Conectează-te cu noi

....

Ştiri din zonă

ÎPS Andrei rupe tăcerea! Ce spune despre fostul preot Cristian Pomohaci

Publicat acum

pe

 

....

....

Unul dintre cei mai importanți ierarhi români, IPS Andrei, mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului, a acceptat să stea de vorbă despre marile probleme cu care se confruntă Biserica, scrie evz.ro. 

Fost ucenic al lui Bartolomeu Anania, căruia i-a succedat în scaunul mitropolitan de la Cluj, Înalt Prea Sfințitul Andrei Andreicuț a moștenit de la cel căruia i se spunea „Leul Ardealului” curajul de a nu refuza să discute despre nici o problemă, oricât ar fi ea de spinoasă. Inclusiv cazurile lui Cristian Pomohaci și al episcopului de Huși.
IPS Andrei nu uită totuși să amintească de bună-cuviința cerută de actuala perioadă:

– IPS Andrei: Acum este o perioadă de post, cel al Adormirii Maicii Domnului… Sunt foarte mulți preoți dăruiți, foarte buni, dar, din păcate, avem și câteva cazuri mai speciale…

– EVZ: Cazul preotului Cristian Pomohaci, de exemplu. „Sodomia este un păcat de moarte”

– IPS Andrei: Dacă este adevărat ce se spune, lucrul acela, atunci rău a făcut. Se spune că era vorba despre un copil. Probabil că, dacă este așa, justiția își va spune cuvântul… Dar este o palmă pe obrazul Bisericii. Sodomia este un păcat de moarte.

– Biserica sprijină lupta pentru modificarea Constituției prin referendum…

– Așa este. Suntem împotriva sodomiei. Biserica strigă asta cât poate de tare. Noi am rămas cu acea dorință de a schimba articolul din Constituție care spune că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți” cu formula mult mai potrivită: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită dintre un bărbat și o femeie”, pentru care au semnat peste trei milioane de români. Unii spun că din această cauză s-au căutat exemple de preoți care au căzut în păcat pentru ca apoi să spună: „Vedeți? Și voi aveți problemele voastre!”

– Gabriel Liiceanu spunea că Iisus nu a venit în lume cu un Mercedes. Părintele Pomohaci are în Cluj douăsprezece apartamente. Cum rămâne cu jurământul sărăciei?

– Pomohaci nu a fost călugăr, a fost preot de mir. Doar călugării, care se retrag din această lume, fac jurământul sărăciei. Preoții trăiesc în lume. Când este vorba de un om obișnuit, îți vine greu să aplici o pedeapsă. Totuși, pentru fapta de care a fost acuzat el nu a adus nici o probă în ajutorul său și a fost caterisit.

– Dacă preotul Cristian Pomohaci era preot în Mitropolia Clujului, Vadului și Feleacului, Înalt Prea Sfinția Voastră ce ați fi făcut?

– Același lucru îl făceam: îl cateriseam. „Probabil că Episcopul Hușilor nu va veni la Sinod”

– Sunteți unul dintre cei mai duhovnicești dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe Române și implicit membru al Sfântului Sinod. Cum priviți scandalul în care este implicat episcopul Corneliu al Hușilor, care a fost filmat în timp ce întreținea relații sexuale, și încă cu un bărbat?

– Ca oameni ai Bisericii, trebuie să fim corecți, dar nu trebuie să fim justițiari. Nu trebuie să facem omul praf și pulbere. Sinodul este chemat acum să pună rânduială… Și o va face.

– Mergeți la Sinod în data de 16 august. Toată lumea așteaptă să vadă ce decizie se va lua în cazul episcopului de Huși, care s-a conformat și a făcut pasul înapoi, până ce i se va hotărî soarta, și nu mai slujește.

– Probabil că el nu va veni la ședința Sfântului Sinod. Eu nădăjduiesc că, încet-încet, măsurile vor fi luate și încrederea oamenilor va spori. Țin să vă spun totuși că noi nu vrem să facem publicitate la măsurile administrative pe care luăm.

– Înalt Prea Sfinte, dar dacă totuși se greșește cu preotul Pomohaci sau cu episcopul de Huși?

– Puși în fața evidenței, ce mai poți să spui? Arhiepiscopul de Alba Iulia, PS Irineu, a trebuit să ia măsura. Sfântul Sinod va trebui și el să ia o măsură. „Aș fi ieșit în fața oamenilor să spun că am păcătuit”

– Pare un mister că niciunul dintre cei doi nu a ieșit în public să spună ceva. Înalt Prea Sfinția Voastră de ce credeți că au ales să tacă?

– Ar fi trebuit să aibă puterea să facă pocăință. Dacă eram eu, aș fi mers în fața oamenilor și le-aș fi spus că am pă- cătuit, că îmi pare rău în fața lui Dumnezeu și că v-am smintit și pe voi…

– În Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sătmarului ați avut mai multe scandaluri doar în acest an. Ați avut de curând cazul cu un că- lugăr pe nume Teofan de la Mănăstirea Râșca Transilvană, care a devenit tată. Pe el l-ați exclus din rândul cinului monahal.

– Așa este. Am acționat repede. L-am chemat să discut personal cu el, apoi a făcut cerere de retragere din viața monahală. Am mai caterisit și un preot care a avut o relație de adulter. „Nu trebuie să dăm cu barda, dar trebuie să rezolvăm repede”

– Și PS Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului, a luat rapid atitudine împotriva starețului Celestin de la Mănăstirea Prislop, suspectat că este homosexual…

– Da, așa este. Nu trebuie să dăm cu barda, dar trebuie să rezolvăm lucrurile.

– Mai aveți și cazul preotului polițist Augustin Căpâlnaș, care a oficiat o slujbă de cununie, el fiind condamnat penal și divorțat.

– Faptul că a făcut acea cununie a fost o mare greșeală. Dar el nu este preotul nostru. El a venit la Cluj, o vreme, la Școala de Poliție, apoi s-a mutat la București.

– Mai aveți un alt preot din Bistrița care are o amantă. Cu el ce veți face?

– Îl vom caterisi și pe el, pentru că și-a lăsat soția deoarece avea o legătură cu o altă femeie.

„Dumnezeu iartă, nu preotul”

– Sminteala asta de unde vine? Când te duci la un astfel de preot să te spovedești, mai este valabilă spovedania?

– Dumnezeu este Cel Care iartă, nu preotul. Și el este născut din fiii lui Adam, având deci o fire căzută, ca noi toți. Spovedania va fi valabilă pentru tine. Pentru că tu, creștin care mergi la spovedanie, nu ești vinovat că ai un preot păcătos.

– Știu că Înalt Prea Sfinția Voastră nu vă ridicați salariul și că din banii pentru funcția pe care o dețineți acordați burse.

– Așa este, sunt trei studenți la Seminar și trei elevi. Mai este o tânără orfană pe care o ajut. Eu nu adun avere. Atât cât pot face, fac. Acum suntem în Postul Adormirii Maicii Domnului (adică nu se cuvine să se laude).

– Mitropolia construiește o grădiniță în centrul Clujului și nu știe nimeni. De ce nu comunicați realizările importante ale Bisericii?

– Asta încercăm să învățăm. Dar să vă spun ceva: Biserica nu suntem doar noi, care facem parte din cler, ci și toți credincioșii. Iar capul Bisericii este Hristos.

 

Sursa – evz.ro

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER