judeci după înfățișare sau după alte criterii.

M-a luat de păr, m-a trântit…”

De-a lungul timpului tu ca și femeie ai fost vreodată agresată fizic sau verbal?

Alina Clapa: Da… Mi s-a întâmplat un lucru teribil în anul 2012. O persoană a făcut un fel de pasiune bolnavă pentru mine și m-a urmărit o lună de zile. Nu am știut nimic de chestia asta, iar într-o zi coboram din blocul în care locuiam și m-a așteptat la ieșire. Eu nu știam cine este, era îmbrăcat la costum, cu o geantă diplomat și m-a atacat. M-a luat de păr, m-a trântit… recunosc că și eu l-am lovit destul de tare. L-a prins poliția ulterior și nu i-a făcut absolut nimic, ceea ce pe mine m-a descurajat foarte tare pentru că orice femeie, orice persoană ar trebui protejată. Din punctul meu de vedere cred că ar trebui pedepsite mai aspru asemenea fapte. Ceea ce mi s-a intâmplat mi-a indus o frică și o nesiguranță față de persoanele străine. Am rămas cu un sentiment de nesiguranță și mai mereu mă uit în urma mea să văd dacă nu mă urmărește cineva. Poliția mi-a spus că sunt norocoasă că am scăpat cu viață.

De ce crezi că te-a atacat?

Alina Clapa: Pentru că mulți bărbați, atunci când văd o femeie pe care nu o pot avea, încearcă orice pentru a le atrage atenția. Pot spune că eu am ieșit foarte șifonată din acest conflict, mi-am scos chiar și certificat medico-legal. Eram toată vânătă, efectiv m-am luptat cu el ca să nu-mi facă rău. În aceea perioadă locuiam în București și chiar am facut puțin tam-tam pe la televiziuni și prin presă pentru că nu mi se pare normal ca o persoană să te agreseze pe stradă și poliția să nu-i facă nimic.

Ce sfaturi le-ai putea da tinerelor să nu cadă pradă discriminării și agresiunii?

Alina Clapa: De multe ori, din păcate, nu poți evita un asemenea lucru. Trebuie să fii puternică și să nu îți pese. De multe ori oamenii fac acest lucru doar ca să te rănească, să te pună cumva la locul tău. Așa că fetelor, nu puneți la suflet și domnilor la fel… nu puneți la suflet, lucruri rele se vor întâmpla tot timpul.

Vreau neapărat să ajung la New York Fashion Week”

Hai să discutăm despre planurile tale de viitor. La ce te gândești în viitorul apropiat și de ce nu chiar la viitorul mai îndepărtat?

Alina Clapa: Eu mă gândesc la foarte multe pentru că de obicei stau seara și muncesc foarte mult, iar la noi artiștii, seara e mai productivă. Pentru mine e foarte important că planurile mele cât de cât s-au împlinit, că am reușit să pătrund pe piața asta. Pentru viitor vreau ca ”Scarlet” să devină un brand cunoscut internațional, nu spun că nu mă interesează piața din România, dar colecțiile noastre sunt reprezentate de produse de lux ceea ce nu e pentru orice piață. Vrem pe viitor să abordăm cât mai multe vedete pe care să le îmbrăcăm și vreau neapărat să ajung la New York Fashion Week. Dacă ajungi acolo înseamnă că îți este recunoscută munca. Deja am facut documentația și lucrăm foarte mult la chestia asta. Pentru un designer vestimentar este foarte greu să ajungă acolo.

Un mesaj de încheiere pentru cititori?

Alina Clapa: Vă doresc să iubiți tot ceea ce faceți, să iubiți oamenii din jurul vostru și să fiți cât mai buni posibil.

 

Reclamă
Protejat cu parola. Introdu parola pentru a vedea comentariile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER