Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Județul Cluj va avea singurul Centru Integrat de Transplant din ţară şi unul dintre puţinele din Europa

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a anunţat marți, 29 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, intenţia forului administrativ judeţean de a construi la Cluj primul Centru Integrat de Transplant din ţară şi unul dintre extrem de puţinele de acest gen din Europa.

Intenţia Consiliului Judeţean Cluj este de a edifica acest centru pe terenul de 15.000 de mp pe care îl deţine în proprietate în municipiul Cluj-Napoca, pe strada Victor Babeş, în proximitatea Spitalului Clinic Judeţean de Pneumoftiziologie. În cadrul acestui imobil cu o suprafaţă construită de 7.000 de mp vor avea loc, în aceeaşi locaţie, transplanturi de rinichi, plămâni, inimă şi ficat, de aceste servicii medicale urmând a beneficia atât pacienţi din ţară, cât şi din străinătate.

Prin realizarea acestui obiectiv, Clujul şi România vor reuşi să se conformeze exigenţelor Eurotransplant, alături de alte state cu reţele dezvoltate în ceea ce priveşte transplantul de organe.

Finanţarea acestei investiţii strategice pentru sectorul medical clujean, regional dar şi naţional va fi asigurată atât din fondurile Consiliului Judeţean Cluj cât şi din fonduri europene. Sunt avute, astfel, în vedere, ca surse de finanţare externă, viitorul Program Operaţional Regional, Banca Europeană pentru Investiţii şi Fondurile Norvegiene.

În ceea ce priveşte funcţionarea Centrului Integrat de Transplant, primul care se va putea reloca în cadrul acestuia, în mod treptat, va fi Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, acestuia urmând să i se alăture şi numărul de paturi şi facilităţile necesare derulării activităţilor de transplant de plămâni, inimă şi ficat.

În final, Centrul Integrat va funcţiona cu 300 de paturi, în cadrul reţelei naţionale a Ministerului Sănătăţii.

În ceea ce priveşte construcţia propriu-zisă a Centrului, această este estimată a dura circa cinci ani, Consiliul Judeţean Cluj dispunând de fondurile necesare ridicării imobilului.

Îmbucurător este faptul că în procesul de edificare a clădirii va putea fi folosită inclusiv investiţia deja realizată pe teren. Aceasta a fost deja expertizată iar concluzia a fost una favorabilă, lucrările complexe, inclusiv piloţii foraţi la peste 25 de metri, putând fi folosiţi pentru realizarea noii construcţii.

Referitor la paşii necesari derulării investiţie, tema de proiectare va fi finalizată în cursul lunii februarie, urmând ca ulterior să fie organizat un concurs internaţional de soluţii vizând partea de concept, pentru a avea documentaţia tehnică elaborată până cel târziu la sfârşitul anului.

Ştiri din zonă

Macara răsturnată în Florești! Operatorul a rămas blocat sub utilaj – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Un bărbat în vârstă de 39 de ani a fost rănit miercuri, în jurul orei 12:10, pe raza localității clujene Florești, după ce macaraua în care se afla s-a răsturnat.

La fața locului au intervnit în scurt timp pompierii din cadrul ISU Cluj cu o autospecială dotată cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD, dar și polițiștii.

Potrivit primelor informații, macaraua s-a răsturnat în momentul în care ridica materiale de construcții pentru un bloc aflat în construcție, de pe strada Teilor din Florești.

Pompierii au găsit la locul solicitării un bărbat în vârstă de 39 de ani, care se afla în cabina utilajului și suferise traumatisme severe la nivelul piciorului stâng. Salvatorii au acționat pentru a scoate bărbatul din cabina avariată a utilajului, folosind echipamentele din dotare, cât și manevrele specifice, astfel încât să nu-i agraveze leziunile suferite și să-l predea echipajului SMURD, în vederea acordării primului ajutor calificat.

Victima a fost transportată ulterior la spital pentru investigații de specialitate.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Șapte unități de învățământ din județul Cluj, închise parțial din cauza GRIPEI!

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Peste 3.200 de elevi sunt afectaţi din cauza suspendării cursurilor din mai multe unităţi de învăţământ, la nivel naţional, numărul fiind mai mare cu 1.100 de cazuri faţă de luni, a anunțat marţi Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC).

Conform unei informări transmise de MEC, 3.208 elevi stau acasă marţi, după ce şcolile şi grădinuiţele unde studiau s-au închis din cauza numărului de cazuri confirmare cu gripă. Numărul este în creştere cu 50% faţă de ziua precedentă, când, peste 2.100 de elevi au fost afectaţi de măsuri.

Cele mai multe unităţi de învăţământ sunt închise în Bucureşti şi în judeţul Braşov.

În județul Cluj sunt închise parțial șapte unități de învățământ. Este vorba despre Gradinita cu PP Lizuca Cluj-Napoca, Gradinita cu PP Academia Piticilor Cluj-Napoca, Liceul Baptist Emanuel Cluj-Napoca, Liceul Teologic Reformat Cluj-Napoca, Scoala Gimnaziala Ioan Creanga Cluj-Napoca, Liceul Elf Cluj-Napoca și Liceul Teoretic Avram Iancu Cluj-Napoca.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Ministrul Muncii, împiedicat de un paznic să intre în sediul unei instituţii din Cluj

Publicat acum

pe

loading...

Violeta Andrei nu a fost lăsat să intre marţi, de către paznic, la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Cluj, decât după ce s-a legitimat, scrie Mediafax.

Directorul DGASPC Cluj, Daniel Tămaş, a declarat pentru sursa citată că accesul în curtea instituţiei este reglementat de proceduri, pe care paznicul le-a respectat.

Eu sunt în concediu medical dar, din câte am fost informat, ministrul Muncii s-a prezentat, marţi, la sediul DGASPC Cluj, cu o maşină a Prefecturii şi a vrut să intre. La noi este o procedură serioasă de acces, iar paznicul nu a permis accesul maşinii în curte, el are o procedură clară pe care a respectat-o. Nu intră oricine, oricând, pentru că avem centrul de primiri în regim de urgenţă a copiilor, care este cu regim special, centrul pentru mamele abuzate. După câteva minute de parlamentări, după ce şoferul i-a spus că e vorba de ministrul Muncii, paznicul a cerut ca toată lumea să se legitimeze, ocupanţii au coborât din maşină, astfel că le-a permis accesul”, a spus Tămaş.

Acesta a subliniat că Violeta Alexandru a stat de vorbă 10 minute cu un şef de serviciu şi cu unul dintre directori.

D-na ministru nu a spus care a fost scopul vizitei”, a subliniat Daniel Tămaş.

Şeful DGASPC Cluj l-a felicitat pe paznic pentru atitudine şi pentru faptul că a respectat procedura de acces şi nu s-a lăsat intimidat de vizita ministrului Muncii.

Je suis paznic”, a spus Tămaş.

Ministrul Muncii a fost însoţit de preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Persoanelor cu Dizabiltăţi.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare