Conectează-te cu noi

Social-Cultură

La doi pași de Dej se învață ca acum 200 de ani. Fără grup sanitar, fără apă curentă

Publicat acum

pe

loading...

Conform unei situații realizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj, în județ există numeroase unități de învățământ cu condiții de Ev Mediu, scrie Ziua de Cluj.

Fostul ministru al Educației, Liviu Pop, anunța că în România mai sunt 2.418 școli cu latrine în curți. Dintre acestea, 23 în județul Cluj.

Statistica realizată de DSP ne arată unde sunt cele 23 de unități de învățământ cu latrina exterioară. Iată: grădinița Dângău Mare, școala și grădinița din Boju, școala și grădinița din Straja, grădinița din Uzina (Someșu Rece), școala și grădinița din Ghermănești, școala și grădinița din Crișeni, școala și grădinița din Agriș, secția maghiară a școlii din Viișoara, grădinița din Maia, grădinița din Valea Gugii, grădinița din Sălătruc, școala și grădinița din Huta, grădinița din Strâmbu, școala și grădinița din Sânmarghita, grădinița din Bogata de Sus, grădinița din Buza, școala și grădinița din Bunești, școala și grădinița din Sânmartin, școala din Bogomir, școala din Bucea, școala din Rogojel.

95 dintre obiectivele de învățământ din județul Cluj nu sunt autorizate sanitar, ceea ce reprezintă 14,55% din totalul de 653.

Potrivit listei prezentată de Liviu Pop, cele mai multe dintre cele 2.418 şcoli cu toalete exterioare sunt în Vaslui (389), Suceava (219), Botoşani (207) şi Iaşi (207), iar cele mai puţine, în Ilfov (o singură unitate), Mureş (două), Giurgiu (8) şi Covasna (10).

Nu se rezolvă uşor cu aceste şcoli. Noi am reuşit să ajutăm câteva zeci, provizoriu, printr-un proiect al Consiliului Judeţean. Am introdus apa în şcoli cu ajutorul unor pompe. Ne-a ajutat şi Compania de Apă Someş. Din păcate, nu e ceva definitiv; vara apa nu e suficientă, iarna, îngheaţă. Toată situaţia se va rezolva când se va reuşi introducerea canalizării în toate localităţile. Sunt costuri mari. Nu toate şcolile sunt în centrul de comună şi e scump de dus canalizarea 10 sau 20 de kilometri, până la următorul sat”, a spus inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus, potrivit sursei citate.

Problema toaletelor nu este singura cu care se confruntă copiii care învață în județul Cluj. În 54 de unități de învățământ nu există apă potabilă. De exemplu, la doi pași de Cluj în comuna Feleacu sau în comuna Ciurila, sat Sălicea. Nu există apă de băut nici în școlile din comuna Măguri Răcătau, la școala Avram Iancu Beliș sau la școala Recea Cristur.

În cazul a 18 unități de învățământ, apa lipsește complet. Iată câteva exemple de școli fără apă curentă: sat Straja, comuna Cojocna, școala si grădinița Feiurdeni, din comuna Chinteni, școala pentru clasele I-IV și grădinița din satul Crișeni, comuna Mociu etc.

 

Sursa – ziuadecj.realitatea.net

Social-Cultură

Arhiepiscopia Clujului: Paştile vor fi distribuite acasă credincioşilor

Publicat acum

pe

loading...

Arhiepiscopia Clujului a anunţat că Paştile vor fi distribuite acasă credincioşilor de către voluntari, sub formă de prescuri mici sau pâinişoare, alături de un pahar etanş sau sticluţă cu vin, într-o pungă de plastic sigilată.

Potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pachetul cu Paşti va fi lăsat la uşa casei credincioşilor.

”Pentru pregătirea pâinii şi a vinului pentru Paşti se vor folosi doar prescuri mici sau pâinişoare mici, ambalate în plastic direct de brutării, nu vor fi tăiate, ci se vor aşeza alături de recipientul cu vin, pahar etanş sau sticluţă, într-o pungă de plastic, care va fi sigilată. Acestea vor fi sfinţite după Sfânta Liturghie din Joia Mare şi vor putea fi împărţite credincioşilor la casele lor imediat după sfinţirea lor, până în Duminica Învierii. Paştile nu se vor distribui la biserici, ci vor fi trimise credincioşilor, la solicitarea acestora la casele lor, cu ajutorul consilierilor parohiali şi a echipelor de tineri voluntari. Pachetul cu sfintele Paşti va fi lăsat la uşa casei credincioşilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceştia”, se arată în comunicat.

De asemenea, slujbele religioase din Săptămâna Patimilor vor fi săvârşite doar în interiorul bisericilor, cu uşile închise, de către preoţi şi cântăreţi.

”Slujba Învierii Domnului se va săvârşi noaptea, la ora 00.00, doar în interiorul bisericii, fără înconjurarea acesteia, iar imediat după chemarea <<Veniţi de luaţi lumină!>>, preoţii vor cânta de 3 ori <<Hristos a Înviat>>, pentru ca şi credincioşii să poată cânta troparul Învierii de la casele lor împreună cu noi. Apoi slujba îşi va urma tipicul firesc în interiorul sfântului lăcaş”, transmite Arhiepiscopia.

Continuă să citești

Social-Cultură

CNAM Dej | Clubul de robotică vrea să facă viziere pentru medici. Liceeni au nevoie de AJUTOR!

Publicat acum

pe

loading...

Clubul de Robotică Team VECTRON RO034 aparținând Colegiului Național ”Andrei Mureșanu” Dej și-a propus să realizeze viziere pentru medici.

În lupta cu COVID-19, cu ajutorul unei imprimante 3D, liceeni din Dej și-au propus să realizeze viziere pentru medici. Pentru aceasta, ei au nevoie de ajutor.

”Contribuie și tu la achiziționarea materiilor prime necesare și a imprimantei 3D (https://3d4all.ro/produs/imprimanta-3d-creality-ender-5/) de care au nevoie acești copii minunați!

Costul total pentru fabricarea primelor 100 de viziere este 3500 de lei (imprimanta 3D plus materiile prime). Imprimanta poate printa 9 viziere pe zi!

Donaţiile se pot face în contul RO72RNCB0108002702030001 deschis la BCR, FUNDATIA ANDREI MURESANU DEJ, strada 1 Mai nr 10, cont deschis la BCR DEJCOD FISCAL: 9855126”, se arată într-un anunț postat de CNAM Dej.

Continuă să citești

Social-Cultură

Medic militar stabilit în Dej de zeci de ani, în conducerea spitalului din Suceava – FOTO

Publicat acum

pe

loading...

Un medic militar stabilit în Dej de zeci de ani va face parte din echipa care va asigura managementul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava.

Este vorba despre lt. col. Chioralia Dinu Ștefan, medicul șef al Brigăzii 81 Mecanizată Bistrița, cel care va fi director medical la spitalul din Suceava.

“Patru militari din Ministerul Apărării Naționale vor asigura managementul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava. Echipa, care va asigura managementul medical și operațional al unității sanitare, va fi constituită din manager – colonelul medic Daniel Derioiu, director medical – locotenent-colonel medic Dinu Chioralia, șef al logisticii – maior Lupașcu Bebi, iar ofițer de stat major locotenent-colonel Cristian Mihoci. Le dorim mult succes si îi asigurăm de respectul și prețuirea noastră! Multă sănătate, putere de muncă și tot respectul nostru!”, transmite Ministerul Apărării Naționale (MApN).

foto: arhivă personală | imagine preluată de pe dejulmeu.ro

Continuă să citești

RECLAMĂ

loading...

TU AI DAT LIKE?

PUBLICITATE

PUBLICITATE

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER

Cele mai populare