Conectează-te cu noi

Naţional

Iohannis a anunţat DOUĂ teme pentru referendumul din 26 mai!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes naţional şi care urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai: interzicerea OUG în domeniul infracţiunilor şi interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie, precum şi posibilitatea ca ordonanţele să poată fi atacate la Curtea Constituţională, potrivit Mediafax.

„Astăzi am transmis Parlamentului scrisoarea referitoare la cele două probleme de interes naţional care vor fi supuse consultării populare, în cadrul referendumului organizat pe 26 mai, împreună cu alegerile europarlamentare.

  • PRIMA: INTERZICEREA AMNISTIEI ŞI GRAŢIERII PENTRU INFRACŢIUNI DE CORUPŢIE.
  • A DOUA: INTERZICEREA OUG ÎN DOMENIUL INFRACŢIUNILOR, PEDEPSELOR ŞI ORGANIZĂRII JUDICIARE, CORELATĂ CU SESIZAREA DIRECTĂ A CCR CU PRIVIRE LA ORDONANŢE.

Aceste două teme vor fi supuse consultării publice. Cetăţenii trebuie să decidă dacă vor ca persoanelor condamnate pentru fapte de corupţie să li se şteargă efectele condamnărilor şi dacă vor ca Guvernul să adopte OUG în domenii sensibilie pentru organizarea sistemului judiciar”, a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele afirmă că ordinea de zi reală a şedinţelor de guvern nu este cunoscută.

„Da, toleranţă zero faţă de fenomenul corupţiei prin interzicerea amnistierii şi graţierii reprezintă calea cea mai corectă pentru continuarea luptei împotriva corupţiei, dar e şi o garanţie pentru asigurarea integrităţii în funcţii publice.

Ceea ce se întâmplă în guvernarea PSD acest asalt al pesediştilor a presupus evaluiarea şanselor, pregătirea mijloacea şi cutarea momentului potrviti, deturnând un mecanism constituţional pe care noi, societatea românească trebuie să îl regândim.

Societatea trăieşte cu teamă când e anunţată şedinţă de Guvern, a cărui ordinea de zi reală nu se cunoaşte. OUG pot fi atacate la CCR numai de către Avocatul Poporului. E momentul ca cetăţenii să decidă dacă nu şi alte autorităţi trebuie să aibă dreptul de a sesiza Curtea pentru a stopa aceste ordonanţe”,a mai spus Iohannis.

„Dacă CSM ar fi avut posibilitatea să sesizeze CCR nu am fi ajuns în situaţia în care suntem acum. Au atât de multe probleme penale încât se pare că sunt dispuşi să rişte stabilitatea şi chiar viitorul României numai pentru a îşi albi dosarele”, a afirmat şefu statului.

CE CONŢINE SCRISOAREA TRIMISĂ DE IOHANNIS PREŞEDINŢILOR PARLAMENTULUI CU PRIVIRE LA REFERENDUM

Klaus Iohannis îi anunţă pe preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului că intenţionează să consulte poporul ci privire la două probleme de interes naţional – interzicerea aministiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie şi interzicerea adoptării OUG în domeniul organizării judiciare.

În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţie, precum şi ale art. 2 şi art. 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional: Interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie; Interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problemele sus-menţionate”, precizează Klaus Iohannis, în scrisoarea transmis Parlamentului, informează Administraţia Prezidenţială.

ART. 90 DIN CONSTITUŢIE PREVEDE CĂ „PREŞEDINTELE ROMÂNIEI, DUPĂ CONSULTAREA PARLAMENTULUI, POATE CERE POPORULUI SĂ-ŞI EXPRIME, PRIN REFERENDUM, VOINŢA CU PRIVIRE LA PROBLEME DE INTERES NAŢIONAL”.

Totodată potrivit Legii 3/2000, referendumul naţional constituie forma şi mijlocul de consultare directă şi de exprimare a voinţei suverane a poporului român cu privire la: ”a) revizuirea Constituţiei; b) demiterea Preşedintelui României; c) probleme de interes naţional. (2) În condiţiile prezentei legi se poate organiza şi desfăşura şi referendum local asupra unor probleme de interes deosebit pentru unităţile administrativ-teritorial. (3) În cadrul referendumului populaţia poate fi consultată cu privire la una sau la mai multe probleme, precum şi cu privire la o problemă de interes naţional şi o problemă de interes local, pe buletine de vot separate”, arată articolul 2 al actului normativ.

ARTICOLUL 11 AL ACELEIAŞI LEGI VORBEŞTE DESPRE REFERENDUMUL CU PRIVIRE LA PROBLEME DE INTERES NAŢIONAL.

„(1) Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să îşi exprime voinţa prin referendum cu privire la probleme de interes naţional. (2) Problemele care se supun referendumului şi data desfăşurării acestuia se stabilesc de Preşedintele României, prin decret. (3) Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea Preşedintelui. (4) Dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul stabilit la alin. (3), Preşedintele României emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită”, conform articolului amintit.

Anterior, transmiterii comunicatului de către Preşedinţie despre conţinutul scrisorii şefului statului, Iohannis anunţase că cele două teme care au fost transmise Parlamentului ca fiind de interes naţional şi urmează să fie puse în discuţie la referendumul din 26 mai: interzicerea OUG pe justiţie şi interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie.

VA CONVOCA PARTIDELE POLITICE LA CONSULTĂRI PE TEMA REFERENDUMULUI PE JUSTIŢIE

Şeful statului a anunţat, în urmă cu câteva zile, o nouă consultare a Legislativului, în vederea lărgirii ariei de cuprindere a referendumului, în condiţiile în care, în februarie 2017, Legislativul a adoptat un aviz favorabil pentru un referendum anticorupţie.

De asemenea, Iohannis le-a spus luni jurnaliştilor prezenţi la Palatul Cotroceni, într-o discuţie informală, că va convoca partidele politice la consultări pe tema referendumului pe justiţie.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în urmă cu câteva zile, o nouă consultare a Parlamentului, în vederea lărgirii ariei de cuprindere a referendumului, în condiţiile în care, în februarie 2017, Legislativul a adoptat un aviz favorabil pentru un referendum anticorupţie.

De asemenea, Klaus Iohannis le-a spus luni jurnaliştilor prezenţi la Palatul Cotroceni, într-o discuţie informală, că va convoca partidele politice la consultări pe tema referendumului pe justiţie.

Preşedintele României a anunţat, luni, că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgeşte aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient şi mai puternic”.

Şeful statului a avut săptămâna trecută consultări pe tema referendumului pe justiţie cu reprezentanţii societăţii civile.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER