Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Județul Cluj va avea singurul Centru Integrat de Transplant din ţară şi unul dintre puţinele din Europa

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj a anunţat marți, 29 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă, intenţia forului administrativ judeţean de a construi la Cluj primul Centru Integrat de Transplant din ţară şi unul dintre extrem de puţinele de acest gen din Europa.

Intenţia Consiliului Judeţean Cluj este de a edifica acest centru pe terenul de 15.000 de mp pe care îl deţine în proprietate în municipiul Cluj-Napoca, pe strada Victor Babeş, în proximitatea Spitalului Clinic Judeţean de Pneumoftiziologie. În cadrul acestui imobil cu o suprafaţă construită de 7.000 de mp vor avea loc, în aceeaşi locaţie, transplanturi de rinichi, plămâni, inimă şi ficat, de aceste servicii medicale urmând a beneficia atât pacienţi din ţară, cât şi din străinătate.

Prin realizarea acestui obiectiv, Clujul şi România vor reuşi să se conformeze exigenţelor Eurotransplant, alături de alte state cu reţele dezvoltate în ceea ce priveşte transplantul de organe.

Finanţarea acestei investiţii strategice pentru sectorul medical clujean, regional dar şi naţional va fi asigurată atât din fondurile Consiliului Judeţean Cluj cât şi din fonduri europene. Sunt avute, astfel, în vedere, ca surse de finanţare externă, viitorul Program Operaţional Regional, Banca Europeană pentru Investiţii şi Fondurile Norvegiene.

În ceea ce priveşte funcţionarea Centrului Integrat de Transplant, primul care se va putea reloca în cadrul acestuia, în mod treptat, va fi Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, acestuia urmând să i se alăture şi numărul de paturi şi facilităţile necesare derulării activităţilor de transplant de plămâni, inimă şi ficat.

În final, Centrul Integrat va funcţiona cu 300 de paturi, în cadrul reţelei naţionale a Ministerului Sănătăţii.

În ceea ce priveşte construcţia propriu-zisă a Centrului, această este estimată a dura circa cinci ani, Consiliul Judeţean Cluj dispunând de fondurile necesare ridicării imobilului.

Îmbucurător este faptul că în procesul de edificare a clădirii va putea fi folosită inclusiv investiţia deja realizată pe teren. Aceasta a fost deja expertizată iar concluzia a fost una favorabilă, lucrările complexe, inclusiv piloţii foraţi la peste 25 de metri, putând fi folosiţi pentru realizarea noii construcţii.

Referitor la paşii necesari derulării investiţie, tema de proiectare va fi finalizată în cursul lunii februarie, urmând ca ulterior să fie organizat un concurs internaţional de soluţii vizând partea de concept, pentru a avea documentaţia tehnică elaborată până cel târziu la sfârşitul anului.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER