Conectează-te cu noi

Ştiri din zonă

Jumătate din deţinuţii Penitenciarului Gherla lucrează. Cum sunt negociate tarifele

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Jumătate din cei peste 800 de deţinuţi ai Penitenciarului Gherla lucrează în domenii precum confecţii cablaj auto, asamblare componente electrice sau producţie de mobilă. Conducerea instituţiei dă asigurări patronilor că materialele, uneltele şi utilajele folosite nu vor fi furate.

Reprezentanţii Penitenciarului Gherla au declarat, pentru Mediafax, că persoanele private de libertate prestează activităţi în domenii cum sunt cusut încălţăminte, confecţionare de cablaj auto, asamblare de componente electrice, manipulare de material sau producere de mobilier din lemn.

În luna februarie 2019, dintr-un efectiv mediu de 810 detinuţi, media persoanelor private de libertate din cadrul Penitenciarului Gherla folosite la muncă a fost de 401 de persoane, din care 239 prestări servicii cu plată şi 162 în interesul locului de deţinere. Pentru beneficiari, persoanele private de libertate prestează activităţi în domenii cum sunt cusut încălţăminte, confecţionare de cablaj auto, asamblare de componente electrice, manipulare de materiale, activităţi de curăţenie hale de producţie, activităţi în domeniul producerii de mobilier din lemn. Majoritatea beneficiarilor înaintează solicitări de muncă necalificată dar, cu toate acestea, sunt solicitate de către beneficiari şi calificări precum zidari, dulgheri, fierari, betonişti, IT”, au spus sursele citate.

Negocierea tarifelor orare se realizează de către administraţia penitenciarului şi beneficiar şi nu pot fi mai mici decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în raport cu programul de muncă, potrivit Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor si a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

În prezent, la nivelul Penitenciarului Gherla, sunt în derulare un număr de şapte contracte cu societăţi comerciale. Repartizarea veniturilor se face astfel: 40% revine persoanei condamnate, care poate folosi pe durata executării pedepsei privative de libertate 90% din acesta, iar 10% se consemnează pe numele său, la Trezoreria Statului, urmând să fie încasat în momentul punerii în libertate, iar 60% revine administraţiei penitenciarului, constituind venituri proprii care se încasează, se contabilizează şi se utilizează potrivit dispoziţiilor legale privind finanţele publice”, au mai spus reprezentanţii Penitenciarului Gherla.

În plus faţă de câştigul financiar, deţinuţii care participă la activităţi lucrative beneficiază şi de zile câştig.

În cazul în care se prestează o muncă remunerată, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă, în cazul în care se prestează o muncă neremunerată, se consideră 3 zile executate pentru 2 zile de muncă, iar în cazul în care munca este prestată pe timpul noptii se consideră două zile executate pentru o noapte de muncă”, au explicat reprezentanţii penitenciarului.

Aceştia au precizat că toate persoanele private de libertate pot participa la activităţi lucrative, la cerere, în funcţie de nevoile unităţii, situaţia juridică şi disponibilitatea acestora.

Activităţile lucrative cu persoane private de libertate pot fi prestate atât în interiorul, cât şi în exteriorul penitenciarului. În prezent, interesul administraţiei penitenciarului este de a identifica parteneri cu care să se poata desfăşura activităţi în interiorul penitenciarului, astfel existând posibilitatea de a fi cuprinşi un număr cât mai mare de detinuţi”, au subliniat cei de la Penitenciarul Gherla.

Penitenciarul Gherla a lansat şi o ofertă pe piaţa nuncii, anunţând faptul că pune la dispoziţie forţă de muncă specială pentru societăţi comerciale, în special pentru activităţi care se pretează munca la domiciliu şi care necesită manoperă individuală.

Folosirea forţei de muncă specială asigură cea mai eficientă soluţie pentru socităţile care doresc stabilitate şi rentabilitate în activităţile desfăşurate. Avantajele colaborării cu unitatea noastră sunt faptul că se asigură un număr constant de persoane private de libertate pe toată durata derulării contractului, atât în interiorul penitenciarului, cât şi în exteriorul acestuia, se asigură spaţii pentru amplasarea utilajelor în vederea confecţionării produselor (folosind persoane private de libertate la muncă), se negociază tarifele în funcţie de complexitatea lucrărilor efectuate”, au precizat oficialii instituţiei.

Folosirea la muncă a deţinuţilor nu implică încheierea unor contracte de muncă cu persoanele private de libertate, ci doar încheierea unui contract de prestări servicii între societate şi penitenciar, având loc şi o scutire de la plată a obligaţiilor faţă de bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate, fond de şomaj.

Alte elemente avantajoase pentru agenţii economici care vor să angajeze deţinuţi sunt siguranţa asupra materiilor prime, materialelor, uneltelor şi utilajelor folosite în procesul tehnologic, în condiţiile în care nu există riscul sustragerii acestora, iar paza persoanelor private de libertate şi hrana acestora sunt asigurate de către penitenciar.

Supravegherea şi coordonarea lucrărilor sunt asigurate de către personalul propriu în colaborare cu reprezentanţii societăţii”, au conchis reprezentanţii Penitenciarului Gherla.

Ştiri din zonă

Minoră din Cluj, DISPĂRUTĂ! Ați văzut-o? (ACTUALIZARE)

Publicat acum

pe

loading...

O minoră în vârstă de 15 de ani din municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj, a plecat în data de 17 februarie de la locuința sa, însă nu s-a mai întors la domiciliu. Dacă o vedeţi, nu ezitaţi să apelaţi gratuit 112 pentru a anunţa imediat Poliţia!

Poliţia a fost sesizată cu privire la faptul că, la data de 17 februarie, în jurul orei 12.40, Kiss Victoria Cristina, în vârstă de 15 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj, a plecat de la domiciliu și nu a mai putut fi contactată.

SEMNALMENTE – înălțime 1.78 m, 94 kg, părul brunet, lung şi ondulat, ochii verzi, ten deschis, tatuaj pe antebraţul stâng în formă de şarpe, tăieturi pe anteraţele ambelor mâini şi picioare.

La momentul plecării de la locuință purta o geacă bleumarin închis, blugi negri, bluză portocalie, ghete tip adidas negre şi o borsetă.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minora dispărută sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

ACTUALIZARE ora 19:20: Conform IPJ Cluj, minora a fost găsită. Nu a fost victima vreunei infracțiuni si nici nu a fost rănită.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Bătaie la Cluj din cauza unui loc de parcare! Un bărbat a fost înjunghiat cu un briceag

Publicat acum

pe

FOTO – Arhivă
loading...

Scandal pe o stradă din Cluj-Napoca din cauza unui loc de parcare. Incidentul a avut loc marți după-amiază, în jurul orei 17:40, pe strada Corneliu Coposu.

Potrivit polițiștilor, totul a început în momentul în care un bărbat și-a parcat autoturismul în fața unui imobil, iar când proprietarul i-a cerut să nu îi blocheze accesul în curte s-a simțit amenințat de acesta și i-a aplicat o lovitură în cap cu un baston telescopic.

În timpul conflictului, bărbatul lovit a ripostat cu un briceag și i-a aplicat două lovituri proprietarului mașinii în zona spatelui.

Ambele persoane prezentau leziuni minore, iar la fața locului a fost solicitată intervenția SMURD.

În cauza se fac cercetări pentru stabilirea stării de fapt, urmând să fie dispuse măsuri legale.

Continuă să citești

Ştiri din zonă

Cea mai temută dronă din lume se află la Cluj! MQ-9 Reaper participă la un exerciţiu militar

Publicat acum

pe

mq-9 reaper drona
FOTO – Arhivă
loading...

Cea mai temută armă din lume e în România, la Cluj. E vorba de drona MQ-9 Reaper, care a fost folosită de americani la asasinarea generalului iranian Quasem Soleimani, potrivit Mediafax.

Avionul de luptă fără pilot se află la baza aeriană din Câmpia Turzii şi va fi testat şi de soldaţii noştri într-un exerciţiu comun al NATO.

Drona caută şi atacă ţinte la sol cu rachete AGM-114 Hellfire. Cea de la Cluj însă e echipată doar pentru misiuni de recunoaştere şi supraveghere. Chiar sub nasul dronei, ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerberg, a vorbit despre importanţa parteneriatului româno-american în faţa ameninţării crescânde a Rusiei.

De când România s-a alăturat NATO, în 2004, am făcut împreună contribuţii care vor menţine această regiune în siguranţă în faţa noilor ameninţări. O astfel de contribuţie este cea care ne aduce astăzi aici, dislocarea unora dintre cele mai versatile vehicule aeriene fără pilot ale noastre, MQ-9 Reaper.

Acestea au capacitatea de a monitoriza şi înţelege rapid mediul operaţional în rapidă schimbare din regiune, o regiune devenită mai volatilă ca urmare a agresiunii crescute a Rusiei în regiune: în Crimeea, în Transnistria, în Donbass şi în Marea Neagră.

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare