Conectează-te cu noi

Naţional

Kalaşnikov vs Beretta. Armamentul compatibil NATO la care ar putea trece armata

Publicat acum

pe

Ministrul Economiei a anunţat semnarea unui contract cu compania italiană Beretta pentru producerea la fabrica din Plopeni a armei ARX 160, alături de o armă mai mică pentru trupele speciale, armata fiind, se pare, hotărâtă să treacă de la bătrânul Kalaşnicov la armament compatibil NATO.

Bădălău spune că ARX 160 a fost supusă unor teste cu trupele speciale şi ar fi fost pe placul acestora; oficial, ministerul Apărării nu a oferit prea multe informaţii, pe care nu le consideră de interes public. Dar mai devreme sau mai târziu armata va trebui să schimbe armele, iar ARX 160 va fi cea mai convenabilă ofertă, dat fiind că va fi produsă local, şi va fi, probabil, preferată.

La ce renunţă armata? Arma are mai multe variante, dar este în esenţă aceeaşi, Kalaşnikovul inventat de rusul Mihail Kalaşnicov, o armă simplă, gândită să poată fi fabricată folosind în fabrici femeile şi copii, soţii sau taţii fiind pe front. Simplitatea armei, cu numai opt componente în mişcare, a făcut posibilă copierea acesteia, mai târziu, chiar şi în fierării săteşti din Pakistan. Un soldat antrenat are nevoie de numai 50 de secunde pentru a o demonta, astfel că întreţinerea se face extrem de uşor.

La 70 de ani de la începerea producţiei, AK 47 rămâne un succes, statisticile indicând că peste 100 de milioane de exemplare au fost fabricate în lume, fiind este cea mai ucigătoare invenţie umană. AK-47 a fost sau este folosit de armatele din 70 de state ale lumii. În România au fost dezvoltate versiuni specializate de AKM-uri, românii venind cu inovaţii privind patul rabatabil sau greutatea mai redusă, pentru paraşutişti. Au fost aduse îmbunătăţiri la încărcătoare, instrumentele de ochire, pentru vedere pe timp de noapte, muniţie sau au fost ataşate aruncătoare de grenade.

Cu ce s-ar putea dota armata română? ARX 160 nu are aceeaşi istorie bogată pe care o are Kalaşnikovul, fiind lansată în 2008, pentru foreţele armate italiene, ca parte a unui program denumt Soldato Futuro (Soldatul Vitorului). Dar lipsa de istorie a armei este compensată de istoria bogată a companiei Beretta, care începe în 1526, companie care a livrat arme pentru practic fiecare conflict armat major european, începând cu 1650.

În jur de 30.000 de arme au fost livrate între 2008 şi 2014 către armata italiană, forţele navale italiene şi forţele speciale italiene, fiind folosite şi în Afghanistan. În prezent se derulează un program de înlocuire a vechilor arme de asalt Beretta AR 70/90 cu ARX 160, menită să devină puşca de asalt standard a armatei italiene.

Arma s-a mai aflat în atenţia mai multor armate, printre care cea americană, care voia să înlocuiască carabinele M4, cea argentiniană (un acord de producţie pe plan local a fost semnat în decembrie 2016), dar şi a armatelor indiene şi franceze.

Beretta ARX 160 cântăreşte 3 kg, foloseşte muniţie NATO calibrul 5,56, dar există şi variante pentru 7,62×39, trage între 600 şi 700 de lovituri pe minut, foloseşte încărcătoare cu 30 sau 100 de cartuşe, fiind compaibilă, în unele variante, şi cu încărcătoarele Kalaşnikovului. Arma are cinci variante, iar din modelul original a fost derivată arma modulară ARX 200. Este folosită în 16 ţări, printre care Egipt, Mexic, Polonia, Qatar, Thailanda, Emiratele Arabe sau SUA.

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER