Conectează-te cu noi

Social-Cultură

La doi pași de Dej se învață ca acum 200 de ani. Fără grup sanitar, fără apă curentă

Publicat acum

pe

Conform unei situații realizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Cluj, în județ există numeroase unități de învățământ cu condiții de Ev Mediu, scrie Ziua de Cluj.

Fostul ministru al Educației, Liviu Pop, anunța că în România mai sunt 2.418 școli cu latrine în curți. Dintre acestea, 23 în județul Cluj.

Statistica realizată de DSP ne arată unde sunt cele 23 de unități de învățământ cu latrina exterioară. Iată: grădinița Dângău Mare, școala și grădinița din Boju, școala și grădinița din Straja, grădinița din Uzina (Someșu Rece), școala și grădinița din Ghermănești, școala și grădinița din Crișeni, școala și grădinița din Agriș, secția maghiară a școlii din Viișoara, grădinița din Maia, grădinița din Valea Gugii, grădinița din Sălătruc, școala și grădinița din Huta, grădinița din Strâmbu, școala și grădinița din Sânmarghita, grădinița din Bogata de Sus, grădinița din Buza, școala și grădinița din Bunești, școala și grădinița din Sânmartin, școala din Bogomir, școala din Bucea, școala din Rogojel.

95 dintre obiectivele de învățământ din județul Cluj nu sunt autorizate sanitar, ceea ce reprezintă 14,55% din totalul de 653.

Potrivit listei prezentată de Liviu Pop, cele mai multe dintre cele 2.418 şcoli cu toalete exterioare sunt în Vaslui (389), Suceava (219), Botoşani (207) şi Iaşi (207), iar cele mai puţine, în Ilfov (o singură unitate), Mureş (două), Giurgiu (8) şi Covasna (10).

Nu se rezolvă uşor cu aceste şcoli. Noi am reuşit să ajutăm câteva zeci, provizoriu, printr-un proiect al Consiliului Judeţean. Am introdus apa în şcoli cu ajutorul unor pompe. Ne-a ajutat şi Compania de Apă Someş. Din păcate, nu e ceva definitiv; vara apa nu e suficientă, iarna, îngheaţă. Toată situaţia se va rezolva când se va reuşi introducerea canalizării în toate localităţile. Sunt costuri mari. Nu toate şcolile sunt în centrul de comună şi e scump de dus canalizarea 10 sau 20 de kilometri, până la următorul sat”, a spus inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus, potrivit sursei citate.

Problema toaletelor nu este singura cu care se confruntă copiii care învață în județul Cluj. În 54 de unități de învățământ nu există apă potabilă. De exemplu, la doi pași de Cluj în comuna Feleacu sau în comuna Ciurila, sat Sălicea. Nu există apă de băut nici în școlile din comuna Măguri Răcătau, la școala Avram Iancu Beliș sau la școala Recea Cristur.

În cazul a 18 unități de învățământ, apa lipsește complet. Iată câteva exemple de școli fără apă curentă: sat Straja, comuna Cojocna, școala si grădinița Feiurdeni, din comuna Chinteni, școala pentru clasele I-IV și grădinița din satul Crișeni, comuna Mociu etc.

 

Sursa – ziuadecj.realitatea.net

Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

RECLAMĂ

RECLAMĂ

PUBLICITATE

TU AI DAT LIKE?

ABONEAZĂ-TE PENTRU ȘTIRI VIDEO

PUBLICITATE

CAUTĂ CE TE INTERESEAZĂ

Web Doar pe Dej24.ro

DONEAZĂ

Dacă doriți să sprijiniți financiar Dej24.ro, CLICK pe butonul de mai jos pentru a dona orice sumă de bani.

PARTENER